1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Ne legyen többé Tabu az alkoholizmus!

Januári témánk még mindig a szenvedélybetegségeket öleli fel, ezért utolsóként nézzünk egy kényes, de annál fontosabb problémát: az alkohol függőséget. Az alkoholizmus egy olyan kóros állapot, amely túlmutat az orvosi kereteken, egy társadalmi és egyben kulturális probléma.

Kialakulásának egyik legfőbb oka általában egy erős testi hajlamra ráépülő lelki indíttatás. Minél több időt tölt valaki az alkohol rabságában, annál inkább csökken a tényleges leszokás esélye. Az alkoholizmus tehát egy olyan sokszínű probléma, amelynek elhagyásához rendkívül nagy akaraterő kell és rengeteg támogatás.

 

Milyen jelei vannak alkoholfüggőségnek?

Az alkoholizmusra utaló tünetek feltűnhetnek mind testi, mind lelki változatban is, amelyek segítenek abban, hogy pontosan felismerd, ha van olyan személy a családodban, aki ezzel a problémával küzd. A sóvárgás és a kínzó vágyakozás az alkohol után az egyik legjellemzőbb tünete az alkoholizmusnak, de számtalan olyan jel van, amelyek csak sokadik észrevétel után okoznak fejtörést.

Ha a környezetedben van olyan személy, aki…

 • … elveszti a kontrollt az italozás során és nem tud magának megálljt parancsolni,
 • … személyiségváltozáson megy keresztül, ingerlékenyebb lesz és gyakori hangulatingadozásai miatt kitörő megnyilvánulásaival hívja fel akaratlanul is a figyelmet,
 • … az első pohár után kényszerességet érez további ital fogyasztására,
 • … indokolatlanul hiányzik egyre többet a munkahelyéről,
 • … drámaian bizonygatja, hogy nem iszik,
 • … egy-egy italozás után a családot, illetve a környezetét teszi felelőssé túlzott alkoholfogyasztása miatt,
 • … arcán egyre gyakrabban jelennek meg az apró hajszálér-tágulatok és ezborvirágos, vöröses színnel társul,
 • … egyre több alkalommal küzd hányingerrel, hányással és gyomorfájással,
 • … az esetek nagyobb százalékában nehezére esik visszaemlékezni bizonyos dolgokra,
 • … nyugalmi állapotban is kézremegéssel, akár járászavarral szenved

akkor érdemes elgondolkodni, és óvatosan segítséget nyújtani. Sokszor előfordul, hogy a függő nincs tudatában annak, hogy egy szenvedélybetegség áldozata lett, így nem is vesz róla tudomást. Az ilyen emberek a legfőbb segítséget családjuktól kaphatják meg, hiszen a támogatás erejével könnyebben lehet kilábalni ebből a kóros állapotból.

 

Hogyan tudsz segítséget nyújtani egy alkohol problémával küzdő személynek?

Az első és legfontosabb a bizalom kiépítése. Fontos, hogy az adott személy megbízzon Benned és ne ellenséget, hanem valóban támaszt lásson a személyedben.

 • Érd el, hogy motivált legyen a változásban! Egy alkohol problémával küzdő személy esetében már az is nagy szó, ha segítséget kér és felismeri a problémáját. Kívülállóként úgy tudsz a legjobb hatást gyakorolni rá, hogy elhiteted vele, hogy képes leküzdeni a betegséget.
 • Ne ítélkezz! Az előrehaladás érdekében fontos, hogy a beteg ne elítélő szavakat kapjon, hanem egy nyitott, gyógyító közeget, ahol teljes mértékben azt érezheti: elfogadják őt. Ilyenkor jó megoldás lehet javaslatot tenni, hogy látogasson el például az Anonim Alkoholisták csoportjába, ahol már meggyógyult betegek adhatnak erőt sikeres történeteik elmesélésével.
 • Erősítsd az önbizalmát! Ahhoz, hogy egy beteg lelkileg újra biztos legyen, fontos, hogy visszaszerezze a magába vetett önbizalmát. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy megerősítéseket adsz azokban a dolgokban, amiket helyesen csinál, amiben látod a kitartását.
 • Támogasd a megvonással járó időszakban! Leszokni sajnos nem egyik napról a másikra lehet, ezért lényeges, hogy ott legyél és átsegítsd őt a kritikus időszakon. A különböző terápiás jellegű kezelések során is legalább 3-6 hónap az, amikor már látványos eredményeket lehet elérni. Ezekben a napokban gyakori a betegnél a nyugtalanság, a rossz közérzet, rémálmok és a hányinger is. Készítsd fel a problémával küzdő személyt ezekre az eshetőségekre és nyújts támaszt ezekben a napokban.

 

Milyen súlyos következményei vannak az alkohol túlzott fogyasztásának?

Sokan nem vesznek tudomást arról, hogy az alkohol nagymértékű fogyasztása esetén milyen károkkal kell számolnia. Előfordul, hogy a nem odafigyelés gyakran visszafordíthatatlan károkat okoz testileg és lelkileg egyaránt.

Az alkoholfogyasztás mértéktelensége súlyos esetekben akár mérgezéshez is vezethet. Az alkoholmérgezés legjellegzetesebb tünete a széles alapú járás és az elkent beszéd, bár az utóbbiak még csak az ittasságot jelzik a mérgezést nem. A laikusok nem ismerik fel a mérgezést, csak akkor, amikor a beteggel már nem tudnak semmilyenfajta kapcsolatot teremteni.  

Ha a környezetedben olyan ember van, akin alkoholfogyasztás után jelentkeznek az egyértelmű tünetek (hányás, gyenge reflexek, gátlástalanság, impulzivitás, mozgáskoordinációs problémák, beszédkényszer, zavaros beszéd), akkor először is vidd ki levegőzni, majd adj neki vizet, hogy szervezete hidratált maradjon! Ha súlyosabb a mérgezés, akkor érdemes minél hamarabb orvost hívni!

A hideg időben azonban fennállhat a fagyási sérülés veszélye is. Az alkohol összehúzza az ereket, amitől melegebbnek érezzük a testünket. A vér, így a törzsbe és a nagy erekbe jut, ezáltal magasabb lesz a vérnyomás is és nem érezzük a hideget, azonban ennek következtében a végtagok nem kapnak megfelelő vérellátást. Ezért nagyon fontos, hogy a hideg időben fokozottan figyelj arra, hogy még véletlenül se bóbiskolj el a hosszúra nyúlt éjszakában egy padon csücsülve.

 

Milyen pozitív hatásai vannak az alkoholnak?

Az alkohol alapvetően nem rossz, rajtad múlik, hogy hogyan használod fel. Ha nem viszed túlzásba a fogyasztást, akkor nem lesz baj, sőt még az egészségedre is pozitív hatással lehet.  Ezek az előnyök rendkívül sokszínűek és vannak olyan helyzetek is, amikor csak ezek kínálnak megoldást. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alkohol (leginkább a bor) segít a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés és az epekő megelőzésében is, valamint az anyagcserére is pozitívan hat.

A vörösborban nagy mennyiségű polifenolt találunk, mely bizonyíthatóan erős antioxidáns hatású vegyület. Így napi egy pohár jó minőségű vörösbor fogyasztása hozzásegíti szervezeted ahhoz, hogy megvédd az oxidációs folyamatok káros hatásaitól.

Egy kis tömény néha csodákra képes, hiszen étkezés során a fogyasztása enyhíti a gyomorgörcsöt és a hasfájást is, persze a hangsúly itt is a „kis” szócskán van.

A sörben - ezen belül is a búzasörben - nagy mennyiségű B2- és B6-vitamin található, melyek elengedhetetlenek a zsírsavak lebontásához, a szénhidrát- és fehérje anyagcsere helyes működéséhez és a kiegyensúlyozott idegrendszeri működéshez.

Az alkoholfogyasztás körül mindig rengeteg kérdés merül fel, de úgy gondolom, ahogy az élet rengeteg területén, itt is a mértékletességen van a hangsúly. Minden szenvedélybetegség azért válik nehezen leküzdhetővé, mert magában őrzi a csábítás erejét, ezért valóban olykor csak segítséggel küzdhetsz ellene. Kitartással és megfelelő támogatással, azonban a legelérhetetlenebb célok is megvalósulhatnak és a legrosszabbnak vélt káros szokások is a múltban hagyhatóak.

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben