1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Bélflóra és Probiotikumok

Bélflóra és Probiotikumok

A normál flóra felborulásának számos oka lehet, többek között gyógyszerek szedése: antibiotikumok, savkötők és az emésztőnedvek termelését csökkentő gyógyszerek, szteroid típusú gyulladáscsökkentők (pl. reuma gyógyszerek), fogamzásgátlók, hormontartalmú szerek. De éppúgy lehet oka a székrekedés, a hasmenés vagy az alkohol és cigaretta fogyasztása is.

 

A „csodálatos antibiotikumok” megjelenése számos emberi életet mentett meg, de sajnos megteremtette a súlyos mellékhatások lehetőségét is. A mellékhatások jelentős része a gyomor-bélrendszer területén, főleg a vastagbélben jelentkeznek. Amikor az orvos egyes fertőzések esetén gondolkodik, hogy kell-e antibiotikumot kezdeni, lehet-e várni, akkor ezt a páciens védelmében teszi. Tudni kell azt, hogy az antibiotikumok nem lázcsillapítók, nem fájdalomcsillapítók, tehát nem ezek helyett alkalmazzuk. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az antibiotikum használata elkerülhetetlen, sőt néha hosszan, vagy egymást váltva, vagy kombinálva kell alkalmaznunk ezeket a gyógyszereket. A fertőzés gyógyításán túl mi történik ilyenkor a bélrendszerünkben, és mit tehetünk ellene? A válaszhoz először meg kell ismernünk a vastagbél-flóra, és a probiotikum, prebiotikum, szimbiotikum fogalmát.

A vastagbél-flóra

A vastagbélben, mai tudásunk szerint, 400-500 mikróbafaj (baktériumok, gombák) él. Egy gramm béltartalomban kb. 1 billió baktérium fordul elő. Más számítások szerint a felnőttek testtömegéből 1-1,5kg-ot tesznek ki az emésztőrendszer mikróbái (baktériumok, gombák). A fertőzés elleni védelem, az immunrendszer serkentése szempontjából a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobacterium a legfontosabbak, úgynevezett „hasznos baktériumok”. Az anyatejjel táplált csecsemőknél a hasznos baktériumok, főleg bifidobaktériumok alkotják a bélflóra zömét (95-98%), addig a felnőtt lakosságnál ez az arány nem éri el a 10%-t sem. A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros bomlástermékeket termelő rothasztó baktériumok túlsúlya vastagbélrákhoz, májkárosodáshoz, irritábilis bél szindrómához (IBS), candidiasishoz, gyakoribb bélfertőzésekhez, emelkedett vérkoleszterint szinthez vezethet, míg az un. „hasznos bélbaktériumok” ezt ellensúlyozni képesek. Amikor antibiotikus kezelésre kényszerülünk, akkor ezt a kényes egyensúlyt borítjuk fel, a hasznos bélbaktériumok kiirtása után más, káros baktériumok szaporodnak el a vastagbélben, és így újabb betegségek, problémák, tünetek jelentkezhetnek. Az említett bakteriális egyensúlyt szintén rontja az egyoldalú táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, a stresszes életmód, az utazási izgalmak.

Mik azok a probiotikumok?

Probiotikumnak nevezik mindazokat a humánbarát bélbaktériumokat, melyek ellenállnak a gyomorsavnak és élve eljutnak a vastagbélbe. Többféle pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára.

Mik azok a prebiotikumok?

Prebiotikumnak hívják azokat a természetes tápanyagokat, melyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, így elősegítik azok elszaporodását, túlsúlyba kerülését.

Mik azok a szimbiotikumok?

A szimbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis a két előnyös tényező hatása összegződik.

Vannak mellékhatásaik?

A földön fellelhető táplálékok közül a probiotikum szinte az egyetlen, amelynek nincsenek mellékhatásai. Annyit és addig szedhetünk belőle, amennyit akarunk, nem okoz károkat, sőt a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek a jótéteményei is. Ez egyetlen gyógyszerről sem mondható el. Aki fenn szeretné tartani egészséges bélműködését, fogyassza állandóan.

Ön szerint mennyire ismertek napjainkban a probiotikumok? Mennyire terjedt el a használatuk?

 

Blog

A nyári meleg egyértelmű velejárója a rovarok előkerülése

Nyaralás közben, a kertben ülve, de még alvás közben is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy megcsípjen valami.

Bővebben

Születésnapi Díjmentes Szállítás

2018. augusztus 6-12 között

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Útipatika – ezekre szükséged lehet, ha nyaralni mész!

A nyár kellős közepén járunk már, ezért úgy érzem, itt az ideje beszélnünk egy olyan témáról, ami sokakat érinthet.

Bővebben