1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

A nyári meleg egyértelmű velejárója a rovarok előkerülése

Nyaralás közben, a kertben ülve, de még alvás közben is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy megcsípjen valami.
Persze, mint a legtöbb esetben, a rovarcsípések ellen is tehetünk, ha megfelelően fel vagyunk készülve rá.
Azonban, ha már megtörtént a baj, nem árt tisztában lennünk vele, hogy hogyan enyhíthetjük tüneteinket.
Te jól ismered a leghatásosabb teendőket a csípések megelőzése érdekében?
Tudod, hogyan különböztethetőek meg a különböző csípések?
Gondolkoztál már rajta, hogy melyik az a pont, amikor egy csípéssel már érdemes orvoshoz fordulni?
Megfelelően fel vagy készülve egy esetleges, csípés okozta allergiás rohamra?
Járjuk most körbe együtt a témát!

Megcsípett valami! De vajon mi?
A leggyakoribb eset, hogy szúnyogcsípés elszenvedői leszünk, de ki vagyunk téve, főleg ilyenkor, a nyár folyamán más rovarcsípések veszélyének is. 
Azonban, míg a szúnyogcsípést könnyen felismerjük, a szúnyog váladéka okozta kis, fehér hólyagról és a körülötte elhelyezkedő bőrpírról, addig nincs ennyire egyszerű dolgunk más csípések esetében.
A pókok, bolhák, poloskák okozta csípéseket például egyáltalán nem könnyű megkülönböztetni, egy avatatlan szem számára szinte eldönthetetlen, hogy milyen állat lehetett az elkövető.
A jó hír az, hogy pánikra semmi ok, hiszen ezek a csípések a legtöbb esetben semmilyen egészségügyi kockázattal nem járnak, maximum az erős viszketés okoz némi kellemetlenséget, bonyodalmat, de ezt is könnyen enyhíthetjük egy megfelelő készítmény segítségével.
Az ilyen krémek, a legtöbbször univerzálisak, a fent említett csípések okozta viszketést hatékonyan enyhítik.
Trópusi nyaralások esetében viszont érdemes nagyon odafigyelni, hogy találunk-e bőrünkön csípéseket, hiszen ezeken a területeken sűrűn előfordul, hogy a bogarak és/vagy a rovarok komolyabb betegségeket terjesztenek.
Nem véletlen, hogy az ilyen típusú nyaralások előtt védőoltások igénybevételére szólítanak fel minket.
Magyarországon, szerencsére ilyen veszélyek csak nagyon minimális szinten vannak jelen.

A méhek és darazsak okozta csípések
Bár ránézésre a két állat nagyon is hasonló, és mind a két csípés az esetek többségében igen fájdalmas, mégis könnyen megkülönböztethetjük egymástól őket.
Azért is fontos ez, mert a csípés hatására, a bőrbe kerülő váladék kémhatása a két esetben eltérő, így teljesen más kezelést igényel a tünetek enyhítése.
A méhcsípések esetében a fullánk legtöbbször a bőrben marad, míg a darázs csak a szúrásnyomot hagyja maga után bőrünkön, a fullánkját nem.
Ha méhcsípés ér minket, első és legfontosabb teendőnk a fullánk eltávolítása.
Oda kell figyelnünk rá, hogy lehetőség szerint ne nyomjuk nagyon össze a kis tüskét, hogy ne kerüljön még több savas kémhatású váladék a bőrünkbe.
A fullánk eltávolításhoz nincs szükségünk semmilyen különleges eszközre, a két ujjunkat használva is el tudjuk végezni a műveletet.
Ha már kikerült a fullánk a bőrből, lúgos kémhatású borogatással vagy készítménnyel enyhíthetjük fájdalmainkat.
Ha kifejezetten erre való készítmény nincs kéznél, házi praktikaként ajánlatos borogatáshoz a vízben feloldott szódabikarbóna használata.
A darazsak esetében pontosan ellenkező a helyzet.
Mivel lúgos kémhatású váladékot juttatnak bőrünkbe, savas borogatással tudjuk azt semlegesíteni.
Ebben az esetben jól használható az ecet.

Mi a helyzet a kullancsokkal?
Korunk nagy veszélyforrása a kullancs csípés okozta betegségek kialakulása, ezért érdemes odafigyelnünk rá, hogy lehetőség szerint elkerüljük a találkozást ezekkel a rovarokkal.
Amennyiben mégis megcsípnek minket, azt igen könnyen észrevesszük, hiszen az esetek többségében, további táplálkozás céljából a bőr alatt maradnak.
Ha kullancsot veszünk észre a bőrünkben, akkor azt el kell távolítanunk, amilyen gyorsan csak lehet.
Kaphatóak ehhez a művelethez kifejezetten a kullancs kiszedését megkönnyítő eszközök, úgynevezett kullancseltávolító kanalak, de amennyiben ez nem áll rendelkezésre, jó szolgálatot tehet egy szemöldökcsipesz.
Sok rémtörténet kering arról, hogy kullancs kiszedés közben előfordulhat, hogy a bőr alatt marad az állat feje, úgymond beleszakad a bőrbe.
Nem kell ettől sem megijedni, az esetek többségében 1-2 napon belül ki is esik a bent maradt darab.
Amennyiben ez nem történik meg, akkor érdemes felkeresnünk egy orvost, aki segítséget nyújt az eltávolításban.
A kullancsok terjesztette súlyos betegségeket az állat csípésekor bőrbe kerülő váladék okozza. 
Amennyiben a csípést követően furcsa közérzetet, szédülést, hányingert tapasztalnánk, azonnal látogassunk el a legközelebbi orvosi ügyeletre a biztonság kedvéért, vagy a komolyabb probléma kialakulásának megelőzése érdekében.

Mit tehetünk azért, hogy ne csípjenek meg a rovarok?
Lépten-nyomon találkozhatunk a boltokban szúnyogriasztó gyertyákkal, párologtatókkal és konnektorba dugható riasztó eszközökkel, melyek tökéletesen szúnyog- és bogármentes közeget ígérnek.
Hatékonyságuk véleményem szerint megkérdőjelezhető, de kiegészítő lehetőségként érdemes lehet velük próbálkozni.
Ami ebben a termékkörben biztosabb megoldást jelenthet, az a füstölő, hiszen maga a füst valóban elriasztja a rovarokat. 
Ha ennél is eggyel biztosabb megoldásra törekszünk, vagy nem akarunk a füstben ücsörögni, akkor érdemes beszereznünk közvetlenül a bőrön alkalmazható, rovarriasztó készítményeket.
Ezek használata sokkal biztosabb védelmet jelent, pusztán arra kell figyelnünk, hogy bizonyos időközönként ne felejtsük el újra és újra felvinni a bőrünkre, mert használatuk csak bizonyos ideig jelentenek védelmet. 
Arra is érdemes figyelnünk, hogy ha kicsi gyermek bőrén szeretnénk alkalmazni, törekedjünk egy olyan készítmény kiválasztására, ami nem tartalmaz mérgező anyagot, hiszen az ő esetükben nagyobb az esélye, hogy szájba vagy szembe kerül a készítmény.
Szerencsére igen széles a paletta a gyermekek számára is használható, szúnyog és rovarriasztók területén.
Kullancsok esetében is ajánlott a védelem, komplex B vitamin szedése eredményezhet riasztó hatást, de azt fontos tudnunk, hogy ez sem jelent 100 %-os biztonságot.
A méhek és darazsak esetében pedig legjobban tesszük, ha elkerüljük élőhelyüket, ha pedig mégis összetalálkoznánk, igyekezzünk nyugodtan viselkedni, nem kapálózni.
A legtöbb rovarral ellentétben, ők csak akkor csípnek, ha veszélyben érzik magukat, tehát igyekezzünk az ilyen helyzeteket megelőzni. 

Hogyan derül ki, hogy a csípésre allergiásak vagyunk, és mit tehetünk ellene?
Sajnos az, hogy allergiásak vagyunk egy rovar csípésére, csak akkor derül ki, ha már jelentkeznek a tünetek.
Enyhébb esetben erős bőrpír, rossz közérzet, szédülés, hányinger, extrém esetben gégeduzzanat és fulladás is előfordulhat.
Mivel nem tudhatjuk előre, mikor és miként jelentkeznek ezek a tünetek, így érdemes előre betáraznunk valamely antihisztamin tartalmú készítményből, mely az enyhébb tünetű allergiás reakciókat hatékonyan enyhítheti. 
Az antihisztamin egy hatóanyag gyűjtőnév, ismert formái a cetirizin és a loratadin.
Az ilyen hatóanyag tartalmú gyógyszereket orvosi recept nélkül is meg tudjuk magunknak vásárolni.
Extrém allergiás tünetek enyhítésére adrenalin injekció jelentheti a megoldást, de ezt kizárólag orvosi felügyelettel vagy javaslatra lehet alkalmazni, így ha szeretnénk megvásárolni, receptre lesz szükségünk hozzá.
Elterjedt a köztudatban továbbá, hogy allergiás tünetek esetén kalcium bevétele javasolt a tünetek enyhítése érdekében.
Érdekesség, hogy az orvostudomány jelen állása szerint a hivatalos álláspont az, hogy a kalcium semmilyen hatást nem gyakorol szervezetünkre allergia esetén.
Ezzel ellentétben sok beteg számol be arról, hogy a gyakorlatban kalcium bevétel után a tünetei igen is enyhülnek.
Én azt javaslom, ha csak az van kéznél egy roham esetében, mindenképpen próbálkozzunk meg vele.
Ha van hatása a szervezetünkre, akkor jól jártunk, de ha nincs, akkor sem okozhatunk nagy bajt magunknak, mondhatni, veszíteni valónk ebben az esetben nincsen.

Mikor kell orvoshoz fordulnunk?
A legtöbb csípés nem jelent komoly élettani kockázatot, ha nem terjeszt a rovar betegséget és nem vagyunk allergiásak a csípésére, szinte biztos, hogy megússzuk a dolgot egy kisebb kellemetlenséggel.
De, amennyiben a viszkető érzésnél és egy normálméretű pirosas foltnál többet érzékelünk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
A rossz közérzet, hányinger és szédülés még adott esetben csillapítható lehet antihisztaminnal, de ha belátható időn belül nem múlnak a tünetek, mindenképpen kérjünk segítséget. 
Ha belépünk a gégeduzzanatos szakaszba, már nagyon gyors segítség kell, akár életveszélyes állapotba is kerülhet az allergiás beteg, így nem érdemes az előjeleket félvállról venni.
Ha a csípés körüli piros folt átmérője nagyobb, mint 5 centiméter, és a rossz közérzet is hamar jelentkezik, akkor már okunk van allergiára gyanakodni.

Érdemes felkészülni
Ha tudjuk, hogy olyan helyzetbe kerülünk, ahol jobban ki vagyunk téve a rovarok okozta veszélyeknek, érdemes néhány készítményt beszerezni, így elkerülhető egy csípésből adódó komolyabb probléma kialakulása.
Legyen nálunk szúnyogriasztó krém vagy spray, viszketést enyhítő készítmény és legalább egy, antihisztamin tartalmú gyógyszer, ezzel már meg is tettünk mindent azért, hogy elkerüljük, vagy éppen orvosoljunk egy ismeretlen eredetű, vagy éppen kellemetlen hatású csípést.
És ha nem tudod, mik azok a készítmények, amiket beszerezhetsz, javaslom, hogy tekintsd meg kapcsolódó termékpalettánkat!

Dr. Ükös Anita a Te gyógyszerészed

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben