1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Újra működik a GLS Csomagpontos szállítás

Lassan itt a jó idő- kezdődik a kullancsszezon

A kellemes idő egyre több embert csalogat ki a szabadba. Azonban tudnod kell, hogy ezzel egy időben egyre gyakoribb a rovarcsípések száma is. Ezek közül ma a kullancsokról lesz szó.

Miért fontos, hogy odafigyelj a kullancsokra?

Mert igen súlyos betegségeket terjesztenek, amelyek akár életveszélyesek is lehet. Ugyan így igaz ez a kedvenceidre is, egy-egy kirándulás után érdemes őket is átvizsgálni.

Mi is pontosan az a kullancs?

A kullancsok pókszabású, egységes testű, ízeltlábú, vérszívó élősködők.

A Föld összes kontinensét közel 800 kullancsfaj népesíti be, így nagyon könnyű beléjük botlani. A kullancsok Európában, így hazánkban is mára már megtelepedtek az épített környezetben is a falvak-, a városok-, a főváros kertjeiben és közparkjaiban is. Magyarországon embert- és társállatot veszélyeztető leggyakoribb kullancs fajai a közönséges kullancsok és a kutyakullancsok.

Nézzük meg, hogy hol leselkednek ránk ezek a vérszívók?

Fontos tudnod, hogy szinte bárhonnan számíthatsz támadásra, a kullancsok között 2 fő típust különböztetünk meg, a szem nélküli, úgynevezett „vak” kullancsokat, amelyek 1-1,5 m magasról vetődnek rá az áldozatukra. Ők a bokrok, fák lombozatából csapnak le az áldozatukra. Illetve a másik nagy család: a szemmel rendelkező kullancsok, ők pedig a gyepszintről, a fűszálak árnyékos oldalán kapaszkodnak fel, és várják a megfelelő pillanatot.

Ahogy az előző szakaszban már említettem ma már nem csak az erdőkben, a kirándulások során gyűjtheted be a kullancsokat. Az épített környezetben, a lakott területeken és a városokban is kiválóan megélnek.

Ezt főleg annak köszönhetik, hogy rendkívül szívósak: hónapokig képesek élelem nélkül túlélni, rendkívül szaporák, több ezer petét is le tud rakni élete során, ennek a nedves időjárás különösen kedvez.

Az alábbi térképen megnézheted, hogy Közép-Európában melyek a leginkább fertőzött területek. A térkép a www.kullancsszovetseg.hu oldalról származik.

Hogyan fertőznek, és milyen betegségeket terjesztenek?

A fertőző státuszukat úgy tudják megszerezni, ha egy beteg állat vérét szívja. Ezután ő már gazdaként terjeszti tovább a fertőzést.

A fertőzést a váladékai sebbe történő visszapumpálással tudja átadni az áldozatának, ezért az összenyomással járó eltávolítási módozatok veszélyesek lehetnek. Általában a kullancsok 7-8%-a terjeszt betegségeket.

A két leggyakoribb fertőzés, amit terjesztenek:

  • a Lyme-kór és az

  • agyvelő- és agyhártya-gyulladás

Ezek a korai felismerés esetén maradandó károk nélkül gyógyíthatóak, az elkésett felismerés azonban akár életveszélyes is lehet.

Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés. A kullancsok ellen többféle módon védekezhetsz:

  • a legegyszerűbbnek tűnik elkerülni a fertőzött területeket, de ahogyan már írtam korábban sajnos a mi életterünkben is kiválóan érzik magukat a kullancsok, és egyre gyakoribb szomszédaink a városban

  • a túrázáshoz válassz zárt ruházatot (hosszú ujjú ruha, sapka), hogy megakadályozd a bőrbe ágyazódását

  • B- vitaminok szedésével

  • Kullancsriasztó aeroszolok, krémek

  • Alapos átvizsgálással a túra után

Létezik oltás a kullancsok által terjesztett betegségek közül az agyhártyagyulladás ellen, azonban ez nem nyújt 100%-os védettséget, és különböző szövődményekkel is számolni kell az oltás kapcsán. Éppen ezért sokkal biztosabb lehet a fent említett megelőzési módszerek kombinált használata (pl. aeroszol+ zárt ruházat).

Hogyan távolítsd el?

Ha már megtörtént a baj, akkor egy gyors és határozott mozdulattal távolítsd el. (ezt egy tűvel, körömmel, vagy egy speciális kullancseltávolító csipesszel tudod megtenni, ha meg tudod fogni a fejrészét)

Ilyenkor előfordulhat, hogy a sebbe beleszakad a fejrész, ilyenkor azt javaslom, hogy fordulj orvoshoz, hiszen könnyedén megfertőzhet, ha nem szakszerűen szedik ki a teljes állatot.

Ha már mélyen beágyazódott a bőrbe, sőt akár már meg is szívta magát, akkor inkább azonnal fordulj szakemberhez.

Milyen tüneteket okozhat, ha későn veszed észre?

  • fejfájás, szédülés, hányinger, hőemelkedés, izomfájdalom vagy nyirokcsomó duzzanat alakul ki néhány nappal később, és nem szűnik meg a szokásos módszerek hatására, akkor érdemes az ideggyógyászati szakrendelést felkeresni.

  • kullancscsípés környékén kialakuló folt, piros gyűrű megjelenése esetén a bőrgyógyászatot érdemes felkeresned.

A kullancsok nagyjából 50%-a fertőző. A fertőző kullancsok 95%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát, továbbá fontos tény, hogy a Lyme betegek mintegy fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40%-a idegrendszeri és a többi csupán ízületi kórképeket alakít ki. Azt javaslom, hogy a kirándulások előtt készülj fel, és utána alaposan vizsgáld át magad és a családod, hogy ne lehessen komolyabb probléma egy kis csípésből.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, akkor írj nekünk!

info[kukac]prevenciopatika.hu

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben