1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Újra működik a GLS Csomagpontos szállítás

Okosító Ételek Gyerekeknek

Napjainkban egyre több kisiskolás gyermek küzd tanulási nehézségekkel, valamint különféle viselkedési problémákkal. Sok gyerek emiatt könnyen lemarad a tanulásban, nem tud lépést tartani társaival, ami aztán további nehézségekhez vezethet. A koncentrálási és tanulási problémák egy kis odafigyeléssel könnyedén kezelhetőek - gyógyszerek nélkül.

Számos olyan táplálék van a környezetünkben, amelyek különösen fontosnak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek.


Milyen ételeket részesítsen előnyben gyermekénél, hogy megkönnyítse számára az iskolás éveket?


Az első számú okosító tápanyag az omega-3 zsírsav
Az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését.
Az omega-3 zsírsavaknak több fajtájuk van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3 bevitel különösen akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.


Eszerint a gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?

Egy vizsgálat például kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek étrendjét megfelelő mennyiségű omega-3-mal egészítették ki, jobb lett a problémamegoldó és koncentráló képessége, valamint gyorsabb lett a felfogása. Egy másik, 8-9 évesek körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a rendszeresen omega-3-hoz jutó gyermekek 81%-a jobban olvasott, 67%-a jobban írt, 74%- a pedig jobb eredményeket ért el matematikából. A kutatók szerint a pozitív változások hátterében a koncentráló képesség javulása áll. Ez különösen fontos lehet azoknál a gyerekeknél, akik szétszórtak és nehezen tudnak figyelni a feladatokra.


B-vitaminok
A b-vitamin család tagjai rendkívül pozitív hatással vannak az agyműködésre. Fokozott szellemi terhelés, vagy nehezen tanulás esetén elsősorban a b-1 vitamint fogyasztják az emberek. Természetes forrásai pl. a sovány disznóhús (ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben a tiamint), valamint a teljes kiőrlésű malomipari termékek, és az olajos magvak.

A fenti élelmiszerekkel a gyerekek is könnyedén be tudják juttatni szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Naponta egy marék dió, mandula, vagy mogyoró fogyasztásával hozzájuthatnak a számukra megfelelő mennyiségű b-1 vitaminhoz. Ha ezt nem tudja megoldani, akkor érdemes olyan komplex gyerekvitamint választani, ami tartalmazza a tiamint is.


Víz
Az egyik legalapvetőbb lételemünk, mégis előszeretettel megfeledkezünk róla. Az agyunk szürkeállományának 80%-a víz (a fehérállománynak csupán 70%-a). A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat, az oxigént és onnét elviszi a keletkezett salakanyagot. Ugye nem felejtettük el, hogy ez éppen tízszer annyi, mint a szervezetünk bármelyik egyéb szövetéből.

Nem meglepetés tehát, hogy a vízhiány először az agy elfáradásában mutatkozik meg. Már 2% testfolyadék elvesztése olyan állapotot idéz elő az agyban, hogy képtelen lesz egyszerű matematikai alapműveleteket elvégezni. Ezért mindig figyeljen oda arra, hogy gyermeke elegendő mennyiségű tiszta vizet fogyasszon. Az általános elmélet ezzel kapcsolatban az, hogy 10 testsúly-kilógrammonként 0,5 litert célszerű meginni.


Sötét bogyós gyümölcsök
Áfonya, szeder, szamóca, meggy, stb... minél sötétebb, minél jobban megfogja a ruhát vagy a kezünket, annál értékesebb táplálkozási szempontból. A bennük található antocianin nevű vegyület, ami a kékes-piros színért is felelős, növeli a vérerek integritását, javítják a keringést és ez által jobb vérellátást biztosítanak minden szervünknek, beleértve az agyunkat is.


Minél többet fogyaszt gyermeke a fenti tápanyagból, annál pozitívabb változást figyelhet meg rajta. Próbálja ki, saját maga is meg fog lepődni, hogy egy kis étrendi változtatás milyen eredményeket hozhat tanulási eredményeiben.


Forrás: www.naturhirek.hu

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben