1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Téli időszak hátrányai

A Nap nyáron több, mint 14 órát melengeti a testünket és lelkünket. A téli időszakban viszont alig nyolc órányi napos időszakkal ajándékoz meg bennünket, aminek hatására életkedvünk és energiánk is jóval kevesebb. A Nap ebben az időszakban gyengébben és jóval rövidebb ideig süt, ezért szervezetünk is takarék üzemmódra kapcsol. Ez azt jelenti, hogy immunrendszerünk a megszokottól érzékenyebb, gyakoribbak a megfázásos megbetegedések, mivel kevesebb antitestet termelünk. Anyagcserénk szintén megsínyli a téli napokat, korlátozott kapacitással működik, aminek egyenes következménye, hogy a zsírpárnák is könnyebben lerakódnak. Helyzetünket az is megnehezíti, hogy a test kevesebb erőt szolgáltat az izmoknak is.

A testi tüneteken kívül, a napfényhiány a lélekre is negatív hatással van. Ennek az oka a fényhiányban keresendő, aminek hatására az agyban a tobozmirigy melatonint választ ki. A melatonin felelős a kedvtelenségért, a megnövekedett alvásigényért és a fáradságérzetért.
Nem okolható kizárólag a sötétség a téli depresszió miatt. Okolható a depresszió kialakulásáért még a mozgáshiány, a karácsony környéki stressz, az anyagi problémák, a túlzott munkahelyi elvárások, az év végi hajtás.

Télen kialakulhat D–vitamin hiány, ami a csökkent D3-vitamin bevitelből a helytelen táplálkozásból és a napfényhiányból alakul ki. A külső körülményeken kívül a szervezet kóros állapotai, betegségek és egyes gyógyszerek állandó szedése is vezethetnek D-vitamin hiányhoz. A bél olyan megbetegedései melyek felszívódási zavarral, zsírszéklet ürülésével járnak – megakadályozva a tápanyagok és a vitaminok felszívódását is – D-vitamin hiányos állapothoz vezetnek. A D-vitamin feldolgozásához és hasznosulásához ép máj- és veseműködés is szükséges, ezeknek a szerveknek a betegségei esetében a normál mennyiségű D-vitamin bevitel mellett is hiányállapot jön létre. A D-vitamin szervezetben betöltött szerepéhez megfelelő kalciumbevitel, kalcium és foszfor arány szükséges, a mellékpajzsmirigy hormonjának szabályozó szerepe mellett.

Hiányállapotra utalhatnak a gyakori felső és alsó légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások. Ekcéma, pikkelysömör esetén a tünetek rosszabbodása is figyelmeztető tünet lehet. Kortól függetlenül és panaszmentes állapotban is javasolt a D-vitamin szint évenkénti ellenőriztetése, a hiányállapot, illetve a szövődmények megelőzése érdekében. A D-vitamin hiány meghatározása vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és csontsűrűség méréssel történhet. Az összes körülmény figyelembevétele és a leletek eredményei alapján lehet individuális D-vitamin kezelést javasolni. Egyénre szabott D-vitamin kezeléssel a hiányállapot és a kóros tünetek megszüntethetőek.

 

Dr. Ükös Anita

szakgyógyszerész

 

Blog

Hogyan lehet elkerülni a betegségeket az iskolában?

Az iskolai időszak sok gyermek immunrendszerét kihívások elé helyezi.
Ahhoz, hogy a diákok egészségesek maradjanak, és ne kelljen betegség miatt kimaradniuk az iskolából, a szülőknek és a pedagógusoknak is oda kell figyelniük.

Bővebben

Díjmentes Szállítás

2018. szeptember 3-án

Rendelj Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárából most!

Bővebben

Nincs több megválaszolatlan kérdés: iskolakezdés egyszerűen és okosan!

Egy hosszú nyári szünet után ismét az iskolapadba ülni elég nagy kihívás a gyermekek számára.

Bővebben