1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Minden, amit a terhesvitaminokról tudni érdemes

Egyre elterjedtebb a terhesvitaminok szedése a nők körében, nem csoda, hiszen számos felmérés is bizonyítja, hogy nagy szerepük van az egészséges megfogantatásban, illetve az egészséges gyermek megszületésében.
Számos ilyen fajta vitamin van már a piacon, amiknek különböző típusait is meg kell említenünk ebben a témakörben.
Természetesen tudjuk jól, hogy ezzel kapcsolatban is sok kérdés megfogalmazódik a nőkben, az első és talán leggyakoribb ezek közül, hogy mikortól érdemes terhesvitamint szedni, illetve hogy milyen vitaminokat kell tartalmaznia a készítménynek.

Mikortól érdemes terhesvitamint szedni?
Mielőtt nagyon belemennénk a témába, érdemes kronológiai sorrendben haladni és először a teherbe esés előtti időszakról beszélni egy kicsit.
Manapság már egyre több nő figyel arra, hogy a fogantatás előtti időszakban is szedjen terhesvitamint.
Legjobb, ha már előtte 2-3 hónappal elkezdik szedni, ugyanis így kivédhető a velőcső záródási rendellenesség is.
Ha valaki mégsem szedne terhesvitamint már a teherbe esés előtt, akkor ajánlott nekiállni szedni már akkor, amikor kiderül, hogy új családtag érkezik.
Ez azért nagyon fontos, mert ez a rendellenesség a baba agyát, illetve koponyáját is megtámadhatja, nem beszélve arról, hogy akár nyitott gerinccel is születhet.
Ezek pedig már a magzat 15. napjától kialakulhatnak.
Érdemes azzal azért tisztában lenni, hogy a terhesvitaminok nem zárják ki az összes fejlődési rendellenesség kialakulását, azonban hatékonyan fellépnek a különböző betegségek ellen, így sokkal nagyobb az esélye, hogy egészséges babának adhat életet a kismama.

És hogy miért nevezi dr. Czeizel Endre magzatvédő vitaminnak ezeket a készítményeket?
Ezek a készítmények kellő mennyiségben tartalmaznak folsavat, B12-, B6-, és B2-vitaminokat, amik hozzájárulnak a kismama és a magzat egészségéhez.
Ahogy pedig említettem, szedésük csökkenti a fejlődési rendellenességek kialakulását, hozzájárulnak ahhoz, hogy a megtermékenyítés könnyebben és problémamentesen megtörténjen, illetve segít abban is, hogy a kismama jobban viselje a terhességet.
Tehát a terhesvitaminokat, vagy más néven magzatvédő vitaminokat érdemes már a teherbe esés előtt elkezdeni szedni, de szedésük javasolt egészen a terhesség ideje alatt is, sőt, vannak olyan készítmények, amiket még a szoptatás alatt is érdemes szedni.

Mit tartalmazzon a kiválasztott terhesvitamin?
A különböző időszakokban szedhető készítmények az alapvető vitaminok mindegyikét tartalmazzák, tehát trimesztertől függetlenül mindegyik tartalmaz A-, C-, D3-, és E-vitaminokat.
Emellett számos B-vitamin is megtalálható bennük az ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együtt, mint például a réz, vas, kalcium, magnézium, cink.
Mennyiségi eltérés inkább a tablettában vagy kapszulában kapható termékek között lehet, viszont folsavat minden ilyen készítmény nagy mennyiségben tartalmaz.
Ez a vitamin feltétlenül szükséges, ugyanis ez csökkenti a leginkább a fejlődési rendellenességek kialakulását.
Ezek mellett még a jódot is meg kell említeni, ami a kisbaba központi idegrendszerének a fejlődéséhez járul hozzá.

Mi történik a nők szervezetében ilyenkor?
A terhesség alatt is érdemes terhesvitamint szedni, de jó, ha a kismama tisztában van vele, hogy ezeket is nagy odafigyeléssel szabad szedni.
Igaz, hogy „csak” vitaminokról van szó, mégis az alkalmazásuk kellő gondosságot igényel.
Fontos a kiegyensúlyozott és változatos étrend, hiszen csak így tud megfelelő mennyiségű vitamin, nyomelem és ásványi anyag kerülni a baba szervezetébe.
Mivel a magzat az első, ő kapja meg először a számára fontos tápanyagokat és vitaminokat, ezért a kismama szervezete mindenekelőtt a magzatnak továbbítja ezeket, ezért gyakran előfordulhat, hogy a kismamák vitaminhiányban szenvednek.
Biztos, hogy Te is hallottál már róla, hogy a terhesség alatt tönkre mentek, vagy esetleg sérültek a kismama fogai.
Ez azért van, mert a magzat elszívta a számára szükséges kalciumot a kismama szervezetéből.
Illetve az sem véletlen, hogy sok kismama fáradékonynak érzi magát ezekben a hónapokban, hiszen magnéziumhiányban szenvednek, szintén a fentebb említett okok miatt.
Éppen ezért szükséges, hogy a nők a terhesség ideje alatt is szedjék a terhesvitaminokat.

