1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Újra működik a GLS Csomagpontos szállítás

„Körömgombám van, mitévő legyek?”

Az egyik leggyakoribb mondat a patikában tavasztól őszig, amíg a nyitott szandálokban, papucsokban járnak az emberek. A körömgomba jobb esetben csupán egy csúnya körmöt jelent, rosszabb esetben fájdalommal, kellemetlen szúró, viszkető érzéssel és körömágygyulladással járó megbetegedés.

Azoknál, akik cukorbetegek, vagy rendkívül legyengült immunrendszerrel rendelkeznek ennél súlyosabb szövődményei is lehetnek.

Mit kell tudni a körömgombáról?

Élesztő-, penész- vagy egyéb gombák okozzák (sokszor vegyesen is). A meleg-nedves helyeket szeretik (pl. a zárt cipőket, amelyek nem szellőznek, száradnak ki megfelelően).

Rendkívül rossz tulajdonsága, hogy emberről-emberre is nagyon gyorsan képes terjedni, ezért érdemes odafigyelned rá, hogy a közös használatú vizes helységeket (uszoda, strand vizes blokkjai, medencéi) és a személyi higiéniás eszközeidet (törölköző, körömvágó olló vagy csipesz) csak Te használd.

A benőtt vagy sérült körmök szintén segítik a gomba megtelepedését, így a megfelelő pedikűr-manikűr csökkenti az esélyét a fertőzés kialakulásának.

Miről ismerheted fel?

Tipikusan a megvastagodott, sárgás, nehezen ápolható körmök a leglátványosabb jelei, de a barázdás körömfelület vagy a köröm alól származó fehér-morzsalékos anyag is intő jel. A súlyosabb eseteket a körömágy irányából kísérheti fájó, gennyedző gyulladás is.  

Mit lehet vele kezdeni?

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy magától nem múlik el! Sőt.. a saját körmeiden kívül a környezetben lévőkét is megfertőzheted könnyedén, ha nem vagy elég körültekintő a higiéniai szempontból. (Igen, úgy értem, hogy nem illik strandolni körömgombával.)

Tudnod kell, hogy a kezelés hosszú ideig eltarthat! A legtöbb készítmény 3-12 hónap alatt tudja megszüntetni a fertőzést (mert a köröm lassan növekszik). Éppen ezért, ha a fertőzésedre elkezdesz egy kúrát alkalmazni, akkor legyél kitartó!

Milyen készítményeket lehet alkalmazni?

A legsúlyosabb esetekre, ha 2+ köröm érintett gennyes fertőzéssel, akkor a bőrgyógyász szakorvos ír fel szájon át szedhető gyógyszert vényre.

Az enyhébb esetekben: A vény nélkül kapható gyógyszernek minősülő- és az étrend kiegészítők csoportjába sorolt készítmények közül válogathatsz.

A két csoportot az különbözteti alapvetően meg, hogy a gyógyszernek minősülő készítmények rendelkeznek OGYI engedéllyel, ami biztosítja, hogy rendszeresen, szigorú ellenőrzéseken kell átesnie a terméknek, míg az értrend-kiegészítőként besorolt termékek csak OÉTI számra kötelezettek (ez sokkal lazább szabályozást jelent, és nem teszi kötelezővé a termék rendszeres bevizsgálását)

A készítmények, amelyekből választhatsz:

A gyógyszeres körömlakkok gyógyszernek minősülnek, így rendkívül megbízhatóak.


                            

A gyógyszeres körömlakkokat heti vagy napi rendszerességgel kell használni (terméktől függően). A napi használatú Kitonail fürdés után alkalmazandó, a beteg köröm felületét nem szükséges megreszelni. Az Amorolfin-Teva és a Loceryl csomagolása reszelőt is tartalmaz, mellyel hetente egyszer kell megreszelni a köröm beteg felületét, és utána használni a gombaölő hatóanyagot tartalmazó körömlakkot.

Súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelés mellett (akár belsőleg - akár külsőleges kezelésről van szó) érdemes felkeresni egy gyógypedikűröst, aki megfelelő steril eszközökkel segít eltávolítani az elhalt körömréteget, kikaparni a köröm alatt felgyülemlett fertőző váladékot.

Mivel a köröm rendkívül lassan nő, a lábakon átlagosan 6-12 hónap alatt, a kéz körmein 3-6 hónap alatt tudja elmulasztani a fertőzést.

A gyógyszernek nem minősülő, étrend-kiegészítőkhöz kategorizált termékek az alábbiak:

Stiftek és krémek:

     

Ezeket a készítményeket jellemzően naponta 1-2 alkalommal kell használnod. Az első eredmények általában 1-2 hónap után látszanak, de a gyógyszerkészítményekhez hasonlóan itt is 3-12 hónap alatt szűntethető meg a fertőzés teljesen.

A stiftek használata egyszerű, és gyors ezért szeretik őket a vásárlók.

Ecsetelők:

A 3. lehetőség az ecsetelő, megjelenésében a gyógyszeres körömlakkokra hasonlít a leginkább.

                                    
 
Az ecsetelőket is naponta kell használni, az útmutatóban előírt 1-2 alkalommal.

Az ecsetelőkről és stiftekről általánosan elmondható, hogy az enyhébb fertőzések kezelésében hatékonyak. Ha idejében elcsíped a gombásodást, akkor 4-6 hét alatt ezek a készítmények el tudják mulasztani, és meggátolni a tovább terjedést. A gyógyszeres körömlakkokat inkább akkor érdemes bevetni, ha már jelentősen megvastagodott, gyulladásba hajló állapotban van már a köröm, ezt képesek visszafordítani.

Mikor fordulj orvoshoz a körömgombával?

Ha az előírt kúra alatt, betartva annak szabályait nem tapasztalsz javulás, vagy egyenesen romlik a köröm állapota, valamint akkor, ha több, mint 2 köröm érintett a fertőzésben.

Mire ügyelj a kúra sikerességének érdekében?

  1. Az egyik legfontosabb, hogy megakadályozd a továbbterjedést, és a visszafertőződést. Ehhez arra van szükség, hogy a lábbeliid is fertőtlenítsd megfelelően, és két használat között hagyd, hogy teljesen megszáradjon, jól kiszellőzzön.
  2. Megfontoltan használd a közös higiéniás helységeket, használj papucsot az öltőzők tusolójában, hogy elkerüld a tovább fertőzést.
  3. Gondoskodj róla, hogy a lábápoló szereidet, eszközeidet más ne használja (törölköző, reszelő, olló, és a fertőzés ellen alkalmazott ecsetelő, stift, vagy körömlakk)
  4. Tartsd be a készítmény terápiás javaslatait- időtartam és kezelésszám tekintetében is.

Ha ezeknek a készítményeknek a kitartó és helyes alkalmazása mellett sem tapasztalsz javulást, akkor fordulj bőrgyógyászhoz. Ő majd segít a megfelelő gyógyszeres terápia kiválasztásában.

Ne hagyd, hogy a kellemetlen körömgomba megfosszon a nyár élvezeteitől: a strandtól és a kényelmes szandáloktól!

Ha kérdésed van a körömgomba elleni készítményekkel kapcsolatban, akkor írj nekünk az info[kukac]prevenciopatika.hu címen, vagy hívj a 0630/91-91-120-as számon!

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben