1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Vásárlási és Szállítási feltételeink megváltoztak!
Jelenleg szünetelő szolgáltatásaink: GLS csomagpont, Előre utalás!

8 ötlet, testünk és környezetünk tavaszi nagytakarításához

Tavasz beköszöntével általánossá válik, hogy a háziasszonyok nagytakarításba kezdenek. A ház minden zugából megpróbálják eltávolítani a téli hónapokban felgyülemlett port és piszkot. Sokan közülük úgy gondolják, hogy az új szezon, nemcsak környezetük rendbe tételére jó alkalom, hanem testük és elméjük felfrissítésére is.

TavaszA Prevenciopatika.hu csapata összegyűjtött nyolc tevékenységet, mely segít a tavaszi megújulásban. Ismerjük valamennyit, azonban rendre elfeledkezünk ezekről, vagy nem tartjuk igazán fontosnak alkalmazásukat.

 

Ellenőrizzük a gyógyszeres szekrényt

Valamennyien jártunk már úgy, hogy amikor valamilyen fájdalom gyötörte testünket, egyből a gyógyszeres szekrény felé vettük az irányt. Érdemes tavasszal megvizsgálnunk, hogy a legszükségesebb szerek megtalálhatóak-e házi patikánkban. A fájdalom és lázcsillapítók egy fiókból sem hiányozhatnak, de a kötszerek, fertőtlenítők és vitaminok is fontosak egy háztartásban. Szinte valamennyi gyógyszer, gyógyhatású készítmény, sőt még a kötszerek is rendelkeznek lejárati idővel. Ezeket évente egyszer érdemes ellenőrizni, hiszen a több éve lejárt készítmények hatóanyaga már nem lesz megfelelő, így segítséget se várjunk ezektől.

 

Próbáljunk ki néhány szabadidős tevékenységet

A jó idő beköszöntével induljunk el túrázni, kerékpározni. Az aktív pihenés szervezetünk számára az egyik legjobb megoldás a téli időszak utáni megújulásra. A túrázás, séta az erdőben nemcsak testünket edzni, hanem lelkünket is simogatja, a nyugodt környezet gondolatainkat megtisztítja. A családi séta a kapcsolatokat is erősíti, ezen felül jót tesz az ízületeknek, javítja az anyagcsere folyamatokat.

 

Légzőgyakorlatok végzése javasolt

Rengetegen hivatkoznak arra, hogy nincs idejük változtatni életmódjukon egészségük érdekében. Pedig egy olyan egyszerű tevékenység, mint a légzőgyakorlatok végzése is sokat javíthat szervezetünk állapotán. Bárhol gyakorolhatjuk a koncentrált lélegzést, mely segítségével csökkenthetjük a stresszt, még több oxigént juttathatunk agyunkba. Reggel, felkelés után a nyitott ablakban elvégzett pár perces meditáció, egész napra felfrissítheti szervezetünket.

 

Kezeljük az allergiát

Számtalan ember szenved tavasztól késő őszig az allergiás tünetektől. Azon túl, hogy gyógyszerekkel, egyéb készítményekkel próbálunk megszabadulni panaszainktól, ebben az időszakban vizsgáljuk meg otthonunkat. Bár a polleneket nem tudjuk teljesen száműzni, azonban a légkondicionáló szűrőit kitakaríthatjuk, kimoshatjuk a házban található takarókat, szőnyegeket, melyeket télen használtunk. Gyermekünk plüss figurái a poratkák gyűjtőhelye, ezért tegyük a játékokat egy zacskóba és 3-5 órán keresztül helyezzük a fagyasztóba azokat. A hideg megöli majd a kéretlen poratkákat.

 

Élvezzük a napfényt

Végre hétágra süt a nap, ki ne szeretne napfürdőzni a friss levegőn. Mindannyiunk számára fontos a napsugarak élvezete, hiszen ezzel tudjuk pótolni a téli hónapokban elfogyasztott D-vitamin készletünket. Legalább napi 10 percet töltsünk a napon, és az ablakok takarításáról se feledkezzünk meg, így otthonunkat is átjárják a napsugarak.

 

Víz, víz és víz

Ahogy az idő melegszik, egyre nagyobb szüksége lesz szervezetünknek a vízre. Növeljük fokozatosan folyadék bevitelünket, mely nemcsak víz lehet, hanem akár friss gyümölcslé, vagy sportitalok. Nagyobb rész legyen a víz ezekből a folyadékokból, mivel annak kalóriatartalma kicsi. A víz fogyasztása sokat segít az anyagcsere funkcióknak, a vesék működésének, vérnyomásunk szabályozásában.

 

Jógázzunk

Az elmét és a testet is egyben edző gyakorlatokkal frissíthetjük fel szervezetünket. Napi néhány perc reggeli jógázással, napunk hátralévő részét tesszük nyugodttá és stresszmentessé.

 

Egészségszűrés

Évente egy alkalommal érdemes teljes kivizsgálást kérnünk háziorvosunktól. Ha nincs is akut problémánk, jó tudni, hogy minden rendben van szervezetünkben. Egy vérvétel sokat elárulhat testünk folyamatairól, így ezt mindenképpen érdemes bevállalnunk. De ne feledkezzünk meg a fogászati, nőgyógyászati, urológiai szűrővizsgálatok elvégzéséről sem. Az EKG és az ultrahang szintén évente egyszer hasznos lehet azért, hogy megnyugtassuk magunkat, minden rendben van testünkben.

 

Online patikánkban mi is tavaszi nagytakarítást végzünk, ezért úgy döntöttünk, hogy több 100 db termékünket kedvező áron kínáljuk. Számtalan vitamin és gyógyhatású készítmény közül választhatsz, ezzel is hozzájárulva a tavaszi megújulásodhoz.

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben