1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Okok, amiért a nyári gyümölcsszezonban is érdemes kiegészítő vitaminokat szedni

Édesanyák százai mondják el naponta gyermeküknek milyen fontos, hogy megegyék a zöldséget, gyümölcsöt, hiszen ezekben van a vitamin, ami egészséges fejlődésükhöz szükséges. Főként a nyári időszakban eszünk többet a zöldségekből és gyümölcsökből, hiszen ekkor kedvezőbb áron juthatunk hozzá a szabadföldön termesztett növényekhez. Sajnos napjainkban már nem egyértelműen elegendő ezek fogyasztása ahhoz, hogy elég vitaminnal töltsük fel szervezetünket a nyári időszakban.

Ennek egyik fő oka, hogy a globális felmelegedés hatására Földünk átlag hőmérséklete megnövekedett. Emiatt a szélsőséges időjárás egyre gyakoribb. A tengerek és óceánok vize felmelegszik, megváltozik kémhatásuk, elsavasodnak. A Földet permetező esőcseppek ezt a savas anyagot juttatják a termőföldbe, melynek hatására a bennük termesztett növények sem jutnak elegendő tápanyaghoz. Ebből egyenesen következik, hogy az állatok és az emberek számára sem nyújtanak elegendő tápértéket, vitamin tartalmuk lecsökken.

A szervezet számára oly fontos ásványi anyagok hiányát a változatos étrenddel sem tudjuk kellőképpen pótolni, hiszen a modern élelmiszeriparban alkalmazott technológiák miatt sok esetben minimálisra csökken az alapanyagok vitamin tartalma.

Testépítők, sportolók és az aktív életet élők számára szintén nem elegendő a természetes úton történő vitamin bevitel, mivel életmódjuk okán nekik sokkal több tápanyagra van szükségük.

Felmerül bennünk a kérdés, hogy mit tehetünk a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlásáért. Napi szinten szedett multivitamin kiegészítők fogyasztása megoldást jelenthet problémánkra. Ezzel fizikai és mentális általános állapotunkon is javíthatunk.

Mielőtt azonban elkezdjük szedni ezeket a készítményeket, meg kell határoznunk szervezetünk szükségleteit. Az emberi szervezetnek több létfontosságú vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki testünkben. Ezek többek között az A, C, D, E, K és B-komplex vitaminok. Valamennyi megtalálható a komplex multivitamin készítményekben. Ásványi anyagokra is szüksége van szervezetünknek, melyek nélkül szintén betegségek sora támadhat meg bennünket. Ilyen ásványi anyag például a magnézium, vas, kalcium, szelén.

Férfiak, nők és gyermekek számára különböző multivitamin készítményeket készítenek a gyártók, figyelembe véve az életkori és testi felépítés különbségeit. A nők esetében a várandósság idején használható készítmények többek között például több vasat, kalciumot tartalmaznak, hiszen ezzel védik nemcsak az anyuka egészségét, hanem a baba fejlődő szervezetét is.

Érdemes tehát az évszaktól függetlenül plusz energiával segíteni szervezetünk működését, multivitamin készítmények fogyasztásával.


Ükös Szabolcs

dietetikus

Blog

Napi vitaminszintünk megőrzésére profi megoldás: a multivitamin

Rossz táplálkozási szokásaink mellett a lakosság nagy többségének szüksége van vitamin pótlásra. Azon kívül, hogy a gyümölcsök, zöldségek már nem tartalmaznak annyi ásványi anyagot, mint a korábbi évszázadokban

Bővebben

Tankolnál fűtőolajat egy Ferrariba?

Nyilván nem. Saját testünkbe sajnos gyakran töltünk tápanyagokban szegény élelmiszereket, és ez gyakran meg is látszik teljesítményünkön

Bővebben

Már iskola kezdés előtt töltsük fel gyermekünk vitamin készleteit

A szülők többsége úgy gondolja, hogy gyermeke minden szükséges vitamint megkap az étkezések során, igazán nem kell táplálék-kiegészítőket, multivitamin tablettákat szednie. Napjainkban azonban már nincs elegendő vitamin a zöldségekben, gyümölcsökben

Bővebben