1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Újra működik a GLS Csomagpontos szállítás

A prevenció modern modellje

A prevenció fogalmát évezredek óta ismeri az emberiség. Az ókori kultúrákban hasonlóképpen viszonyultak hozzá, mint a modern kor embere – a különbség elsősorban az elérhető eljárások, technológiák terén és az általános tudásmennyiségben, és persze az ezekhez való általános hozzáférhetőségben érhető tetten.

Az ókori kultúrákban, elsősorban a görögöknél a prevenciónak az volt a célja (ahogyan ma is), hogy a betegségek kialakulását megelőzzék vele – erre jó okuk volt, mivel a betegségek kiváltó okait ekkor még nagyon korlátozott mértékben ismerték csak, ahogyan a kezelések és gyógymódok hatékonysága is hagyott kívánnivalót maga után.

A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend voltak ekkor a prevenció alapjai, s ezek ma is jelentős szerepet játszanak a legtöbb megbetegedés elkerülésében. Ma azonban már a tudomány új, hatékony eszközökkel képes a lehető legkorábban felvenni a harcot a legsúlyosabb betegségekkel is.

A modern orvostudomány már képes szűrővizsgálatokkal, genetikai vizsgálatokkal évekkel, akár évtizedekkel korábban megállapítani, ha valakinél nagy esély van egy adott betegség kialakulására, így hatékonyabb megelőző módszereket is alkalmazhat. Nagyobb tudással bírunk a kiváltó okokról is, és kezelésekkel, gyógyszerekkel változatos módokon küzdhetünk ellenük egyre hatékonyabban.

Ma az egészségügyben a prevenció három szintjét különböztetjük meg:

  • A primer prevenció feladata, hogy megelőzze a betegségek kialakulását. Lényegében arról van szó, hogy a megbetegedéseket, egészségügyi problémákat okozó tényezőket elkerülhessük vagy megszüntethessük, így a gyökerénél kezelve a problémát. Ide tartozik maga a testmozgás, a védőoltások, a szexuális aktus közbeni védekezés és így tovább.
  • A szekunder prevenció feladata már a rizikófaktorok feltárása, valamint a korai stádiumban járó betegségek felismerése. Rendeltetése, hogy a gyógyulás esélyeit növelje, a betegségek súlyosbodását és a szövődmények kialakulását megelőzze. Ide sorolunk különféle szűrővizsgálatokat, például a daganatok, különféle rákos megbetegedések szűrését.
  • A tercier prevenció már azzal foglalkozik, hogy egy kialakult betegség következményeit megakadályozza, hogy a szövődményeket megelőzze, illetve a már kialakult károsodásokat mérsékelje, tehát lényegében az, hogy a tartós egészségdeficitet okozó állapotok elkerülésében segítse a beteget. A különféle rehabilitációs módszereket illetve a gondozást jellemzően ide soroljuk.

Egyes esetekben, főleg a speciális oktatási igényű gyermekekkel összefüggésben ezt a többszintű prevenciós rendszert MTSS (Multi-tiered System of Support) néven is ismerik.1 Jellemzője minden esetben az, hogy a vizsgálatok, kezelések, gondozás és minden egyéb tevékenység alapja az adatalapú döntéshozatal.

A világ legtöbb egészségügyi rendszere (így a magyar is) ezt a modellt alkalmazza.

 

------------------------------------------------------

1https://www.pbis.org/school/mtss

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben