1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Újra működik a GLS Csomagpontos szállítás

Tudnivalók a D-vitamin pótlásról - babavárás előtt, alatt és után

Előző cikkünkben már megfogalmaztuk miért is fontos téli időszak után feltölteni vitamin készleteinket. A D-vitamin több száz szervezetünkben lezajló folyamat részese. Mai cikkünkben a gyermekáldáshoz kapcsolódóan vizsgáljuk meg a D-vitamin szerepét testünk folyamataiban.

PocaklakóA legújabb kutatások szerint ez a vitamin befolyásolja a fogamzóképességet. A meddőség egyik oka lehet a D-vitamin hiánya. Mielőtt belevágnánk a családalapításba, érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat. Egy vérteszt eredményéből nagyon sok minden kiderülhet, többek között a D-vitamin hiánya is. Ha egy évnyi próbálkozás után sem esik teherbe a leendő kismama, akkor erre az eshetőségre is fel kell készülnünk és pótolnunk kell a hiányzó vitamint.

Általában a D-vitamin pótlására az év nagy részében szüksége van szervezetünknek, hiszen a nap sugaraiból megszerezhető szükséges mennyiséget csak a nyári hónapokban pótolhatjuk. A terhesség alatti gyakori a D-vitamin hiány, főként nagyobb kockázatú csoportok esetében. Ilyen például a vegetáriánus kismamák, a korlátozott napsütéses területen élők (hideg, északi éghajlat). A terhesség ideje alatt nemcsak az anyuka egészsége kerülhet veszélybe, hanem a magzaté is. Amennyiben a kismama vérében nincs elegendő D-vitamin, akkor az a magzathoz sem fog eljutni. Ezáltal a magzatburokban nem tud megfelelően fejlődni csontrendszere, immunrendszere, izomzata és idegrendszere sem.

A terhesség első időszakában ugyanannyi D-vitamint kell fogyasztania a kismamának, mint korábban, azonban a második trimesztertől már dupla adag vitaminra lesz szüksége. Ekkor kezdődik igazán a magzat csontjainak fejlődése. Nem megfelelő mennyiségű D-vitamin angolkórhoz vezet, mely egyfajta csontlágyulás. Ekkor az újszülőtt gyermek dongalábbal, gerinc-, mellkas- vagy medencetorzulással láthatja meg a napvilágot. A D-vitamin szedésével elősegíthetjük a könnyebb szülést, valamint nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a koraszülést vagy a terhességi cukorbetegség, fertőzések kialakulását. Ügyeljünk azonban arra, hogy ez a vitamin zsírban oldódik, nehezebben ürül ki a szervezetünkből a felesleg.

Femibion 2 ajándék pocaktetkóvalSzoptatás alatt az anyatej is tartalmaz D-vitamint, mely elengedhetetlen a gyermek egészséges fejlődéséhez. A különböző ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag anyatej táplálja gyermekünket, ezért fontos, hogy az édesanya táplálkozása során figyeljen a megfelelő mennyiségű tápanyagok, vitaminok bevitelére. Hazánkban a gyermekorvosok a kisbabák számára javasolják a kiegészítő D-vitamin cseppek fogyasztását.

Sok kismama szed magzatvédő multivitamint, mégis nem fektetnek kellő figyelmet a D-vitamin tartalmára. A megújult Femibion 2-ben található jól hasznosuló D3-vitamin, mely most ajándék POCAKTETKÓVAL kapható. Mielőtt a terhes nő elkezdi a kiegészítő vitaminok szedését konzultáljon nőgyógyászával.

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben