1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Egyszerűen nátha?

Egyszerű vagy többféle a nátha

A hétköznapokban, sőt, sokszor az orvosi praxisban is minden náthát "egy kalap alá vesznek". Ám többféle náthát kell megkülönböztetnünk.

 A nátha az orrnyálkahártya természetes védekezése a vírusok, baktériumok, allergének, a szmog és más károsító tényezőkkel szemben, melyek az orrnyálkahártya gyulladását okozzák. Az orr nyálkahártyáját csillószőrös hengerhám borítja, ez a körülbelül százhuszonhat négyzetcentiméter nagyságú terület egy tenyérnyi nagyságnak felel meg.

Az orr nyálkahártyáját alsó, felső, középső orrkagylók, orrjáratok, orrbemenet, orrsövény képezik. Így a gyulladás nagy felületen zajlik. Az orrgyulladásokat négy nagy csoportra oszthatjuk: fertőzéses orrgyulladás, szezonális allergiás nátha, állandó allergiás nátha, állandó nem allergiás nátha.


Fertőzéses nátha

Legfőbb jellemzője, hogy rövid ideig tartó átmeneti elváltozás, és a megfázással jár együtt. Sokszor gyógyszer nélkül is meggyógyul.

Tünetei: pár napig tartó bő orrfolyás, gátolt orrlégzés, teltségérzés az orrban, viszketés. A gátolt orrlégzés miatt szájszárazság. Gyakran társul hozzá garat- és kötőhártya-gyulladás, hőemelkedés, ritkán láz, köhögés, fejfájás. A gyulladás az alsóbb légutakra is kiterjedhet, torokgyulladást okozva. Maga az orrnyálkahártya-gyulladás egy banális megbetegedés, de a szövődményei súlyos megbetegedést okozhatnak. Leggyakrabban melléküreg-gyulladás lép fel. A melléküregek közül legtöbbször az arcüreg nyálkahártyája gyullad be. Az természetes, hogy minden orrnyálkahártya-gyulladásnál a melléküregek nyálkahártyája is kissé megduzzad, mivel egy traktust alkotnak. A minél hamarabbi gyógyulást sok C-vitamin fogyasztásával segíthetjük.


Szezonális allergiás nátha

Legfőbb jellemzője az, hogy évszakhoz kötött és pollen okozza. Viszonylag sok készítmény áll rendelkezésre a panaszok enyhítésére.

Tünetei: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, szájszárazság, köhögés, teltségérzés az orrban, nem kielégítő az orrlégzés. Gyakran társul hozzá kötőhártya- és garatgyulladás, hörghurut, ritkábban asztmás roham is. Már kora tavasszal elkezdődhet a mogyoróbokor virágzásával. Leggyakrabban a vadkender pollenje okozza, elsősorban augusztus végén és szeptemberben.


Állandó allergiás nátha

A szezontól független állandó megbetegedést okoz. Kiváltó oka a házi porban, tollban, piszokban megtelepedő atka. Ezen kívül a nedves, rosszul szellőző, piszkos fürdőszobában, élelmiszerkamrában és a frizsiderben megtelepedő különböző penészgombák spórái.

Rendszeres takarítással, tollpárnák, paplanok, dunnák kicserélésével, és megfelelő orrcseppek, orrsprayk hosszan tartó rendszeres használatával tünetmentességet érhetünk el.


Állandó nem allergiás nátha

Ez a nem allergének által okozott állandó orrnyálkahártya-gyulladással járó megbetegedés, amely szinte végigkíséri az ember, főleg az idősek életét. Az utóbbi évtizedben ezen megbetegedések száma is rohamosan emelkedett, melynek legfőbb oka a környezet, főleg a levegő fokozott szennyezettsége (szén-monoxid, szén-dioxid, kén-dioxid, kénessav, ólom, nitrogén-oxid, cigarettafüst stb.) és a lakásokban, gépjármuvekben egyre jobban elterjedő légkondicionáló berendezések.

Idős és középkorú betegeknél gyakoribb az előfordulása. Az orr nyálkahártyájának ellenálló képessége csökken az immunitás gyengülésének következtében. Időskorban a hosszú évek során a károsító tényezők hatása is összegeződik.


A nátha tulajdonképpen nem súlyos elváltozás, de a szövődményei azok, melyek krónikus megbetegedést okozhatnak.

Blog

Fogyás dietetikus szemmel vs divat-diéták

A mai világban egyre több figyelmet fordítunk a külsőségekre.
Ez sok mindennek köszönhető, de főképpen a média hatása által került ennyire előtérbe, hogy folyamatosan a külsőnkkel foglalkozunk.

Bővebben

Minden, amit tudnod kell a napozásról és a naptejekről!

Többségünk szeret napozni, rendszeresen járunk nyaralni, sőt, még a hétköznapokon is napfénynek vagyunk kitéve.

Bővebben

Díjmentes szállítás

2018. június 4-én

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben