1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Bőrtípusok ismerete

Te tudod, hogy milyen bőrtípushoz tartozol?

Az alábbi cikkünkből ez is kiderülhet illetve az, hogy hogyan kezelheted a problémás felületet.


Bőrtípusok:


Zsírhiányos bőr:
Jellemzői: A zsírhiányos bőr matt, de üde. Kissé érdes tapintású.  Felszínén finom hámlás észlelhető.
Az időjárás szélsőségeire kipirulással reagál.  A zsírhiányos bőr faggyú- és szaruzsír-termelése csökkent, ezáltal a bőrfelszíni emulzió összetétele megváltozik, ezért nem képes a vízvesztés megakadályozására.
A zsírhiány tehát együtt jár a vízhiánnyal.
Kezelése: Célunk a bőr hiányzó zsíranyagainak pótlása, a szaruréteg hidratáltságának helyreállítása, az esetlegesen fellépő gyulladás megszüntetése. Erre kiválóan alkalmasak a növényi és állati olajok, zsírok. A-, E-, F-vitamin, valamint az ezeket tartalmazó zöldségek, gyümölcsök és gabonaszármazékok - belsőleg is.
Antioxidáns szedése javasolt táplálék-kiegészítőként.

Vízhiányos (dehidratált) bőr:
Jellemzői: Fakó színű, érdes felszínű, petyhüdt, esetenként nyúlós tapintású. Rugalmassága, tónusa csökkent. Korán ráncosodik.
Kezelése: A fő cél, hogy minél több nedvességet (vizet) juttassunk a bőrbe - külsőleg és belsőleg egyaránt. Fogyasszunk sok lédús és rostos élelmiszert, használjunk hidratáló krémet, amely támogatja a vízmegkötő faktorok munkáját. Párologtassunk a lakásban, tartsunk sok szobanövényt, mozogjunk rendszeresen friss levegőn.

Olajos bőr:
Jellemzői: Zsírosan fénylő, fakó színű, sokszor sárgásan faggyús árnyalatú. Az arc középvonalában, de nem ritkán az egész arcon sok szürkésfekete, könnyen eltávolítható mitesszer látható. A faggyú olajsav-tartalma fokozott, a bőrfelszínt bevonó fényes réteg gátolja a bőrlégzést.
Kezelése: Nagyon fontos a bőr  radírozása, hogy az elszarusodott réteget eltüntessük, ami által a faggyú normálisan tud ürülni. Használjunk zsírtalanító, illetve faggyúmirigy-működést szabályozó készítményeket. Sokat tartózkodjunk friss levegőn, kerüljük a dohányzást és a hormonháztartást megzavaró, vagy befolyásoló gyógyszerek szedését.

Korpás:
Jellemzői: Fénytelen, korpázóan hámló, zsíros, érdes tapintású. Gyakran „húzódik", gyulladt. Mosakodás után sokszor úgy reagál, mint a zsírhiányos bőr, ezért gyakran keverik vele - ami a kezelésük különbözősége miatt súlyos következményekkel járhat. A zsírhiányos bőrrel ellentétben tele van nehezen ürülő fekete és fehér comedókkal.
Kezelése: Mivel ez a nem megfelelő életforma miatt élettelen és tápanyaghiányos (ráadásul még gyulladt is), kezelése olyan összetett, hogy érdemes azt szakemberre bízni. Ami nagyon fontos, hogy gyógyulása csak gyökeres életforma-változtatással érhető el. Addig is, amíg erre nem kerül sor, sűrűn koptassuk, radírozzuk az elhalt hámsejteket, alkalmazzunk nyugtató, gyulladáscsökkentő gyógynövényteákból borogatást (zsurlófű, fekete nadálytő, cickafark, levendula, kakukkfű) és fogyasszunk, valamint kenjünk rá minél több B-vitamint tartalmazó készítményt.

Kombinált:
Jellemzői: A gyakorlatban nagyon ritka az egyes bőrtípusok önálló előfordulása. Legtöbbször a legkülönfélébb változatban kombinálódnak egymással. A szeborrea például leginkább a mellcsonti rész, az áll-orr-homlok vonal, a fej, valamint a hátközép bőrére jellemző. A vízhiány a normál bőr kivételével minden bőrtípus mellett felléphet. A zsírhiány viszont leginkább az orcákra és a szem környékére jellemző.
Kezelése is kombinált: az adott részen az adott bőrtípusnak megfelelő.

Normál bőr:
Jellemzői: víztartalma megfelelő, tompa fényű, rugalmas, bársonyos tapintású.
Kezelése: Eredetileg mindenki normál bőrrel születik, de a nem megfelelő, urbanizált életformával, a rossz – olykor mérgező – kozmetikumok használatával és a tápanyag-, rost- és vitaminhiányos étkezéssel már gyermekkorban elrongáljuk ezt az ideális állapotot, ahelyett, hogy inkább annak megőrzésére törekednénk. Sajnos az a tapasztalat, hogy manapság nincs normál bőrű ember.


Ha mégis akad egy-kettő, azoknak azt tanácsoljuk, éljenek úgy és kezeljék úgy a bőrüket, mint eddig, ugyanis valószínű helyes életformájuk miatt maradt meg a normál bőrük.
Kerüljék a szélsőséges hatású és a túlkemizált kozmetikumokat!

Blog

Napjaink egyik legelterjedtebb betegségei: magas vérnyomás és a cukorbetegség

A folyamatos stressz, a túlsúly, és a mozgásszegény életmód elhatalmasodni látszik az embereken

Bővebben

Díjmentes Szállítás

2018. november 5-én

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Szív és érrendszeri betegségek és a Q10 jótékony hatása

Sajnos ma már a szív- és érrendszeri betegségek is egyre gyakoribb betegségnek számítanak világszerte.

Bővebben