1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Allergia szezon - a Te életedet is megkeseríti

A hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, a természet is lassan felébred, nyílnak a virágok, zöldellnek a fák, a bokrok.. és sajnos az allergiaszezon is beindul. Ez nagyon sok ember mindennapjait keseríti meg, ezért itt az ideje, hogy beszéljünk róla, mert van rá megoldás, hogy a mindennapjaid normálisan élhesd ennek ellenére is!

Mi is az allergia?

Az immunrendszered túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között nem váltanak ki semmilyen választ a szervezetből. Ez a szövetekben gyulladást vált ki, különleges esetekben ez akár sokkos állapotig is fajulhat (anafilaxia), ezért foglalkozni kell a problémával.

Nézzük elsőként, hogy mi válthatja ki a szervezetedben az allergiás reakciót?

Számos anyag van a környezetünkben, ami akcióba lendítheti az immunrendszered. A leggyakoribbak:

 • a pollenek

 • az állatok szőre, tolla

 • az atkák, penész spórák

 • a rovarmérgek (méhcsípés például)

 • az élelmiszerek

 • a gyógyszerek

 • a vegyszerek (tipikusan kozmetikumok alapanyagai, vagy tisztítószerek összetevői)

 • a nehézfémek

A felsoroltakon kívül még számos allergén létezik, a fenti lista csupán a legközismertebbeket tartalmazza.

Milyen tünetek esetén érdemes az allergia lehetőségét is megvizsgáltatnod?

 • felső légúti enyhébb panaszok: orrfolyás, a szem könnyezése, viszketése, szénanátha típusú tünetek

 • asztmás panaszok: nehézlégzés, köhögés, sípolás

 • hasüregi fájdalmak, hányinger, puffadás, hasmenés

 • ekcéma, bőrpír, duzzadás

Ha ezeket tapasztalod a tavaszi-nyári allergiaszezonban, akkor érdemes a végére járni egy teszttel, hogy valóban allergiás reakcióról van-e szó, vagy csak egy kósza kellemetlenségről.

Sok városi legenda kering az allergiatesztekről. Szeretném, ha megismernéd milyen lehetőségek vannak, mert ezektől nem kell félni!

Vérből vett minta alapú tesztek:

 • alap vér teszt (gyorsteszt, ami nagyon jól megmutatja a légúti allergéneket, a táplálék allergéneket és a rovarok mérgére való érzékenységet)

 • komponens alapú allergia vizsgálat (nagyon nagy pontosságú, speciális vérvizsgálat)

Bőrön elvégzett tesztek:

 • Prick teszt (az alkarodon pici kis karcolásokkal felhámsérülést okoz a vizsgáló, amelyre allergéneke cseppent és figyeli a szervezeted rövidtávú (15 percen belüli) válaszreakcióit, megbízhatóbbak az eredményei az alap vérvizsgálatnál, ugyanakkor allergia szezonban vagy ekcémás bőrfelületen nem végezhető el)

 • Epicután teszt (a hátadon végzik el ezt a tesztet, felragasztva a bőrödre az allergén anyagot. A vizsgálat során 1-24-48 és esetenként 72 órán belül megvizsgálják a mintát, hogy váltott-e ki reakciót. Így a teszt elvégzéshez többször be kell menni leolvasni az eredményeket, ugyanakkor a ritkább, lassabban ható allergénekre adott válaszokat is fel lehet fedezni vele.)

Ha már tudod, hogy mire reagál érzékenyen a szervezeted…

Akkor ki tudod választani azt a készítményt, amely segít a tünetek, panaszok enyhítésében, megszüntetésében. A piacon számtalan termék megtalálható, amelyek speciálisan egy-egy tünetre vagy tünet együttesre nyújtanak megoldást.

A leguniverzálisabb: a tabletta

A leggyakrabban a tablettákat használják a betegek. A tabletta előnye, hogy reggel beveszi a beteg, és 12-24 órán keresztül tünetmentes. Itt az egyik legnépszerűbb készítmény az Allegra, ami az antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes gyógyszer.

Enyhíti a szezonális allergiás rinitisz (szénanátha) tüneteit, így a tüsszögést, az orrviszketést, az orrfolyást és az orrdugulást, a szájpadlás- és a torokviszketést, továbbá a szem viszketését, könnyezését és égő érzését.

A leggyorsabb megoldás: az orrspray

A felső légúti panaszok enyhítésére, a nehézlégzésre, orrdugulásra a leggyorsabb megoldás az orrspray. Az oldat a nyálkahártyára permetezve azonnal megnyugtatja az irritált szöveteket, ezzel segítve a légzést. Az orrjáratokra és a melléküregekre is hatással van.

Az egyik legnépszerűbb termékünk az Allenasal orrspray. Alkalmazása során az orrnyálkahártya ereinek gyors és tartós összehúzódását okozza, ami a lokális keringés csökkenéséhez és az orrnyálkahártya-duzzanat megszűnéséhez vezet.

A legkényesebb problémára: szemcsepp

Az egyik legkellemetlenebb allergiás tünet talán a szemet érintő viszketés, könnyezés. Nagyban rontja a mindennapi életminőséget, mert zavarja a látást és a nagymennyiségű könny az orrot és a melléküregeit is irritálja.

Erre az egyik legnépszerűbb megoldás az Alleopti szemcsepp. Az oldatos szemcseppet szénanátha vagy poratka és egyéb, pl. állati szőrrel szemben kialakuló allergia miatt kivörösödött, vizenyős és duzzadt szem kezelésére alkalmazható.
A nátrium-kromoglikát hatóanyag a gyulladásgátló / anti-allergiás gyógyszerek csoportjába tartozik.

A legkézenfekvőbb: a krém

A bőr allergiás reakcióinak enyhítésére a leggyorsabb módszer, ha krémmel kened be. Ezek a viszketést enyhítik, a kipirult, égő bőrfelületet hűsítik. Az egyik legnépszerűbb termék a mai napig az Antivakarin krém.  Kitűnően alkalmazható különböző eredetű fájdalmas viszketés csillapítására, megszüntetésére.

A speciális kiszerelések tipikus tünetek enyhítésére szolgálnak, és minden kivitelből található olyan, amely nem vényköteles. Azonban a választás előtt érdemes konzultálnod egy szakorvossal vagy gyógyszerésszel, hiszen lehet, hogy nem is allergiás panaszaid vannak, hanem egészen másra utalnak a panaszaid.

Az allergia tesztek minimális fájdalommal járnak, viszont nagyban megkönnyítik megfelelő készítmény kiválasztását, ezért szánd rá azt a kis időt és tudd meg pontosan mire is vagy érzékenyebb az átlagosnál. (Arról nem is beszélve, hogy a megelőzés jegyében érdemes a lehető legkevesebb vegyi készítménynek kitenni a szervezeted, ezért is fontos, hogy feleslegesen ne szedj vagy alkalmazz semmit!)

A következő cikkben egy speciális problémát járunk körbe: az ételallergiáról lesz szó.

Ha kérdésed van az allergiáról, vagy a készítményekkel kapcsolatban, vedd fel velem a kapcsolatot a gyogyszeresz(kukac)prevenciopatika.hu e-mail címen.

 

Dr. Ükös Anita, szakgyógyszerész

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben