1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Közösségi higiénia - amikor már van beteg a családban

Becsöngettek, elindult az iskola-óvoda időszak és eljöttek a hűvösebb esték, a csípős reggelek időszaka. Az ősz kezdete kiváló terep a baktériumok és vírusok számára, hogy áldozataikat ledöntsék a lábukról.

  • tökéletesek hozzá a környezeti feltételek: kevésbé napos, nedvesebb idő van, párásabb a levegő
  • az emberek (főleg a gyerekek) elkezdenek ismét nagyobb közösségbe járni, ahol nagyon könnyű továbbadni a legkisebb betegséget is

Sőt! Elég egy könnyed éjszakai kitakarózás és máris ott a baj: egy tüsszögő, orrfolyásos, lázas beteg, aki könnyedén továbbfertőzheti a környezetét, első lépéskén a családot, majd az iskolai, óvodai csoportot vagy munkatársakat.

Éppen ezért kell beszélnünk róla, hogy a családodon belül hogyan tudod megakadályozni, hogy letaroljon mindenkit egy őszi nátha.

Az általános higiéniás szabályok közül talán a legfontosabb a kézmosás helyes módjának a megtanulása. Ez 5 lépésből áll összesen:

A helyes kézmosás legalább 20 mp-ig tart meleg vízzel. A szappan e közben nem csupán a tenyeredet, és az ujjaidat kell, hogy érje, hanem az ujjközöket és a csuklót is (tehát alaposan).

A folyamat pedig mindig a tökéletes szárítással ér véget. Ha az egész kezed vagy annak a hajlatai (ujjközök) vizesek maradnak, az nagyjából olyan, mintha nem is mostál volna kezet, hiszen a nedves környezetben rendkívül gyorsan szaporodnak a baktériumok.

A szárításhoz a legjobb megoldás az eldobható papírtörlő vagy a hősugárzó, hiszen a törölközőkön szintén kiválóan meg tudnak tapadni a kórokozók.

A kéz egyetlen négyzetmilliméterén 8-10 millió baktérium is lehet. Ezeknek a többsége ártalmatlan, de azért jobb, ha óvatos vagy velük!

 

Nézzük meg, hogy a beteg családtag esetén hogyan változik meg az általános higiénia:

  • A beteg és a beteggel közvetlenül érintkezők (pl. anyuka, apuka) számára javasolt a rendszeres kézfertőtlenítős kézmosás is. (Ezek általában alkohol tartalmú tisztálkodó szerek, így roppant hatékonyak)
  • Célszerű, hogy a beteg el legyen különítve az egészségesektől, így nehezebben fertőz tovább (éppen ezért a még fertőző gyerekeket iskolába, óvodába sem szabad engedni)
  • Különösen oda kell figyelni, hogy a beteg helyesen mosson kezet, hiszen számos közös használatú tárgyhoz hozzáérhet: villanykapcsolók, számítógép billentyűzet, kilincsek..
  • A beteg által használt eszközöket fertőtleníteni kell rendszeresen (edények, tányérok, poharak)
  • Mivel a felső-légúti betegségek többsége cseppfertőzéssel terjed, ezért nagyon fontos a szellőztetés.A rövid ideig tartó, intenzív átszellőztetés javasolt ilyenkor. A tüsszentéssel akár 40.000 apró csepp is a levegőbe kerülhet, ami hemzseg a kórokozóktól (akik jellemzően csupán néhány órán át életképesek, de akad néhány, amely akár 72 órát is túlél), ezért a szellőztetés és a zsebkendő használat nagyon fontos a fertőzés kordában tartásában.
  • Zsebkendőből ma már a többség az egyszer használatos, eldobhatós papírzsepiket használja, ami jó megoldás. A textil zsebkendők kiváló gócpontok, sokáig képesek visszafertőzni, ezért aki hamar meg szeretne gyógyulni, annak ajánlatosabb a papír változatot használnia.
  • Amíg fertőző a beteg, semmiképpen se engedd közösségbe: iskolába, óvodába vagy épp munkába.

Ha a beteg már kellően körbe van bástyázva, hogy a legkevésbé legyen képes fertőzni, akkor érdemes a többiekkel is foglalkozni megelőzési célzattal.

A betegséget nem csak a család betegétől kaphatják el, ugyanúgy haza tudják hozni a buszról, a közértből vagy egyszerűen az utcáról is. Ha pedig nem vagytok elég körültekintőek a beteget is visszafertőzhetitek vagy épp saját magatoknak keverhettek egy ütős koktélt a többféle kórokozóból.

Hogyan kerüld ezt el?

A legegyszerűbb módja, ha az immunrendszeredet folyamatosan karbantartod, így sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, és nehezebben dönti le a lábáról az egész családot egy kósza vírus.

A legfontosabb immunrendszer erősítő vitaminok az: A, B, C, E és D-vitaminok. Ezek gyulladás-gátló, és antioxidáns hatásukkal segítenek abban, hogy a szervezet hatékonyan tudjon ellenállni a különböző fertőzéseknek. Ha ezeket folyamatosan pótolod, akkor sokkal kisebb eséllyel kapjátok el a betegségeket. Ezeket egyrészt a változatos, egészséges táplálkozással másrészt pedig immunrendszer erősítő táplálék-kiegészítőkkel tudod pótolni.

Illetve a sport is egy kiváló immunerősítő megoldás: az egészséges, fitt test sokkal ellenállóbb, mint a legyengült szervezet, ezért érdemes kimenni az udvarra és fogócskázni a gyerekekkel rendszeresen!

Ha be szeretnéd vetni az igazi nehézfegyverzetet, a vitaminkészítményeket, akkor mindenképpen olyat válassz, amelyben a legfontosabb vitaminok megtalálhatóak (A, B, C, D és E).

 

Kérdésed van a témában? Tedd fel nekünk: info[kukac]prevenciopatika.hu vagy a +36 30 91 91 120-as telefonszámunkon!

Nátha, és influenzamentes őszt kíván:

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Végre mindenki elment – beszéljünk most a húgyúti fertőzésekről!

Sokan gyakran megtapasztalják a húgyúti fertőzés kellemetlen tüneteit, azonban nem tudják, mitől és hogyan alakul ki ez a betegség.

Bővebben

Díjmentes Szállítás

2018. december 3-án

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Napjaink egyik legelterjedtebb betegségei: magas vérnyomás és a cukorbetegség

A folyamatos stressz, a túlsúly, és a mozgásszegény életmód elhatalmasodni látszik az embereken

Bővebben