1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Fontos a rendszeres vitaminbevitel, na, de miből és mennyit érdemes szedni?

Az ősz beköszöntével egyre többször hallhatjuk, hogy szedjünk vitaminokat egészségünk megőrzése érdekében.
Vannak, akik ezt nagyon komolyan veszik, vannak, akik nem törődnek vele, és olyanok is, akik túlzásba esnek, de tapasztalatom szerint kevesen vannak azok, akik jól átlátják, miért, mennyit és hogyan kellene szedni a vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból. 
Pedig valóban igen fontos téma, és az egészséget komoly mértékben befolyásoló tényező a vitaminok megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztása!
A téma aktualitását fokozza, hogy a gyermekek szeptemberben visszamennek a közösségekbe, ahol a fertőzések pikk-pakk elterjednek.
Az időjárás is egyre szeszélyesebb, könnyű megfázni, így még nagyobb szükség van immunrendszerünk erősítésére és védelmére.
Tehát ebben az időszakban még fontosabb, hogy tudatosan pótoljuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.
Ha benned is felmerültek kérdések vitamin témakörben, akkor most jól figyelj, mert igyekszem részletesen elmagyarázni mindent, illetve tanácsot adni, hogy mire érdemes figyelned a saját vitaminadagod megválasztásánál és összeállításánál!

Kezdjük az elején! 
„Miért kell szednünk egyáltalán vitaminokat?” - merülhet fel jogosan a kérdés benned is.
Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy csupán sok gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, mert abban benne van a vitamin, a vitamintól pedig egészségesek leszünk.
Ez az állítás alapvetően meg is állhatná a helyét, azonban sok minden változott az idő előrehaladtával, és sajnos ki kell jelentenünk, hogy azok az élelmiszerek, amikről korábban azt gondoltuk, hogy kiváló vitaminforrások, már koránt sem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint elődeik.
Az élelmiszeripar a megváltozott igények és gazdasági érdekek kielégítése érdekében sokkal inkább a mennyiségi, mint a minőségi előállításra fókuszál.
Sokszor mesterséges növesztőket alkalmaznak, az állatokat ezekkel a mesterségesen növesztett növényekkel etetik, így fokozatosan veszik el az élelmiszerből a valódi tápanyag.
Pedig egyre több káros hatásnak vagyunk kitéve életünk során, népbetegséggé vált az elhízás, rengeteg a stressz, így sosem volt még ekkora jelentősége az egészséges életmódnak, és a megfelelő tápanyagoknak.
Mit tehetünk az egészséges táplálkozás érdekében?
Felmerülhet megoldásként az öngazdálkodás, vagy a bio termékek, de a rossz hír az, hogy már a talaj sem tartalmaz annyi tápanyagot, mint korábban, így még a legtisztábban termelt élelmiszerek minősége sem közelíti meg a szükséges értékeket.
Ezzel szemben viszont, a már említett okokból kifolyólag, folyamatosan növekszik a vitamin és ásványi anyag igényünk.
Egész egyszerűen megfogalmazva, még a legnagyobb tudatosság mellett sem tudunk ma már annyit és olyat enni, hogy pusztán élelmiszerekből fedezzük a mindennapi tápanyag igényünket.

Kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek kell!
Általánosságban kijelenthetjük, hogy mindenkinek szüksége van a rendszeres vitaminszedésre, viszont változó, hogy kinek miből és mennyit igényel a szervezete az egészséges működéshez. 
Értelemszerűen más vitaminok és ásványi anyagok kellenek egy növekedésben lévő gyermek szervezetnek, mint egy felnőttnek, vagy akár egy idős embernek.
A minket ért környezeti hatások is nagymértékben befolyásolják vitaminigényünket, és az életvitelünk is hatással van rá.
Példának okáért, aki vidéken, mezőgazdasági munkát végezve a nap nagy részét a szabadban, a friss levegőn és a napsütésben tölti, sokkal előnyösebb helyzetben van, mint egy nagyvárosban élő, irodai alkalmazott.
Összehasonlítva egy általam félig humorosan „barlanglakónak” titulált, tipikusan 21. századi, irodai dolgozóval, a mezőgazdasági munkás nagyobb előnyben van.
Hiszen, aki a napi 8-9 óra íróasztal mögött ücsörgés után, beszáll az UV szűrős ablakokkal ellátott autójába, majd hazamegy, és gyorsan beszalad a lakásába, nehogy megsüsse egy kicsit is a nap, annak a szervezete egyáltalán nem kap elegendő D-vitamint, a mezőgazdasági munkás ezzel szemben viszont előnyben van.
Alapvetően azonban kijelenthető, hogy a bizonyos korcsoportokba tartozó, hasonló életvitelű, egészséges embereknek, nagyjából azonos a vitamin igénye.
Ennek megfelelően könnyen kiszámolható, hogy mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szükség, és hogy milyen módón vihetők be ezek a szervezetbe. 
Más a helyzet természetesen, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved.
Ezekben az esetekben bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból extra igény is felmerülhet.
Ezeknek a meghatározását minden esetben bízzuk orvosra!
Amennyiben viszont nincsen extra vitamin igényünk, rábízhatjuk magunkat egy körültekintően kiválasztott, jó minőségű multivitaminra.
A későbbiekben kitérek arra is, hogyan érdemes kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő vitaminkészítményt.

A tápanyag létszükséglet!
Akut betegek esetében kiemelten, de egészséges állapotban is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a legfontosabb tápanyagokat.
Szervezetünk optimális működésének fenntartásához, az immunrendszer védelméhez van erre szükség.
Amennyiben nem figyelünk oda, és hosszú távon megvonjuk szervezetünktől a szükséges tápanyagot, súlyos következményekkel is szembesülhetünk!
A D vitamin például egy olyan tápanyag, ami nagyon minimális mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben.
Visszatérve a „barlanglakós” példára, ha nem tartózkodunk eleget a napon, pótlás nélkül könnyedén alakul ki az akut D-vitamin hiány, ami bizonyítottan rákos megbetegedések, komoly hormon problémák generálója is lehet.
Nem véletlen, hogy a kisbabáknak is, születésüktől fogva, cseppek formájában pótolnunk kell a D vitamint.
Továbbá az antioxidánsok fontossága is közismert, hiszen rengeteg negatív környezeti hatásnak vagyunk kitéve nap, mint nap, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitamint is fogyasszunk, hogy legyen, ami megköti a szabadgyököket.
De a mindenki által leginkább ismert C-vitamin bevitelére sem elegendő, ha megiszunk naponta egy citromos teát.
Pláne, ha az a tea forró, hiszen a C-vitamin legnagyobb ellensége a hő!
Tehát, ha vitamindúsan szeretnénk táplálkozni, nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy mit, vagy mennyit eszünk valamiből, de arra is, hogy milyen módon van az ételünk elkészítve.
Érdemes megemlítenünk még a B vitaminok fontosságát is, melyek főleg az idegrendszer egészségéért és az energiaszint fokozásáért felelősek.
De nem csak a vitaminok, más ásványi anyagok szerepe is jelentős a szervezetünkben.
Magnézium és Kalcium nélkül nincsenek egészséges izmok és csontok, az omega 3 zsírsav pedig segít kordában tartani a koleszterin szintet.

„Van-e vajon fontossági sorrend, hogy miből mennyit szedjek?”
Hogy leküzd az éppen benned lévő bacikat és vírusokat, sok különböző vitamint kell szedned, viszont, ha egészséges vagy, akkor mindenképpen törekedj az egyensúlyra!
Nem elég csak magnéziumot szedned, emellé kell a kálcium is, hogy rendesen fel tudjon szívódni.
A négy alap vitamin – vagyis a C-, D-vitamin, a B komplex és a magnézium nagyon fontos, ezt vésd az eszedbe!
A D-vitamint egyáltalán nem tudod túladagolni, viszont annál inkább figyelj oda az E-, K-, és A-vitaminok szedésére!
Hiszen, ahogy mondani szokás: a jóból is megárt a sok!
Illetve még egy tipp: vedd figyelembe az életkorodat is, idősebb korban nagyobb szükség van a ginkgo biloba-ra, a ginzengre és az Omega 3-ra is!

Érdekesség, amit talán Te sem tudtál még
Bizonyított ténnyé vált az is, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják a peteérést, és nagymértékben hozzájárulnak a fogantatáshoz.
Dr. Nánási Pál professzor eredményei alátámasztják, hogy a megfelelő mennyiségű C-, D-, B- komplex vitaminok és a magnézium szedése, kiegészítve cinkkel és szelénnel megoldásul szolgálhat a meddőség orvoslására.
A fogantatást segítő vitaminkúra segítségével már több, mint 10 olyan nő esett teherbe, akikről orvosok megállapították, hogy tökéletesen meddők, és a fogantatásra képtelenek.

Hogyan válasszunk magunknak megfelelő vitaminkészítményt?
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy óriási a lehetőségek tárháza. 
A vitaminpiac egyre jobban szegmentált, életkor, életvitel és már nemek szerint is vannak különböző összetételű multivitaminok számunkra.
Nagyon fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami az igényeinknek tökéletesen megfelelő tápanyagellátást biztosítja.
A vitaminellátás tekintetében az életkor alapján behatárolt készítmények közül érdemes választani, míg az életvitel és egyéb hatások mentén érdemes tematikus vitaminokat választanunk.
Ha például extrém energia befektetéssel járó mindennapokat élünk, választhatunk energizáló kombinációkat, amikben nagyobb mennyiségű a B vitamin, és kiegészítésül ginkót, ginzenget és omega 3 zsírsavat is tartalmaznak.
De nem csak összetételben, formátumban is óriási a választék a vitamin piacon.
Aki nem kedveli különösebben a hagyományos tablettákat vagy kapszulákat, választhat folyadékot, pezsgőtablettát, gumivitamint, rágótablettát, de létezik már multivitaminos szívószál is, ami a gyerekek körében igencsak kedvelt.
Ezek a készítmények többféle ízben is kaphatóak, így a gyerekeknél is sokkal könnyebben tudjuk alkalmazni.
Webpatikánkban hatalmas a választék, nézz körbe nálunk, találd meg a számodra és a családod számára megfelelő készítményeket, és előzd meg a betegségeket!

Ükös Szabolcs, a Te dietetikusod

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben