1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Tippek, hogyan legyünk felkészültek a babavárás idejére

Ahhoz, hogy a baba a legjobb eséllyel kezdhesse életét a legfontosabb, hogy a leendő szülők egészsége a csúcson legyen. A fiatal párok ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseire adunk választ cikkünkben.

Fogyás

Sokan rendelkeznek már fiatalon túlsúllyal, így gyakori kérdés, hogy érdemes-e fogyókúrába kezdeniük és az egészséges testsúlyt elérni még a teherbe esés előtt. A válasz egyértelműen, igen. A túlsúly nehezítheti a fogantatást, növelheti egyes betegségek kialakulását a terhesség ideje alatt. Érdemes kiegyensúlyozott étrenddel és mozgással súlyunkból veszítenünk, nem kell drasztikus fogyókúrába kezdeni, hiszen ebben az esetben fontos ásványi anyagok, vitaminok is kiürülhetnek szervezetünkből. Többeknél fordul elő olyan probléma is, hogy a túlsúly miatt nem megfelelő a menstruációs ciklusuk, ez a fogyással korrigálódhat, így könnyebben kiszámítható mikor van peteérés, mikor van a legnagyobb esély a fogantatásra. Mielőtt elkezdjük a fogyókúrát célszerű kezelőorvosunkkal konzultálni.

Ivás, dohányzás, drogok

Természetesen a felsorolt káros szenvedélyek mind befolyással vannak szervezetünkre, így mielőbb hagyjunk fel a dohányzással, a mértéktelen alkohol fogyasztással és még csak ne is gondoljunk a drogokra sem. Mind-mind a vetélés kockázatát növelik és ártanak a baba fejlődésének. Már nemcsak saját magunk egészségére kell gondolnunk, hanem gyermekünk egész életét meghatározhatjuk azzal, ha káros anyagokat halmozunk fel szervezetünkben. Rengeteg ember számára nehéz lemondani a cigarettáról, a leszokás rögös útját azonban végig kell járnunk. Napjainkban többféle leszokást segítő szer, tapasz, rágógumi kapható, melyek enyhítik a kínzó tüneteket. Az alkohol esetében nem tudjuk megmondani, mekkora mennyiség árt, így célszerű teljesen elhagyni fogyasztását. A drogok használatánál nem kell magyaráznunk azok káros hatásait, semmiképpen ne használjunk sem a terhesség előtt, sem alatta, és szülés után sem.

Kivizsgálás

A fiatalok többsége úgy gondolja, hogy nem szükséges teljes körű kivizsgálásra mennie a tervezett terhesség előtt, hiszen nem érzik magukat betegnek, de mi mégis azt javasoljuk, hogy néhány szűrővizsgálaton, vérvételen a pár mindkét tagja vegyen részt. Érdemes olyan szexuális úton terjedő betegségekre is figyelmet fordítani, melyeknek nincs látható tünete – mint például a Hepatitisz B, HIV, Chlamydia -, valamint a nők esetében méhnyakrák-szűrés, férfiaknál pedig egy általános urológiai vizsgálat elvégzése javasolt. Amennyiben a fiatal pár valamelyik tagja vagy a családtagja genetikai betegségben szenved célszerű felkeresni egy specialistát, aki kideríti, mennyi esély van arra, hogy a gyermek is örökölje a betegséget.

Kiegészítők

A gyermek fejlődése már a terhesség korai szakaszában nagy ütemben elkezdődik. A fogantatás utáni nyolcadik hétben már kialakulnak a kéz és láb ujjai, tovább fejlődik az agy, a szív, a szemek és a száj. Pedig ekkor még sokan észre sem veszik, hogy áldott állapotban vannak. Éppen ezért fontos, hogy még a terhesség előtt megalapozzuk szervezetünk egészségét, hogy a bennünk fejlődő magzat minden igényét maximálisan kielégíthessük. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett további étrend-kiegészítők fogyasztása is javasolt, mivel a saját szervezetünk mellet még egy életet kell táplálnunk.

A folsav az egyik olyan vitamin, ami a gyermek korai fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A fejlődő embrió gerincének kialakulása, a velőcsövet lezáró folyamat befejezése csak a folsav jelenlétében lesz tökéletes. Ezért szükséges a vitamin pótlása, melyhez javasoljuk a Femibion 1 étrend-kiegészítő használatát.

Következő cikkünkben a már várandós anyukák számára elengedhetetlen vitaminok fontosságáról tájékozódhatsz.

 

Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Napi vitaminszintünk megőrzésére profi megoldás: a multivitamin

Rossz táplálkozási szokásaink mellett a lakosság nagy többségének szüksége van vitamin pótlásra. Azon kívül, hogy a gyümölcsök, zöldségek már nem tartalmaznak annyi ásványi anyagot, mint a korábbi évszázadokban

Bővebben

Tankolnál fűtőolajat egy Ferrariba?

Nyilván nem. Saját testünkbe sajnos gyakran töltünk tápanyagokban szegény élelmiszereket, és ez gyakran meg is látszik teljesítményünkön

Bővebben

Már iskola kezdés előtt töltsük fel gyermekünk vitamin készleteit

A szülők többsége úgy gondolja, hogy gyermeke minden szükséges vitamint megkap az étkezések során, igazán nem kell táplálék-kiegészítőket, multivitamin tablettákat szednie. Napjainkban azonban már nincs elegendő vitamin a zöldségekben, gyümölcsökben

Bővebben