1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Hogyan lehet elkerülni a betegségeket az iskolában?

Az iskolai időszak sok gyermek immunrendszerét kihívások elé helyezi.
Ahhoz, hogy a diákok egészségesek maradjanak, és ne kelljen betegség miatt kimaradniuk az iskolából, a szülőknek és a pedagógusoknak is oda kell figyelniük.
Legfőképpen az őszi és a tavaszi hónapok számítanak megfázós időszaknak, ennek az oka a következő.

Fontos, hogyan öltöznek fel a gyerekek
Ismeri mindenki azt a szituációt, amikor reggel már elég hűvös van, szükség van pulóverre és/vagy kabátra, viszont délután pedig már szép, napos idő van.
Ilyenkor a szülők gyakran esnek abba a hibába, hogy inkább a reggeli időjárást veszik figyelembe, és ezért beöltöztetik a gyerekeket, de arra már nem figyelnek, hogy délután melegebb van, és a reggel még jól felöltöztetett gyerek délután már kimelegszik azokban a ruhákban.
Akkor viszont a gyerekek megizzadnak, kimelegednek és gyakran emiatt meg is fáznak.
Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy minden időszakban rétegesen öltözködjenek a gyerekek, hogy az iskolában is kényelmesen érezhessék magukat és ne kelljen a meleg termekben pulcsiban ülniük.

Tedd a kezed a szád elé!
Ugye, Te is emlékszel, hányszor mondták ezt neked a szüleid?
Akkor itt az ideje, hogy tudatosítsd ezt a fontos mozdulatot a te gyermeked életében is.
Lehet, hogy úgy gondoltad idáig, hogy nem fontos, mert majd megtanulja, vagy éppen úgy láttad, hogy már sikerült neki megtanulni, de mégis mindig van egy-két alkalom, amikor ezt elfelejti.
Ez egy nagyon fontos mozzanat, köhögésnél, tüsszentésnél, de még ásításnál is fontos és illő odatenni a kezünket a szánk elé, vagy akár zsebkendőbe tüsszenteni.
Mindegy melyiket tanulod meg reflexszerűen csinálni.
És ezt a gyerekeknek is tudniuk kell, ugyanis egy tüsszentés akár 70 méteres körzetben is elterjedhet.
Ha pedig egy átlagos osztályteremmel számolunk, ami nagyjából 50 négyzetméter, akkor akár az egész osztály elkaphatja, így a gyerekek egymást nagyon könnyen meg is tudják fertőzni.

A napi többszöri kézmosás távol tartja a bacikat
A megfázásos időszakokban még nagyobb figyelmet kell helyezni a napi többszöri kézmosásra.
Rengeteg baktérium megtalálható a tömegközlekedési eszközökön is, hiszen rengeteg az utas, mindenki összefogdossa a kapaszkodókat, köhög, tüsszent, ezért már rögtön akkor kezet kell mosnia a gyereknek, amint beért az iskolába.
Sajnos sok helyen az iskolák nincsenek felkészülve arra, hogy a higiénia alapokat biztosítsák a diákok részére, tekintve, hogy sok helyen nincs meleg víz vagy éppen szappan, és még sorolhatnám.
Számos helyen – főleg az alsós osztályoknál – törekednek arra a tanárok, hogy a szülők segítségével ezeket biztosítani tudják a gyermekeknek, így végül is a gyakori kézmosást nem nagyon akadályozza meg semmi (ha csak az osztályok nem gyűjtenek osztálypénzt, amiből az osztály számára megvehetik a pedagógusok a tisztálkodásra alkalmas termékeket).

Egészséges étkezés, megfelelő vitaminbevitel – ez az alapja az egészséges életnek
Mindig igyekszem én is kihangsúlyozni, mennyire fontos az egészséges életmód.
Ahhoz, hogy a gyermeked is még sokáig egészséges legyen és, hogy ne vegye le őt a lábáról a megfázás, vitaminokra van szüksége neki is.
Rendszeres vitaminszedés és a megfelelő tápanyagok kiválasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeked bírja a megmérettetést az iskolában és ne kapja el a betegségeket a társaitól.
Szedjen a gyermek C-vitamint, illetve D-vitamint, sőt, ne feledkezzünk meg az echinacearól sem, és a béta-glükánról, ami egyébként a daganatok megelőzéséhez is nagyban hozzájárul, érdemes ezt is szedni.
Keressük azokat az ételeket, amiknek megfelelő tápanyagtartalmuk van.
Emellett lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzanak, ami azért jó, mert - ellenben a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal - ennél nem ugrál össze-vissza a gyermek vércukorszintje, így nem fog napközben elálmosodni és ásítozni.

Nagy szerepe van ebben a pedagógusoknak is
A betegségek nem csak a diákok között terjednek, ugyanúgy elkaphatják azokat a pedagógusok is a gyerekektől.
Az sem jó, amikor a gyerekek nem tudnak iskolába menni, mert betegek, de az sem jó, amikor a tanítás leáll, vagy éppen felborul, mert a tanárok is lebetegedtek.
A pedagógusok is igyekeznek odafigyelni a baljós előjelekre egyaránt.
Amikor látják, hogy rövid időn belül több diák is otthon marad betegség miatt, akkor az ő feladatukká is válik ugyanúgy, hogy a többi gyereket, akik még nem fertőződtek meg, azokat megvédjék a baciktól, ezért még gyakoribb kézmosást iktatnak be a tanórák közé.
Van, amikor az iskolák már előre tudnak készülni az ilyen esetekre, például, amikor már érzékelhető, hogy vírusos járvány ütötte fel a fejét, ilyenkor a szülők figyelmét is felhívják az esetleges járványra.
Egyébként egyre elterjedtebb az antibakteriális kézfertőtlenítők használata, illetve az antibakteriális szappanoké.
Azonban utóbbival vigyázni kell, nem szabad napi szinten többször használni, mert a pH értéket roncsolja, és nem tesz jót.
Erre a gyerekeknél különösen nagy figyelmet kell fordítani, hiszen szülőként, te is tudod, hogy jó kis mókának számít náluk, amikor a folyékony szappannal játszanak, és jó sokat kinyomnak a kezükbe.
Na, ez egy ilyen szappannal már nem gyerekjáték, ezért erre nagyon oda kell figyelni!

Ezt tanítani kéne az iskolákban is
Természetesen nem azt mondom, hogy a kisgyerekeknek egyből tanítsuk meg, mi a különbség a vírus és a baktérium között, de fontos lenne már gyerekkorban megtanítani nekik, hogyan kell védekezni a betegségek ellen, illetve, hogy milyen magatartás az, amivel meg lehet fékezni, hogy egymást fertőzzék.
Viszont szerintem minden korosztálynál (még ha a nagyobbak már inkább magukra vannak utalva) lehetne tartani akár évi kétszer is olyan előadást, ahol megtanulják ezeket a dolgokat, ezt például a védőnők is tarthatnánk, így akár még jobb kapcsolatot is kiépíthetnének a diákokkal.

és ha beteg a gyerek„És, ha beteg a gyerek, mit adjak neki?”
Sok szülőben felvetődik a kérdés, mégis mit érdemes adni a gyermekének, ha beteg és megfázott.
Sok mindentől függ, köztük például az életkortól.
Nem mindegy ugyanis, hány éves a gyermek, a gyógyszerek használata a legtöbb esetben korhoz van kötve.
Emellett számít az is, hogy pontosan milyen tünetekről, milyen betegségről van szó.
Ha a gyermek megfázott, akkor fontos, hogy azt kezeljük, ami ténylegesen a probléma forrása, tehát, olyan köhögéscsillapítót adjunk neki, amilyen fajta köhögése van (száraz, hurutos, stb.).
Illetve a tünetek mértékét is figyelembe kell venni, ennek függvényében kell alkalmazni a készítményeket.
Ha nagyon beteg, érdemes estére köhögéscsillapítót adni neki, hogy tudjon aludni.
Hogy felszakadjon a váladék és kiürüljön a szervezetéből, érdemes köptetőt alkalmazni napközben.
Szintén fontos, hogy a gyermek lázát a korosztályának megfelelő lázcsillapítóval kezeljük, de sokan alkalmazzák a hűtő fürdőt is.
Viszont annál tartsd figyelemben, hogy fokozatosan kell hozzászoktatni a gyerek testét a hideg hőmérséklethez, nem szabad a lázas gyereket egyből a jéghideg vízbe beletenni.
Van, aki inkább a teljes testet befedő vizes lepedőbe tekerést alkalmazza ugyanerre a célra, mindkettő jó lázcsillapításhoz.

Gyógyszerek vagy házi praktikák?
Ezt a kérdéskört inkább úgy kellene felfogni, hogy melyiket mikor érdemes alkalmazni, nem pedig úgy, hogy melyik jó és melyik nem.
Gyerekeknek nem szívesen adunk rendszeresen gyógyszereket, megpróbáljuk őket teával, inhalálással, hűtő fürdővel, vitaminokkal meggyógyítani.
De van az a pont, amikor a betegség már nem gyerekjáték és igenis foglalkozni kell vele, nem félvállról venni.
Egy nagyon magas láz, vagy egy légzést akadályozó köhögő roham már nem gyerekjáték, olyankor és sok más komolyabb esetben mindenképp fordulj orvoshoz a gyermekkel és kérd ki az orvos véleményét, hogy milyen gyógyszert alkalmazzatok.

 

Ükös Szabolcs, a Te dietetikusod

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben