1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Az érintés nélküli kézbesítés érdekében, jelenleg csak az online bankkártyás fizetési mód elérhető!
Megnövekedett gyógyszertári forgalom miatt, a szállítási határidő átmenetileg az ASZF-ben foglaltaktól eltérő lehet! (kb 2-5 munkanap)

Tényleg le kell mondanom a napfürdőzés élményéről?

Szinte már a csapból is az folyik évek óta, hogy a napozás káros hatással van bőrünkre. Sokan emiatt lemondanak korábbi szenvedélyükről és inkább a szolárium csövei között barnítják testüket. De vajon tényleg teljesen le kell mondanunk a napozásról? Természetesen nem, sőt! A napfény mindannyiunk számára létfontosságú, ne mondjunk le róla, csak sokkal óvatosabbaknak, körültekintőbbnek kell lennünk a napozás során.

Nézzük meg sorjában milyen káros hatásokkal kell szembe néznünk, hogyan tudjuk ezeket csökkenteni, vagy kiküszöbölni. Majd a napsugarak jótékony hatásait vesszük számba.

 

NapozásKáros hatások

A látható tartományon kívül eső sugárzás, vagyis az ibolyántúli fénysugarak okozhatják az emberi szervezet roncsolódását. Ez az úgynevezett UV sugárzás a Föld légkörében található ózonréteg vékonyodása miatt egyre nagyobb veszélyt jelent az emberek számára. Az UV-A sugarak hozzájárulnak a bőr öregedéséhez – igaz, hogy jótékony hatásuk is van, hiszen elősegítik a csontképződést és a barnulást, mégis óvatosnak kell lennünk ezekkel szemben is. Az UV-B sugárzás közvetlenül az emberi DNS-t károsítja, így okozva bőrrákot.

Egyes testrészeink különösen érzékenyen reagálnak a napsugarak hatásaira. Ilyen az orr, a mellkas, az ajkak, a végtag hajlatok és a has. Minél többször égünk le a napon, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki bőrdaganat szervezetünkben. A sok napozás utáni lebarnulás a bőr idő előtti öregedését eredményezi. Testünk ráncosodni kezd, bőrünk feszessége lanyhul.

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy nemcsak a közvetlen napsugárzás hatására barnulhatunk, éghetünk le, hanem a környezet fényvisszaverő hatása miatt a napsugárzás szórt fény formájában is el fog érni minket. A havas hegyekben a hűsítő szél és környezet ellenére szintén érhet bennünket káros UV sugárzás, mivel a tengerszint feletti magasságban erősebb a hatása.

Védekezés

  • Nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között hosszú ideig a szabadban, napon tartózkodni, mivel ebben az időszakban a legerősebb a Nap káros hatása.
  • Vegyük figyelembe bőrtípusunkat és ennek megfelelően válasszunk naptejet, mellyel alaposan – napozás közben többször is – kenjük be egész testünket. Ne feledkezzünk meg az érzékeny területekről sem (orr, végtag hajlatok, stb.) Online patikánkban többféle faktorszámban vásárolhatóak meg Daylong készítmények, melyek illat- és tartósítószermentesek, tápláló Aloe Vera és E-vitamin tartalmuk hatására bőrünkre jótékony hatással vannak.
  • Az érzékeny bőrűek fokozatosan töltsenek egyre több időt a napon, ne akarjanak egy alkalom után csoki barnára pirulni.
  • Mindig igyunk rengeteg folyadékot, mert a meleg kiszárít, ezáltal dehidratáltakká válhatunk.
  • Szemünket UV fényszűrős napszemüveggel védjük a káros sugaraktól.

 

Jótékony hatások

Soha nem szabad megfeledkeznünk a napfény szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól. A napsugarak fényétől mindenki jobb kedvre derül, elűzi depressziónkat, növeli éberségünket és még a libidót is emeli.

Ennél még fontosabb azonban, hogy nélküle a csontjaink építéséhez és erősségének fenntartásához szükséges D-vitamint a szervezetünk nem képes előállítani. A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a szervezetben lévő magasabb D-vitamin szint segíthet megvédeni testünket többfajta rák kialakulásától.

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben