1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Antioxidánsok mennyisége és szerepe

Egyre többet lehet hallani az úgynevezett antioxidánsokról, ami nem csoda, hiszen jelentős szerepet játszanak az egészségmegőrzésében és megfelelő mennyiségű fogyasztásukkal sok betegség megelőzhető.

De mégis mi az az antioxidáns és mit csinál a testedben?

 

Olyan vegyületek, amelyek gátolják a testben az oxidációs (égési) folyamatokat. Az antioxidáns szó pontosan ezt jelenti.

Maga az oxidáció egy természetes és szükséges folyamat a testben, ez az energiatermelő anyagcsere, és a lebontó folyamatok összessége.

Ha az oxidáció életet minket, akkor miért kell az antioxidáns?

Az égési folyamatos során úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, olyan molekulák, amelyek elektron hiánnyal küzdenek és ezért rendkívül hajlamosak a sejteket bántani, hogy kémiai egyensúlyba kerüljenek.

Az antioxidánsok ezeknek a szabadgyököknek az „ámokfutását” akadályozzák meg, szabályozzák a mennyiségüket.

Egyes kutatások szerint a szabadgyökök a felelősek olyan betegségek kialakulásáért is, mint a daganatok, illetve az immunrendszer meggyengüléséért, valamint az öregedési folyamatos felgyorsulásáért.

Éppen ezért fontos, hogy tudatosan töltsd fel a szervezeted raktárait antioxidánsokkal, hogy a szabadgyökök termelődését ellensúlyozni tudd.

A szabadgyökök termelését fokozza pl. a dohányzás, a stressz, a tudatmódosítószerek használata, vagy a vegyileg szennyezett ételek fogyasztása.

Nézzük hát akkor meg egy kicsit közelebbről a védősereget!

Az antioxidánsok két csoportba sorolhatóak:

  • Endogén: a szervezet saját maga állítja elő (enzimek, koenzimek)
  • Exogén: étkezés során kerül a szervezetbe (pl. A, C és E vitamin)

A legismertebbek közülük a C-vitamin, E-vitamin és a karotinoidok. Ha a testedben kellő mennyiségű antioxidáns van, akkor a teljesítőképességed fokozódik, energikusabb, jobb kedvű vagy a mindennapokban.

A tudósok, biológusok és az orvosok a mai napig eltérő véleményen vannak, hogy egy egészséges felnőtt szervezetnek mi a napi ajánlott vitamin szükséglete, vagy antioxidáns szükséglete.

Azonban azzal érdemes tisztában lenned, hogy napjainkban egyre nagyobb problémát jelent ezeknek a vitaminoknak és az antioxidánsoknak a természetes táplálékokból történő pótlása, mert a zöldségek, gyümölcsök tápértéke egyre alacsonyabb.

Ma már szinte lehetetlen a megfelelő mennyiséget a táplálékkal pótolni, ezért érdemes táplálék-kiegészítőkkel segítened a szervezetednek.  Sokféle, változatos összetételű multi vagy szimpla vitaminkészítmény közül választhatsz korodnak, nemednek, fizikai terheltségednek megfelelően.

Fontos tudni, hogy vannak olyan vitaminok, nyomelemek, amelyek túladagolhatóak. Éppen ezért az örök fiatalság receptje nem a korlátlan antioxidáns fogyasztásban rejlik!

Egyes ajánlások szerint napi 5000 ORAC értékű élelmiszert kellene fogyasztani a megfelelő antioxidánsmennyiség biztosításához.

Mit is jelent ez?

Az ORAC érték jelentése: Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás

Minél magasabb az ORAC értéke egy élelmiszernek, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Néhány élelmiszer és vitamin ORAC értéke:

Megnevezés

ORAC érték

C-vitamin

1890 ORAC érték/1000 mg

E vitamin

1350 ORAC érték/1000 IU

 

 

Aszalt szilva

5770 ORAC/100 g

Acai bogyó

3800 ORAC/100 g

Gránát alma

3307 ORAC/100 g

Fekete áfonya

2400 ORAC/100 g

Kelkáposzta

1770 ORAC/100 g

Fokhagyma

1662 ORAC/100 g

Étkezési paprika

710 ORAC/100 g

Burgonya

300 ORAC/100 g

 

A táblázatból is látható, hogy a napi ajánlott mennyiség pótlása elméleti szinten a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható.

Ha rendszeresen vagy beteg, könnyen náthás leszel, lehet a háttérben az is, hogy kevés a szervezetedben az antioxidánsok mennyisége. Ilyenkor egy kis vitaminutánpótlás nem árt!

Kérdésed van a témában? Tedd fel a dietetikus[kukac]prevenciopatika.hu e-mail címen!

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Hogyan lehet elkerülni a betegségeket az iskolában?

Az iskolai időszak sok gyermek immunrendszerét kihívások elé helyezi.
Ahhoz, hogy a diákok egészségesek maradjanak, és ne kelljen betegség miatt kimaradniuk az iskolából, a szülőknek és a pedagógusoknak is oda kell figyelniük.

Bővebben

Díjmentes Szállítás

2018. szeptember 3-án

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Nincs több megválaszolatlan kérdés: iskolakezdés egyszerűen és okosan!

Egy hosszú nyári szünet után ismét az iskolapadba ülni elég nagy kihívás a gyermekek számára.

Bővebben