1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Őszintén a jojó effektusról

Ha Te is rendszeresen fogsz bele különböző diétákba, akkor valószínűleg jól ismered azt a rendkívül kellemetlen helyzetet, amikor a nehezen leadott, sok-sok nélkülözéssel, önsanyargatással eltüntetett kilók játszi könnyedséggel, napok alatt térnek vissza, sokszor újabbak kíséretében.

Ez a jelenség többszörösen veszélyes!

 • kedvező feltételeket teremt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának
 • szinte mindig kíséri magas koleszterinszint
 • kiválóan előkészíti a tested az epehólyag bántalmak kialakulásához
 • és elképesztő mentális romboló hatással bír: depresszióhoz, szorongáshoz vezethet

Ahhoz, hogy ezeket a negatív hatásokat elkerülhesd elengedhetetlen, hogy megismerd a jelenség hatásmechanizmusát.

 

merlegen.pngMikor jön létre a fogyás?

Energiaszükséglet > bevitt energia mennyiség

A fogyás során a szervezeted energiafelhasználása magasabb, mint a bevitt kalória mennyiség. Ez vezet ahhoz, hogy a szervezeted az energiaraktárakat (zsírpárnákat) kezdje el felhasználni a működésének fenntartásához.  Ha ezt a hatást „éhezéssel” éred el, akkor az anyagcseréd lassulni kezd, átáll a vészműködésre, azaz az elfogyasztott ételből minden felhasználható összetevőt „kifacsar”.

Amikor eléred az ideális testsúlyt és visszatérsz a normál étkezésedhez, a szervezeted nem tudja, hogy átmeneti vagy tartós a „bőség” és ugyanúgy folytatja a facsarást, amivel feltölti a raktárakat, mert nem képes a többlet energiát elégetni. Ez vezet ahhoz, hogy a leadott kilók szépen visszajönnek, sőt gyakran még nagyobb raktárt halmaz fel a szervezeted.

 

Mi a megoldás a jojó effektus elkerülésére?

Az, ha nem néhány napos-hetes diétában gondolkozol, hanem egy tartós életmód változtatásban!

Az anyagcserés lelassulását úgy tudod megelőzni, ha az éhezés helyett inkább a rendszeres, változatos és egészséges étkezésre térsz át. Ehhez naponta 4-5 alkalommal kell étkezned, zöldségekben-gyümölcsökben gazdagon kisebb adagokban. Ez elősegíti azt, hogy ne törjön rád két nagy étkezés között a farkas éhség. Sőt, ha így jársz el, akkor azt is megelőzheted, hogy a gyomrod kitáguljon és képes legyen a hatalmas falásokra.

A rendszeres étkezéssel biztosítod azt, hogy a szervezeted működéséhez szükséges energia folyamatosan jusson be a szervezetbe, így nincs rá ideje és késztetése a szervezetednek, hogy raktározzon, hiszen folyamatosan kéznél van az energia.

Ez a feltétel garantálja azt, hogy az anyagcseréd nem lassul le, és nem tér át a raktározó üzemmódba.

Hogy tovább?

Ahhoz, hogy beindítsd a raktárak lebontását: energiadeficitet kell létrehoznod, azaz több kalóriát kell elégetned, mint amennyit bejuttatsz az étkezéssel. Erre az egyetlen jó megoldás a rendszeres mozgás.

Itt is azt javaslom, hogy legyél magaddal kíméletes és mértékletes. Nagyon jó kezdés lehet, ha a 0 mozgáshoz képest beiktatsz a napjaidba egy fél órás tempós sétát. Ez lehet reggel a munkába menet, délután hazafelé vagy egy vacsora utáni kellemes séta a családdal. A lényeg a rendszeresség.

Ahogy javul a fizikai erőnléted úgy emelheted ezt az aktivitást rendszeres kocogássá vagy valamilyen közösségi sporttá például. Ha így vágsz bele, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy szokássá tudod tenni, és nem csak egy néhány napos fellángolás lesz.

Mi az ami segíthet, hogy elkerüld a jojó effektust?

Az egyik legnagyobb probléma a diétákkal, hogy a szervezetet gyakran átállítják az egyoldalú, alacsonyabb ásványi anyag és vitamin bevitelre, ami az egész közérzetedre kihat. Éppen ezért szoktam a vásárlóinknak mindig javasolni, hogy a diéta mellett fogyasszanak vitamin készítményeket.

Az egyik legjobb választás a C-vitamin. Ez a sokoldalú vitamin a szervezeted fontos életfunkcióiban játszik szerepet. Többek között az anyagcsere folyamatokra is jelentős hatással van. Segít abban, hogy a sejtekből a salakanyagok ki tudjanak ürülni.

Hogyan hat a szervezetedben a C-vitamin?

 • Az első védelmi vonal a receptorokban van: elfoglalja azokat a bázispontokat, ahová a felszívódott glükóz igyekszik, így megakadályozza, hogy az le tudja adni a receptoron keresztül a májnak a „raktározási” hormonjelzést.
 • Alapvető építőköve azoknak az enzimeknek, amelyek a zsírsejtek lebontását végzik (ha sok a C-vitamin, sok az enzim)
 • A vassal együtt a karnitintermelést fokozza. Ez az a fehérje, amely a zsírmolekulákat a sejtek energiatermelő kamráiba, a mitokondriumokba juttatja.
 • Sőt! képes arra is, hogy a vasat aktiválja, fokozza az oxigénszállító képességet, amire az izomsejtjeidnek (és az összes többinek is természetesen) szüksége van a zsírégetéshez (energiatermeléshez).

A C- vitamin ezen kívül a kötőszövetek rugalmasságának megőrzését is támogatja, így ha sokat fogyasztasz belőle, akkor kisebb lesz a kockázata, hogy narancsbőr alakuljon ki rajtad.

Mit kell tudnod a varázslatos C-vitaminról?

 • vízben oldódó vitamin, így nem tudod elraktározni, folyamatosan kell pótolnod.
 • hatékonyan segít a stressz levezetésben, így vizsga, vagy egy nehéz beszélgetés, tárgyalás előtt is érdemes feltölteni a raktárokat
 • aktiválja a regeneráló sejteket- ezért szokták a különböző betegségek esetén is javasolni a szedését
 • a zöldségek- gyümölcsök sokat tartalmaznak belőle, de nem biztos, hogy eleget, ezért érdemes táplálék-kiegészítő formájában is bejuttatnod a szervezetedbe 
 • NEM LEHET túladagolni!

Az egyik legújabb termékcsaládunk, a Vitapaletta kiemelkedően jól felszívódó C-vitaminnal segít a napi szükséges mennyiséget bejuttatni a szervezetedbe, az egyik leghatékonyabb gyógynövény a csipkebogyó hatóanyagaival megerősítve. Egy ilyen kiváló segítővel: sokkal könnyebben tudsz áttérni az egészséges életmódra, lesz elegendő energiád a rendszeres mozgáshoz és a tartós életmódváltáshoz. Ez lesz az igazi megoldás a jojó effektus ellen!

Kattint ide és ismerd meg a Vitapaletta C-vitaminjait! Már 995Ft-tól elérhető!

Ha a témában kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal a dietetikus[kukac]prevenciopatika.hu e-mail címen!

Sok sikert a tudatos életmódváltáshoz!

 

Ükös Szabolcs, a dietetikusod

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben