1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Téged is kínoz az allergia?

Az allergia rengeteg ember életét megkeseríti, azt viszont még az allergiában szenvedők többsége sem tudja, hogy pontosan mi zajlik ilyenkor a testében.
Ha valaki allergiás, annak a teste egy téves immunválaszt ad, magyarán ez azt jelenti, hogy a teste egy olyan anyag ellen védekezik, amely amúgy teljesen ártalmatlan és nem okoz semmilyen problémát az immunrendszerre nézve.
Sok minden felelhet ezért a reakcióért a testünkben, mint például az immunoglobinok, a hízósejtek, esetleg a limphociták és a különböző fehérvérsejtek is, de a felsorolást még lehetne folytatni.
Mi okozhatja az allergiát?
Az okok szerteágazóak lehetnek, a mai világban számos külső inger ér minket, ami allergiát válthat ki.
Mondanom sem kell, hogy a túl sok stressz, az egészségtelen étkezés, a mozgáshiány ugyanúgy idesorolható, mint az is, ha valaki gyakran szed antibiotikumot, vagy túl sok kemikáliát alkalmaz.
De ugyanúgy allergiát okoz, ha valaki túlzásba viszi a higiéniát és a fertőtlenítést, illetve az is, ha valaki rendszeresen szmognak és kipufogógáznak van kitéve.
Az allergia vizsgálat mindent kiderít
Ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy van egy allergén, ami sokszor érintkezik a szervezettel, az viszont a szóban forgó allergént idegen testként fogja fel és egy idő után a szervezet megtelítődik vele.
Az allergia ebből kifolyólag bármilyen korban előfordulhat.
Léteznek már többféle vizsgálatok, amik segítenek abban, hogy kiderüljön, milyen fajta allergiáról is van szó.
Az egyik ilyen például a bőr allergia teszt.
Egy ragtapaszhoz hasonlatos készítményt tesznek a beteg hátára vagy a karjára, ami több olyan anyagot is tartalmaz, ami allergiát válthat ki.
Pár hétig rajtahagyják a bőrfelületén, majd amikor leveszik, megnézik, kialakult-e bármilyen bőrpír, pötty vagy hasonló tünet.
Ebből pedig meg tudják állapítani, hogy mire allergiás valaki, de létezik laborvizsgálat is, ahol a vérből vizsgálják meg az allergiát.
Milyen tünetekkel jár az allergia?
Sokféle tünettel jelentkezhet az allergia, annak tünetei szerint pedig csoportosítani lehet a betegségeket is.
Ez tehát azt jelenti, hogy ha valakinek például asztmája és szénanáthája is van, akkor azt együttesen kell kezelni, még akkor is, ha ez két külön betegséget jelent is.
Leggyakoribb tünetei az allergiának az orrfolyás és tüsszögés, a szemviszketés és könnyezés, a különböző bőrkiütések, de ha ételallergiáról beszélünk, akkor a hasfájás is megemlíthető.
Fontos megemlíteni, hogy az allergiát sokan összetévesztik az intoleranciával vagy éppenséggel az autoimmun betegségekkel.
Ez azért lehetséges, mert a tünetek sokszor hasonlítanak egymásra, azonban ezek a betegségek egyáltalán nem ugyanazt jelentik.
Az intolerancia hátterében a szervezet mechanizmusa áll, ilyen lehet akár egy enzimhiány is, míg az autoimmun betegség esetében a szervezet saját magát támadja meg.
Figyeld a tüneteid és kezeld az alapján az allergiád!
Fontos megkülönböztetni, hogy milyen allergiáról is van szó, ugyanis úgy tudja mindenki kezelni a tüneteit.
Tehát, ha valakinek felsőlégúti tünetei vannak, mint például az említett tüsszögés, orrfolyás, esetleg szemkönnyezés is társul melléjük, és tudja, hogy éppenséggel a különböző virágokra allergiás, akkor sokkal pontosabban tudja megállapítani, hogy milyen orrcseppre vagy szemcseppre van szüksége.
Az ételallergia nem gyerekjáték!
Említettem már az ételallergiát, ami szintén fontos ebben a témakörben, hiszen ennél is nagyon fontos megtalálni, hogy pontosan mire is allergiás az ember.
Már csak azért is tanácsos erre odafigyelnie mindenkinek, mert a nem kezelt ételallergia egy idő után komoly hasmenést, emésztőszervi megbetegedést okozhat.
Ha valaki nem biztos benne, mi okozhatja nála a problémát, javasolt étkezési naplót vezetni, amiben megjelöli, mikor mit evett és mely esetekben alakultak ki nála allergiás tünetek.
Ezzel sokat segíthet az orvosoknak is, hogy kiderítsék, mire allergiás.
Legtöbben egyébként a laktózra, a gluténre, a különböző termésekre és magvakra allergiásak, mint például a mogyoró vagy a gesztenye.
Az ételallergia szempontjából oda kell figyelni a keresztallergiára is, ami azt jelenti, hogy néhány anyag képes más, vele hasonló anyagokat helyettesíteni, amik ugyanúgy allergiát válthatnak ki.
Vagyis, ha valaki allergiás a mogyoróra, lehet, hogy a gesztenyére is az.
Könnyítsd meg az életed!
Aki virágporra, illetve virágokra allergiás, az ősszel és télen fellélegezhet, de aki ételre, porra, állatszőrre, rovarcsípésre allergiás, annak mindig oda kell figyelnie.
Allergia ellen ugyan nincs gyógymód, így az ember egy dolgot tud csak megtenni: minél jobban kiiktatni az életéből azokat a tényezőket, amik az allergiát kiváltják.
Vagyis gyakrabban kell takarítani a lakásban, keveset vagy egyáltalán nem szabad állatokkal érintkezni, oda kell figyelnie arra, mit főz, illetve, hogy vendégségben se egyen semmi olyat, ami allergiát válthat ki, és még sorolhatnám.
Nem könnyű kiiktatni az allergiát okozó tényezőket, de ha már csak egy kicsit is kevesebbet érintkezünk ezekkel a tényezőkkel, akkor nagyon megkönnyíthetjük a saját életünket.
Vajon elkerülhető az allergia még a szezon kezdete előtt?
Néhány orvos azt tanácsolja, hogy még az allergiaszezon kezdete előtt fokozatosan kezdjük el adagolni a szervezetünknek az allergént, mert így a testünk elkezdi megszokni és kevésbé fog rá a szervezetünk allergiás tüneteket produkálni.
Ide tartozik akár a pollenvirág tea is, azonban érdemes azt is észben tartani, hogy nem tudjuk, mikor telítődik el a szervezetünk az allergént okozó anyaggal, tehát nem tudjuk, hogy a szervezetünk meddig képes önállóan védekezni ellene.
Gyógyszerek, allergia kezelésére
Az allergiát kezelni kell, ezt pedig kettős megközelítéssel ajánlott tenni, vagyis a kezelése két dologtól függ: az érintett szervektől és az allergéntől.
Létezik már erre specializált akupunktúra vagy éppen homeopátia.
Az allergia okozója a hisztamin felszaporodás, ezért antihisztaminra van szükség.
Vannak speciális antihisztamin gyógyszerek, szteroidok, hisztamin felszabadulást gátló készítmények, sőt, olyanok is, amik tágítják a hörgőket.
A nem kezelt allergia súlyos következményekkel járhat
Sokan úgy gondolják, hogy a könnyezés, orrfújás, köhögés majd úgyis elmúlik, ha vége van a szezonnak, de egy felsőlégúti tünetet produkáló allergia – ha nincs kezelve – akár fulladásos halált is okozhat.
Arról nem is beszélve, hogy az allergiás sokk veszélye is fennáll abban az esetben, ha valaki nem törődik az allergiájával.
Ha a szervezet nagy mennyiségben és folyamatosan találkozik az allergiát okozó anyaggal, akkor akár még a szíve is leállhat.
Ilyen esetekre sok allergiásnak adrenalin injekciót kell magánál tartania, amit bőr alá kell belőni, így a benne lévő antitest azonnal megoldást tud nyújtani.
Figyelj oda magadra!
Ha úgy érzed, hogy allergia gyanúja áll fent nálad, mindenképp menj el egy allergia tesztre, abból biztosan kiderül, hogy allergiás vagy-e, avagy sem.
Ha pedig már tudod, hogy allergiás vagy és minden évben küzdesz az orrfolyással és a tüsszögéssel, ajánlom, hogy a számodra legmegfelelőbb készítményt szerezd be, illetve próbáld meg kiiktatni azt, ami az allergiádat okozza.
Ha kezeled, már egy lépéssel közelebb kerülhetsz a nyugodt, tüsszögés-, és orrfolyásmentes mindennapokhoz.

Dr. Ükös Anita, a Te szakgyógyszerészed

Blog

Segítség, nem tudok aludni!

Az alvászavar rengeteg embert érint nem csak itthon, de világszerte egyaránt.

Bővebben

A szép külső többé nem álom – legyen Neked is dús hajkoronád, erős körmöd és puha bőröd!

Számos immunerősítő készítmény van már a piacon, szinte bármilyen problémára lehet találni valamit, legyen szó akár a hajunk, bőrünk vagy a körmünk állapotáról.

Bővebben

Mi a méregtelenítés, és ami még fontosabb: mi NEM az?

Népszerű téma ma a méregtelenítés, és ahogy az a népszerű témákkal lenni szokott, a nagyon sok hasznos tipp mellett találni vele kapcsolatban néhány félreértést is.

Bővebben