1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Újra működik a GLS Csomagpontos szállítás

Gerincbántalmak - riport Szalamie-Szipőcs Renáta gyógytornásszal

Az elmúlt heteket a mozgásszervi megbetegedések témakörének szenteltük. Foglalkoztunk vele általánosan, majd kicsit részletesebben az ízületekkel és a csontritkulás témakörével is, amelyet szakértő segítségével jártunk körbe.

Az eddigi cikkeket itt olvashatod el:

Vendég szakértőnk Szalamie- Szipőcs Renáta 2009-ben végzett diplomás gyógytornászként a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán. Azóta a Bajcsy-Zsilinszky kórház gyógytornásza, ahol a kardiológiai osztály rehabilitációs részlegén és az ambulancián is tornáztat betegeket.  Vele beszélünk most a gerincbántalmakról. A kialakulások okáról és a kezelési lehetőségekről.

PP: Kedves Renáta, melyek a leggyakoribb gerinc problémák?

Sz. Sz. R: Nagyon sokféle gerinc panaszt ismerünk, ezek közül talán a leggyakoribbak:

  • hanyag tartás következtében kialakuló nyak-, hát-, váll-, és derékfájdalmak,
  •  
  • gerincferdülés és a
  • veleszületett gerinc deformitások

PP: A hanyag tartás következtében kialakuló fájdalmak hogyan előzhetőek meg?

Sz. Sz. R: Mivel a kialakulásban jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód, és a gyenge törzsizmok miatt alakul ki.

Ezeknél a fájdalmaknál az a jellemző hatásmechanizmus, hogy a rossz testtartás miatt a csigolyák kimozdulnak a helyükről, amit a szervezet úgy próbál meg helyreállítani, hogy a környező izomkötegeket görcsösen megfeszíti, hogy stabilizálja a csigolya helyzetét. Ez okozza a fájdalmat, amit kezelnünk kell.

Erre többféle megoldás is létezik, az instant módszer a gyógyszeres kezelés, amikor izomlazítóval próbálja meg az orvos megszüntetni a görcsöt, ez azonban nem teszi helyre a kimozdult csigolyát. Erre hosszútávon a gyógytorna a megoldás. Megerősíti az izmokat, és segít az ízületek a megfelelő helyzetbe visszaállítani a csontokat, porcokat.

Azon betegeknek, akiknek porckorongsérvet vagy porckorong kiboltosulást diagnosztizált a kezelőorvosa, illetve helytelen testtartásból kialakult gerinc fájdalom lépett fel a McKenzie féle terápiát javallom.

Megelőzés céljából és kialakult fájdalom esetén is ajánlom a heti 3 alkalommal végzett gerinctornát.

A gerinctorna megerősíti a gerinc stabilitásáért felelős törzsizmokat és ugyanakkor mobilizálja a gerincet.

PP: A veleszületett betegségekkel mit lehet kezdeni?

Sz. Sz. R: Például a Scheuermann féle betegség, lapos hát, egyes tartáshibák és a gerincferdülés terápiájaként a Schroth terápiát említeném meg. Ez egy intenzív, egyéni gyógytornaprogram, mely jól beépíthető a hétköznapi élet mozgásaiba is.

A személyre szabottság és a rendszeresség a gyógytorna szempontjából mindig fontos.

Egy jól összeállított mozgássor segít a beteg mindennapi életét megkönnyíteni, a lehető leginkább mozgékonnyá tenni, és megelőzni azt, hogy a helyzet tovább súlyosbodjon.

PP: Az előbb már említette, hogy ajánlott a gerinctorna alkalmazása megelőzésképpen is. Kinek javasolt ez a módszer?

SZ. Sz. R: Ajánlott minden embernek, aki ülő illetve nagy fizikai megterheléssel járó munkát végez, rossz a tartása, vagy egyszerűen csak mozgásszegény életmódot folytat.
A hát-, nyak- és derékproblémákkal küzdő betegeknek.

PP: Milyen gyakorlatokból tevődik össze?

Fontos a törzsizmok kellő megerősítése, beszűkült izmok nyújtása – lazítása és a gerinc mobilitásának megtartása. Így a torna ezekre a területekre fókuszáltan van összeállítva speciális mozgássorokból.

Ez elsőre kicsit rémisztően hat, ugyanakkor nem kell tőle tartani. Ezek olyan speciális mozdulatok, amelyeket a betegek is el tudnak végezni, akkor is, ha még csak korlátozottan tudnak mozogni.

Természetesen itt is fontos kiemelnem, hogy a gyakorlatok a páciensre vannak szabva, az egészségi állapotának függvényében.

PP: Hogyan indul a folyamat, hova érdemes fordulni, ha már kialakult egy fájdalom?

Sz. Sz. R: A klasszikus út az az, hogy a háziorvos ad beutalót a szakrendelésre, jellemzően vagy a reumatológiára vagy az ortopédiára, ahol a szakorvos a vizsgálatok után felírja a gyógytornát, vagy más kezelési módozatot a betegnek. Azonban erről tudni kell, hogy hosszadalmas lehet a várólisták miatt.

A magán út sokkal gyorsabb, és hamarabb hoz enyhülést. Számos diagnosztikai vizsgálatot el lehet intézni magán úton is, igaz fizetősen, amivel már látható, hogy hol a probléma.
Az is jó megoldás, ha rögtön egy szakemberhez fordul: gyógytornászhoz, manuálterapeutához, esetleg masszőrhöz- bár utóbbi esetben nehéz megtalálni az igazán jókat, akik szakmailag kellően kompetensek.

Amit javaslok azoknak, akik már kialakult krónikus fájdalmakkal élnek, hogy mindenképpen szakképzett segítséget vegyenek igénybe. Az internet ma már a népi gyógyászathoz hasonlóan rengeteg információt rejt, de ezek hitelessége sokszor megkérdőjelezhető.

Ha megbízható gyógytornászra van szüksége, akkor ezen a weboldalon magán gyógytornászokkal veheti fel a kapcsolatot a lakóhelyén is:

gyogytornasz.co

PP: Kedves Renáta, mi az a legfontosabb dolog, amire szeretné az olvasóink figyelmét felhívni a témában?

Sz. Sz. R: A megelőzésre. Arra, hogy ezek a kellemetlen panaszok megelőzhetőek, ha odafigyelnek az egészségükre, mozognak, karban tartják a testüket. Az ízületi bántalmak kialakulása évtizedekkel eltolható már azzal is, ha heti 2-3 alkalommal sportol valaki. 

PP: Köszönjük Renáta a segítséget!

A mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkozó cikksorozatunk végére értünk most. Az elmúlt 4 írásból már jól láthattad, hogy az ízületi megbetegedések jó része megelőzhető. Egy kis odafigyelés, aktív életmód és néhány étrend kiegészítő segíthet abban, hogy sokáig megőrizd a mozgás szabadság, vagy mielőbb visszanyerd azt.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatosan, tedd fel bátran az info[kukac]prevenciopatika.hu e-mail címen!

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben