1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Létezik, hogy hazánkban mindenki D-vitamin hiányban szenved?

Sok helyen és sokféleképpen hallhattunk már arról, hogy a D-vitamin hiánya milyen súlyos betegségekhez vezethet. Többek között mi is említést tettünk korábbi cikkünkben arról, hogy miért szükséges ennek a vitaminnak a szervezetünkben jelen lennie.

Téves elképzelés az, hogy aki nyáron órákig sütteti magát a napon annak elég D-vitamin fog a szervezetében termelődni, nem lesz gondja a téli hónapokban sem annak pótlására. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet által ajánlott 200 NE napi D-vitamin mennyiség eléréséhez sem elegendő a nap sugarainak hatására a szervezetünk által termelt vitamin. Mondhatnánk, hogy a határérték alatti fogyasztás még nem okoz problémát, de ez nem így van. Sőt! A legújabb kutatások kimutatták, hogy a nemcsak Magyarországon meghatározott D-vitamin határérték számítása hibás alapokon nyugszik. A napi 200 NE mennyiség gyakorlatilag nem befolyásolja a vérszintet, annyira alacsony érték, hogy ha betartjuk a mértéket, akár még súlyos D-vitamin hiány is kialakulhat szervezetünkben.

Az előirányzottnál magasabb 4000 NE mértékben fogyasztott D-vitamint már kritikusan magas értéknek tartja a hazai szabályozás. 2012-ben ugyan újragondolták a korábbi szinteket és maximum 2000 NE-ben állapították meg az új határt, azonban egy 2014-es kutatás rávilágított arra, hogy ez a határ inkább az alsó határként adható meg, melyre a szervezetünknek szüksége van.

Számtalan helyen olvashatunk a D-vitamin túladagolás káros hatásairól, azonban alapvetően nagyon ritkán éri el bárki is ezt a határértéket, mely a kutatások szerint 10000 NE felett kezdődik, illetve ha a vérszintben meghaladja a 100 ng/ml-t. Ezt az állapotot azért nehéz elérni, mert hónapokon keresztül kellene napi 10000 NE mértékű D-vitamint szedni, illetve minden nap, órákig kellene napoznunk, hogy ezt az értéket elérjük. A XXI. században igazán a természetes D-vitamin pótlásról nem is beszélhetünk, hiszen időnk nagy részét „barlangjainkba” húzódva töltjük, autóval közlekedünk, az épületek ablakainak UV-védelemmel ellátott üvegei megszűrik a nap sugarait, így ezeken keresztül hiába jön be a fény, a Nap jótékony hatásai kívül rekednek. Ezen indokok miatt javasoljuk kiegészítő D-vitamin fogyasztását. A vitamin szedését megelőzően, illetve időközönként érdemes egy vérvétellel ellenőrizni a szervezetünkben lévő mértéket.

A D-vitamin testünk számos folyamatához nélkülözhetetlen. Az elegendő D-vitamin ellátottság hozzájárul az egészséges csontozat- és izomfunkció fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez.

Tudtad, hogy a napfény hatása gyakran miért nem elegendő a szervezet saját D-vitamin képzéséhez? Mert sokat tartózkodunk zárt épületben, a testünket ruha borítja, és napozáskor magas fényvédő faktorú naptejet használunk. Így a D-vitamin bőrben történő szintézise elégtelen a normális D-vitamin szint eléréséhez.

A Vitagamma® D3 2000 NE étrend-kiegészítő fogyasztása különösen akkor ajánlott, ha az elégséges D-vitamin ellátás nem biztosított: pl. D-vitaminban gazdag élelmiszerek nem kielégítő bevitele, vagy ha a hiányzó napfénybesugárzás következtében a szervezet saját D-vitamin képzése korlátozott.

Cikk forrása: http://www.tenyek-tevhitek.hu/az_orvosok_altal_ajanlott_napi_d-vitamin_adag_durva_szamitasi_hibabol_ered.htm Az oldal szerzője Dr. Szendi Gábor

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

A nyári meleg egyértelmű velejárója a rovarok előkerülése

Nyaralás közben, a kertben ülve, de még alvás közben is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy megcsípjen valami.

Bővebben

Születésnapi Díjmentes Szállítás

2018. augusztus 6-12 között

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Útipatika – ezekre szükséged lehet, ha nyaralni mész!

A nyár kellős közepén járunk már, ezért úgy érzem, itt az ideje beszélnünk egy olyan témáról, ami sokakat érinthet.

Bővebben