1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Tunningoljuk fel gyermekünk immunrendszerét a zord téli napok után

Gyermekeink egészsége a legfontosabb mindannyiunk számára. Óvjuk őket minden nap, azonban néhány betegségtől - bármennyire is próbálunk ellene tenni - nem sikerül megvédeni szervezetüket. Főként akkor, ha a kisgyermek most kezdi a bölcsit vagy az óvodát, ahol az első időkben szinte hetente szed össze valamilyen légúti megbetegedést. Persze ilyenkor a legyengült immunrendszer még nehezebben képes megvédeni a gyermek szervezetét a támadásoktól, így néha már azt vesszük észre, többet van otthon a kis lurkó, mint a közösségben. Később, ha nem teszünk valamit a szervezet vitamin és ásványi anyag pótlására, súlyosabb, akár krónikus betegségek is kialakulhatnak.

Gyerekek

Csemetéink idejük nagy részét közösségben töltik, ahol a különböző hátterű, élethelyzetű gyermekek eltérő szokásokkal rendelkeznek. Az óvó nénik és tanárok feladata, hogy a megfelelő higiénés szabályokat megtanítsák és betartassák a gyerekekkel. Készítsük fel mi is gyermekünket a kézmosás fontosságára, magyarázzuk el neki, hogy miért nem szabad egymás poharából inni, ezzel is elejét vehetjük egy fertőzéses megbetegedés kialakulásának.

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk szervezete ellenálljon a támadásoknak?

Elsősorban a változatos, vitaminokban gazdag étrend a legfontosabb. A vegyes táplálkozás során a zöldségek, gyümölcsök mellett, a hús és hal fogyasztása is szükséges. A megfelelő táplálkozás hatására nehezebben tudnak a vírusok és baktériumok felülkerekedni a kicsik védekező rendszerén. A téli időszakban testünk elhasználja tartalékait, ezáltal kisebb mértékben képes megvédeni szervezetünket a támadó vírusoktól. Tavasszal érdemes egy erősítő vitamin kúrát tartanunk, így gyermekünk amellett, hogy a táplálkozása során magához veszi a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, még egy kiegészítő immunerősítést is kap. Ne felejtsük el, hogy a teljes védelemhez a friss levegő, a mozgás és a pihenés is hozzá tartozik. Ne hagyjuk, hogy gyermekünk egész nap a szobában töltse az időt, a tavaszi napfény első sugarai meghozzák számukra a jó kedvet és a D-vitamin pótlást is.

A gyerekek utálják a keserű ízű és a lenyelhetetlen kemény tablettákat. Éppen ezért a multivitaminokat gyártó cégek különféle formákat találtak ki, hogy a gyermekek örömmel vegyék be a betegségek megelőzésére alkalmas multivitaminokat. Kaphatóak gumicukor formájú, ízesített lágy rágókapszulák, pezsgőtabletták, szirupok. Így elhárult az akadálya annak, hogy gyermekünkbe diktáljuk a számukra jótékonyan védelmező vitaminokat. Bármelyik terméket is válasszuk érdemes előtte a gyermekorvossal konzultálnunk és mindig vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett életkori szabályozást. Legkorábban egy éves kor után adható ilyen jellegű készítmény gyermekünknek, általánosságban elmondható azonban, hogy négy éves kortól már sokféle multivitamin kapható a piacon. Tartalmukat tekintve ezek a készítmények B-vitaminokkal, C-vitaminnal, A-, E-, D- és K-vitaminnal gazdagítják gyermekünk szervezetét. Számos multivitamin kiegészítő antioxidáns hatású növényi kivonatot is tartalmaz, mint például a csipkebogyó.

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben