1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Napozás aranyszabályai 2

 A 6 leggyakoribb tévhit napozás alatt


1-es számú tévhit: A szolárium felkészíti a bőrt a napsütésre.
A szoláriumok UVA sugaraitól ugyan hamarabb lebarnulunk, mint a természetes napfénytől, de ez a barna szín hamar lekopik, és nem alakul ki megfelelően a bőr védelmi rendszere ahhoz, hogy elkerüljük a leégést. Ezen kívül a szoláriumok 10x nagyobb dózisban tartalmazzák az UVA sugarakat, így ennyivel károsabbak is a bőr számára.


2-es számú tévhit: A magas faktorszámú naptej megakadályozza a barnulást.
Sokan azért választják inkább a kisebb faktorszámú készítményeket, mert azt gondolják, hogy a magasabb faktorszámú termékek megakadályozzák a barnulást. A szakértők szerint ez egyáltalán nem igaz, a magas faktorszám csak a leégéstől véd, a barnulást nem akadályozza meg, sőt hozzájárul ahhoz, hogy a barna színünket sokáig megőrizzük.


3-as számú tévhit: Ha többször újra bekrémezzük magunkat napozószerrel, akkor meghosszabbítjuk a napon tölthető időt.
A napozószerek csak egy bizonyos időtartamig védik meg bőrünket a napsugárzástól. Az újra krémezéssel nem tudjuk meghosszabbítani ezt az időtartamot. Ezen kívül sokan úgy gondolják, hogy ha már lebarnult a bőrük, akkor már nincs szükségünk napozószerre, pedig a barna szín önmagában csak nagyon kevés védelmet jelent az agresszív UV sugarakkal szemben. A barna bőr is károsodik az intenzív napsugárzástól, csupán a károk később jelentkeznek, például a bőr idő előtti öregedésével, vagy különböző foltok megjelenésével.

 

4-es számú tévhit: Árnyékban és felhős időben nincs szükségünk napvédelemre.
A napozószer használata ebben az esetben is erősen ajánlott, hiszen a napsugarak 85 %-át a homok, a vízfelület és az épületek falai verik vissza, tehát nem függőlegesen érnek bennünket. Emiatt sem a felhők, sem a napernyők nem védenek meg bennünket teljesen a káros napsugaraktól. Az árnyékban ugyan lassabban barnulunk, de színünk tartósabb lesz és szebb is.

 

5-ös számú tévhit: A vízben biztonságban vagyunk.
Pont az ellenkezője az igaz. A vízfelület nagyon erősen visszaveri a sugarakat, de behatol a vízbe is. Fél méter vízmélységben az UVB- sugarak 60%-a, az UVA-sugaraknak pedig 85%-a még áthatol. A vízálló készítmények ugyan jobban védik a bőrt a klóros- vagy a tengervíztől is, de figyeljünk oda, hogy fürdés után mindig kenjük be újra magunkat.

 

6-os számú tévhit: Csak a leégés veszélyes.
Leégés nélkül is károsodhat bőrünk a napsugárzás hatására. A hosszan tartó barna bőrért, de a leégésért is az energiában gazdag UVB sugarak felelősek. A hosszabb UVA-sugaraknak viszont a gyorsabb, kevésbé tartós barnaságot köszönhetjük. Sajnos mindkét sugárzás a bőr idő előtti öregedéséhez és szélsőséges esetekben bőrrákhoz vezethet.

 

Minél hosszabb ideig ér bennünket sugárzás az évek folyamán, annál nagyobb a kockázata annak, hogy bőrünket maradandó és visszafordíthatatlan károsodás éri.

 

 

 

Blog

Hogyan lehet elkerülni a betegségeket az iskolában?

Az iskolai időszak sok gyermek immunrendszerét kihívások elé helyezi.
Ahhoz, hogy a diákok egészségesek maradjanak, és ne kelljen betegség miatt kimaradniuk az iskolából, a szülőknek és a pedagógusoknak is oda kell figyelniük.

Bővebben

Díjmentes Szállítás

2018. szeptember 3-án

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Nincs több megválaszolatlan kérdés: iskolakezdés egyszerűen és okosan!

Egy hosszú nyári szünet után ismét az iskolapadba ülni elég nagy kihívás a gyermekek számára.

Bővebben