1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Probiotikum kisokos – minden, amit tudnod kell róla

A nyugati civilizációk táplálkozási szokásai az évek alatt óriási fordulatot vettek.
Ha belegondolunk, ma már nagyon másképp fogyasztjuk az ételeket, illetve sok olyan ételt fogyasztunk, amit 20-30 évvel ezelőtt nem igazán.
Akkor még nem voltak ennyire elterjedtek a gyorsétkezdék, a fagyasztott ételek, vagy éppenséggel a különböző diétás étrendek.
Megváltozott a táplálkozásunk, tehát ahogy a technológia, a gyártás és az előállítás fejlődött és változott, úgy terjedtek el a steril és feldolgozott ételek fogyasztása is.
Azonban ezekben egyre kevesebb hasznos baktérium található meg, ami összeköthető azzal, hogy az emberi szervezet bélflórájában manapság már kevesebb bélbaktérium található, mint korábban.
Ez pedig megmagyarázza, miért nőtt meg a bél eredetű gyulladásos betegségben szenvedők száma is.
„Mi az a probiotikum és mire jó?”
Ez a folyamat pedig jól ábrázolja, miért fontos a probiotikum szedése.
Szerintem mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor egy bizonyos betegség miatt elmegy a házi orvoshoz, aki szinte minden alkalommal az antibiotikum szedését javasolja.
Az emberek pedig sok esetben elfelejtik, hogy bizony ilyenkor is fontos a probiotikum megfelelő adagolása.
Mielőtt jobban belemennék a témába, szeretném, ha tisztán látna mindenki, ezért gyorsan, de érthetően elmagyarázom, miért fontos a probiotikum.
Tudni kell, hogy az emberi szervezetben jótékony baktériumok is találhatóak, ezek szolgálnak táplálékként a belekben élő bélflórák számára.
Ezeknek az a feladatuk, hogy a belekben lévő felszívódás megfelelően működjön.
Ha a felszívódás nem működik, az bizony betegségek kialakulásához vezet, mivel sem a tápanyagok, sem a vitaminok, illetve az ásványi anyagok sem lesznek képesek felszívódni, vagyis a szervezetünk nem tud hozzájutni a létfontosságú anyagokhoz.
És itt jön képbe a probiotikum, aminek a szedése hozzájárul a bélflóra helyreállításához.
Azt viszont tudnod kell, hogy nincs olyan probiotikum, ami mindenre megoldást nyújt, ezért mindig célzottan csak a felmerülő probléma kezelésére használj probiotikumot!
Nem minden esetben szükséges antibiotikumot alkalmazni
Manapság már akkor is antibiotikumot szedünk, amikor nem is kellene.
Antibiotikum szedése akkor javasolt, hogyha valakinek bakteriális fertőzése van, vagyis káros baktériumok telepednek meg a szervezetében.
Azonban, ahogy korábban is mondtam, a szervezetünkben hasznos baktériumok is vannak, és minden alkalommal, amikor valaki antibiotikumot szed, az a káros baktériumokkal együtt a hasznos baktériumokat is megöli a szervezetben.
Ennek leggyakoribb mellékhatása a hasmenés, ez már jelzi, hogy bizony sérült a bélflóra.
Probiotikum számos formában kapható már
Ha pedig sérült a bélflóra, azt sürgősen helyre kell állítani, ebben segít a probiotikum.
Számos formában lehet kapni, inkább az életkorunk határozza meg, milyen formában szedjük.
Kisgyerekek számára például ott vannak a folyadékként bevehető probiotikumok, vagy a rágótabletták – ezeket nagyon szeretik, így könnyen rá lehet venni őket annak szedésére.
A felnőttek kedvelik a praktikus, időkímélő megoldásokat, számukra ott vannak a kapszulák, de ez természetesen emberfüggő, van olyan felnőtt, aki inkább a folyadék formában kapható probiotikumot részesíti előnyben.
„Meddig kell szedni a probiotikumot?”
Hogy mennyi ideig érdemes szedni, az pedig attól függ, hogy milyen kóros elváltozásról van szó, illetve milyen külső tényező miatt szedi valaki.
Tehát ez attól is függ, van-e esetleg gyulladás a szervezetben, vagy antibiotikum miatt kell szedni, esetleg csak megelőzés céljából alkalmazzák.
Egyébként én azt tanácsolom, hogy évente egyszer vagy kétszer tartson mindenki probiotikum kúrát, még akkor is, ha egészséges.
Mivel nincs behatárolt időszak, amíg szedni kell a probiotikumot, ezért akár huzamosabb ideig is lehet szedni.
Aki hónapokig antibiotikumot szedett, annak a bélflórája sokkal jobban sérült, mint annak, aki csak egy hétig szedte.
Így pedig a probiotikum minden esetben más időtartam után fejti ki hatását, tehát akár huzamosabb ideig is szedhető.
Túladagolni nem lehet, egyből a bélben kerül felhasználásra, tehát nem emésztődik meg, és nem kerül a véráramba sem.
Azonban ne dőlj be mindennek!
A gyártók sokszor egy készítményben több törzset próbálnak kombinálni a probiotikumokban, van bennük egy kicsi ebből, egy kicsi abból.
Hogy ez a vegyítés érne valamit, azt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá.
Sőt, a vizsgálatok azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabb, ha ezeket inkább külön-külön alkalmazzuk, hiszen a szervezetünk az egyes összetevőket (a több probiotikus törzset tartalmazó termékek esetében) idegen-testként jellemzik.
Hasfájós a kisbabád?
Egy baba bélcsatornája születés után a kezdetben még steril, kórokozómentes, azonban rövid időn belül hasznos baktériumtörzsek szaporodnak el a bélcsatornájukban, ha természetes úton születtek és anyatejjel vannak táplálva.
A császáros babáknál más a helyzet, nekik alacsonyabb az össz baktérium számuk, mert a bélflórájuk más összetételű.
Gondolom, sok szülő számára ismerős az a szituáció, amikor a pici vigasztalhatatlanul sír.
Ennek oka a csecsemőkori hasfájás, ezt infantilis kólikának nevezik, legfőbb jellemzője, hogy azonos napszakban jelentkezik a hasfájás a babánál szinte egyik pillanatról a másikra és a sírását semmivel nem lehet enyhíteni.
Egy biztos, mégpedig az, hogy a kisbabáknál a hasfájás azért is jelentkezik, mert a hasüregük még elég pici, viszont a bélszakaszuk elég hosszú.
Mivel nem alakult ki náluk a megfelelő bélflóra, és a bélmozgás is még „rendetlen”, hasfájás jelentkezik náluk, amit az amúgy is alacsony ingerküszöbű kisbabák még nem igen tudnak elviselni.
A probiotikum a kisbabáknak is jót tesz
Gyakori esetnek számít, hogy kellő indok nélkül a kisbabáknál is antibiotikumot alkalmaznak, például láztalan náthára vagy torokgyulladásra.
Azonban ilyenkor a hasznos bélflóra (ami amúgy sem alakult még ki teljesen a picinél) megsemmisül, és a hasznos baktériumok helyét a kórokozók veszik át, ilyenkor pedig ismét hasfájás alakul ki a picinél.
Vizsgálatok és kutatások megállapították, hogy sok esetben ilyenkor segíthet, ha a piciknek probiotikumot adunk, ugyanis az efféle baktériumok segítenek szabályozni a bélcsatornában történő folyamatokat, és az allergiás folyamatok kialakulását is meggátolják.
Hogyan jut a kisbaba hasznos baktériumokhoz?
Felmerül a kérdés, hogyan is érdemes biztosítani a kisbaba számára a megfelelő hasznos baktériumokat?
Vannak bizony olyan esetek, amikor nincs más megoldás, mint az antibiotikumos kezelés (hosszas nátha, kólikás hasfájás, hurutos köhögés, vagy éppen a nem anyatejjel való etetés, stb.).
Ebben az esetben mindenképpen probiotikumot kell adni a picinek, a kérdés az, hogyan megoldható ez?
Ha lehetséges, mindenképp anyatejjel etesse az anyuka a picit, azonban, ha ez az opció kiesik, akkor érdemes probiotikumos tápszert alkalmazni.
Vannak oldatok és porok, amiket a sima tápszerbe bele lehet keverni.
Olyan is előfordulhat, amikor az anyatej túl erős, és a kisbaba gyomra nem bírja, ilyenkor szintén tápszert kell alkalmazni, amit aztán váltogatni is lehet és megnézni, melyik a legmegfelelőbb a baba számára.
Ezeket a készítményeket alkalmazd!
Vannak olyan probiotikum készítmények, amik alkalmazhatóak felnőtteknél és kisbabáknál, illetve gyerekeknél egyaránt.
A babáknál gyakran használják a szülők a biogaia cseppet, amit naponta egyszer öt cseppenként kell alkalmazni.
Van, aki közvetlenül a kisbaba szájába csepegteti, van, aki a tápszerbe keveri, de sok anya a mellbimbóra csepegteti, csakúgy, mint a D-vitamin esetében.
Ebből létezik a gyerekek számára rágótabletta is, illetve a Normaflore készítmény az, ami felnőttek és gyermekek körében is igencsak elterjedt.
Azt érdemes tudni, hogy nem csak az antibiotikum szedésétől alakulhat ki hasmenés, vannak enterális vírusok (mint például a szalmonella betegség), illetve járványok esetében is kialakulhat hasmenés.
Sokan hasfogót alkalmaznak, de azok csak leállítják a bélműködést, és a vírus nem tud kiürülni.
Ilyen esetben inkább a széntabletta használata javasolt.
Illetve vannak olyan készítmények, amik kifejezetten nők számára készültek, tekintve, hogy náluk hüvelyi problémák is kialakulhatnak, amik a pH érték romlásával járhatnak.
Ezt pedig helyreállítani probiotikummal lehet, ebből számos készítmény van már a piacon.
Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen készítményt érdemes használnod kisbabánál vagy felnőttnél, kérd ki a házi orvosod vagy a gyógyszerészed véleményét!

 

Ükös Szabolcs, a Te dietetikusod

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben