1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Nesztelenül támadó betegség – a porckopás

A sportolók jól tudják, hogy edzés előtt mennyire fontos a bemelegítés. Ezzel megelőzhető az izmok sérülése az extrém terhelések során. Természetesen nemcsak a hivatásos sportolóknak kell bemelegítő gyakorlattal kezdeni a mozgást, hanem mindenkinek, aki sportol, illetve javasolt az idősek számára is, egy-egy hosszabb séta előtt.

A helytelen táplálkozás szintén hatással van ízületeink állapotára. A túlsúly kifejezetten veszélyes a porcokra nézve, hiszen hatására fokozottan kopnak az ízületek a nagyobb súlyterhelés miatt.

Glükozamin hétvégeAz ízületek kopása kezdetben szinte nem is észrevehető számunkra. Így ez a betegség csendben támadja meg szervezetünket, szinte láthatatlanul, csak az idők során kezd el a fájdalom figyelmeztetni a problémára, valamint az érintett ízület megpirosodhat, megduzzadhat. Hosszabb idő elteltével mozgásunk korlátozottá válik és az izmok elmerevednek.

Sajnos a porckopás nem visszafordítható folyamat, az elkopott porc nem képződik újra. Egy gyengébb minőségű porc ugyan kifejlődhet, de nem lesz annyira tartós, mint az eredeti. A porckopás kezelhető, lelassítható, de ehhez legfőképp kímélni kell az adott végtagot, valamint úszással és kerékpározással javíthatunk állapotunkon. Ha már ez sem segít, mert a fájdalom elviselhetetlenné fokozódik, akkor a legvégső esetben a műtét lehet a megoldás, protézis beültetésével.

Hogyan megy végbe a porckopás folyamata szervezetünkben?

A testünkben található porcok nem tartalmaznak vérereket, kizárólag a szivacsszerű szerkezetük segítségével beszívott ízületi nedvek táplálják azokat. Ebben az ízületi nedvben egyrészt a porcokat tápláló glükozamin található meg, másrészt a vízmegkötő hatású glükozamin viszkozitása segíti a porc felszínek egymás feletti csúszását. A porcszövetben rugalmas térhálós szerkezet található, és ennek üregeit töltik ki a porcerősítő glükozamin és a kondroitin molekulái.

Egy sportsérülés után – mint például térdficam – hosszú hetekig gipszben kell lennie testrészünknek, majd ezután elkezdődik a szintén akár hónapokig tartó gyógytorna, mindenképpen érdemes porcerősítő tablettát szedni, hogy ízületeink mielőbb regenerálódhassanak.

Az ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására javasolt glükozamin-szulfát tabletta szedése. Gátló hatással van a porcszövetet bontó enzimekre, így lassítja vagy akár megállítja a porcszövet elenyészését. A tabletta hatását tovább erősíthetjük C-vitamin bevitelével, kondroitin-szulfáttal együtt pedig még a kollagén rostok erősítésére is hatással lehetünk.

Mielőtt a gkülozamin-szulfát tabletta szedését elkezdjük, konzultáljunk kezelőorvosunkkal az esetleges mellékhatásokról.

 

Kattints ide és nézd meg a különleges ajánlatainkat!

https://www.prevenciopatika.hu/nagy-glukozamin-hetvege

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben