1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Kell-e nyáron vitaminokat fogyasztani? Őszinte válasz a dietetikustól!

A legutóbbi cikkünkben a jojó effektus kapcsán már szóba került a vitaminok szervezetünk működtetésében játszott fontos szerepe. Ma már teljesen magától értetődő, hogy a kiegyensúlyozott, változatos étrend mellett is szüksége van a szervezetünknek extra vitamin és ásványi anyag bevitelre.

Ennek számos oka van.

 • Megváltozott az életritmusunk: „gyorsabban, stresszesebben” élünk, így a szervezetünknek fokozott vitamin és nyomelem igénye van, hogy megfelelően tudjon regenerálódni, és megelőzni a súlyosabb betegségek kialakulását.

 • Azzal, hogy egyre nagyobb volumenben kell előállítani az élelmet a növekvő emberiség számára sajnos együtt jár, hogy megváltozott az élelmiszereink tápértéke is.

 • Folyamatosan fejlődik a konyhaművészet is, számos elkészítési technika van, ami csökkenti az alapanyagok vitamintartalmát (pl. a hosszas főzés, vagy sütés)

Ennek ellenére általánosan elterjedt a tévhit, hogy a szervezetednek csak télen van szüksége az étrend-kiegészítőkre.

Néhány évtizede, amikor a különböző zöldségek és gyümölcsök szezonálisan voltak elérhetőek ennek valóban volt létjogosultsága. Azonban ma már egész évben, a világ különböző tájairól importálhatunk élelmiszereket. Talán Te is emlékszel rá, amikor még a paradicsomnak, paprikának, vagy épp a banánnak csupán néhány hétig tartott a szezonja. Most pedig bármikor bemehetsz érte, a kisebb boltokban is folyamatosan elérhetőek.

Így a változatos étkezésnek egész évben adottak a feltételei. Mégis nagyon sokan küzdenek hiánybetegségekkel, amelyeknek súlyosabb következményei is lehetnek. Ilyen pl. a kalcium hiány miatt kialakuló csontritkulás és porckopás.

Éppen ezért kell beszélnünk arról, hogyan kell ezeket megelőzni.

Dietetikusként nagyon sokszor kérnek tanácsot tőlem az ügyfeleink a komlói patikában is azzal kapcsolatosan, hogy milyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt érdemes szedniük?

Óriási a választék, amiből nehéz kiválasztani, hogy melyik termék legyen a befutó- a sokféle összetételű, hatóanyag tartalmú és természetesen az árú készítmény közül.

Az, hogy mennyi ásványi sóra és vitaminra van szükséged, számos tényezőtől, kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, táplálkozási szokásoktól, a szervezeted biokémiai funkcióitól, az egyéni táplálék felhasználási képességedtől is függ!


 

Alapvetően 2 fontos szabályt kell követni:

 • a termékben található lehető legtöbb hatóanyag fedezze a napi szükséges mennyiség 30-40%-át, így megfelelő táplálkozással kombinálva nagy valószínűséggel már bejuttatod a kellő mennyiségű vitamint és nyomelemet a szervezetedbe

 • ha ismert, már kialakult hiánybetegséged van, akkor arra érdemes külön készítményt is használni.

Az alábbi táblázatban azt láthatod, hogy az új ajánlás a Magyar Élelmiszerkönyv szerint mennyi a hazai ajánlott ásványi anyag és nyomelem beviteli érték az egyes összetevőkre:

Ezt a mennyiséget a változatos étkezéssel és a táplálék-kiegészítőkkel biztosan fedezni tudod. Ha ezt tudod teljesíteni általában, akkor a szervezeted tökéletes működéséért máris nagyon sokat tettél.


 

Amit nyugodtan szedhetsz folyamatosan:

 • C-vitamin készítmények (vízben oldódó, így nem lehet túladagolni)

 • Multi vitaminok (a zsírban oldódó vitaminokból, és a túladagolható ásványi anyagokból alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak)

 • Magnézium készítmények: az idegrendszer olajozott működéséhez szükséged van rá

 • Kalcium: a testedben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, így folyamatosan pótolnod kell

 • Q10: egyik fő feladata, hogy a sejtek oxidatív stressz elleni védelmét biztosítsa

 • Omega 3: a szív védő, a látás és az agyműködés megfelelő működésének fenntartásáért felelős zsírsav.

Ár-érték arányban az egyik legjobb most megjelent új magyar termékcsalád a Vitapaletta. Dietetikusként fontos szempont a készítményekkel szemben számomra, hogy rendelkezik-e a megfelelő hatósági bizonyítványokkal és az igazolt hatóanyag tartalommal a készítmény?

Éppen ezért ajánlom bátran a Vitapaletta termékeket, mert egy gazdaságos kiszerelésű, rendkívül sokszínű, és tematikus termékpaletta kifejlesztését végezte el a magyar szakgyógyszerész csapat. A hazai gyártás legnagyobb előnye, hogy magyar kutatásokra alapozva, és a hazai fogyasztók igényeire vannak szabva ezek az étrend-kiegészítők.

Ha most bejönnél a patikába Komlón, nagy valószínűséggel ezek a termékek közül javasolnánk az egyéni szükségleteidhez megfelelő étrend-kiegészítőt.

AKCIÓ! Júliusban minden online rendelés mellé AJÁNDÉK 20%-os kupont adunk, amit bármely Vitapaletta termékre beválthatsz egészen augusztus 31-ig. Add le a rendelésed most, és 2 napon belül Nálad van a csomag!

… sőt azt is elárulom, hogy augusztusban ünnepli a 6. születésnapját a Prevenció Patika online gyógyszertár, amit a nevéhez hűen a betegségmegelőzéshez köthető ajándékokkal és akciókkal fogunk megünnepelni, de erről bővebben a jövő héten írok!

Ha még nem vagy feliratkozva az Egészség Magazinunkra, akkor tedd meg most, hogy ne maradj le a híreinkről, és a csak a listánkra kiküldött egyedi kedvezményeinkről! Feliratkozásodért most ajándék E-book-ot is adunk!

Kérem a magazint és az ajándékomat!

Ha a témában kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal a dietetikus[kukac]prevenciopatika.hu e-mail címen!

Ükös Szabolcs, a dietetikusod

Blog

Díjmentes Szállítás

2018. november 5-én

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Szív és érrendszeri betegségek és a Q10 jótékony hatása

Sajnos ma már a szív- és érrendszeri betegségek is egyre gyakoribb betegségnek számítanak világszerte.

Bővebben

Fontos a rendszeres vitaminbevitel, na, de miből és mennyit érdemes szedni?

Az ősz beköszöntével egyre többször hallhatjuk, hogy szedjünk vitaminokat egészségünk megőrzése érdekében.

Bővebben