Terhesvitaminok a terhesség különböző időszakaiban
Léteznek terhesvitaminok kifejezetten az első trimeszterre, illetve külön készítmény van a második és harmadik trimeszterre.
Ahhoz, hogy a kisbaba egészséges legyen, szükség van arra, hogy a petesejtek a megtermékenyítés során megfelelően tapadjanak be, erre valóak a babatervezés alatt szedhető vitaminok.
Ha már megtörtént a megtermékenyítés, akkor az első trimeszterben nagyon oda kell figyelni arra, hogy a magzat megkapja a megfelelő vitaminokat és tápanyagokat, hogy ne alakulhasson ki fejlődési rendellenesség.
A második és harmadik trimeszter időszakára is léteznek már külön terhesvitaminok, ezek nagyban tartalmaznak olyan vitaminokat és anyagokat, amik a központi idegrendszer és a csontozat normális fejlődését segítik elő.

Terhesvitaminok szülés után
Ha már megszületett a kisbaba és az anyuka szoptatja a picit, érdemes ebben az időszakban is terhesvitamint szedni, olyat, amelyik pontosan a szoptatás során segít abban, hogy a kisbaba megkapja a szükséges anyagokat az anyatejen keresztül.
Ezek tartalmaznak Omega 3 zsírsavat, folsavat, kalciumot, jódot és vasat egyaránt.
Mindegyiknek fontos szerepe van abban, hogy a kisbaba egészségesen fejlődhessen továbbra is.
Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy szoptatás alatt a kismama szervezetéből vonja el a vitaminokat, így ezeknek a szedésével meggátolható, hogy a kismama szervezete vitaminhiányban szenvedjen ez idő alatt.

Gyakori kérdések a terhesvitaminokkal kapcsolatban
A nőknél gyakori kérdés a témával kapcsolatban az is, hogy vajon okozhat-e ezeknek a készítményeknek a szedése súlytöbbletet akár náluk, akár a babánál?
Sokan egyáltalán nem tájékozódnak erről, és éppen ezért el is tántorodnak attól, hogy terhesvitamint szedjenek, pedig egyáltalán nem igaz, hogy a kisbabáknál vagy akár a kismamáknál súlygyarapodás lépne fel emiatt.
A terhesség ideje alatt az orvosok szerint teljesen elfogadható a havi 1-2 kilogramm súlynövekedés, ugyanis az energiaszükséglet ez idő alatt csupán 15 százalékkal nő meg.
Ahogy pedig említettem, a terhesvitaminok szedése mellett a változatos és kiegyensúlyozott étrend is nagyon fontos.
Ha a kismama nem így étkezik, akkor nagy valószínűséggel súlygyarapodás lép fel, de ez semmiképp sem a terhesvitaminok miatt jelentkezik.

Jó tanácsok, amik megkönnyíthetik az életed terhesség alatt
Ha a terhesség ideje alatt úgy reggeli rosszullétekkel küzdenél, akkor érdemesebb a terhesvitamint inkább este és étkezés közben beszedni.
Sokan pedig ételallergiában szenvednek, ebben az esetben pedig mielőtt bárki elkezdené szedni valamelyik terhesvitamint, mindenképpen keresse fel a kezelőorvosát, aki segít kiválasztani a megfelelő készítményt.
Mivel a saját és kisbabád egészségéről van szó, bátran kérdezd meg az orvosodat, ha bármilyen kérdésed adódna a terhesvitaminokkal kapcsolatban.
Hidd el, nagyon jó döntést hozol meg, ha szeded ezeket a készítményeket a terhesség előtt, közben és alatt egyaránt.
Ha mégsem vagy biztos abban, hogy jó készítményt választottál, akkor a legegyszerűbb, ha megkérdezed az orvosodat!

Dr. Ükös Anita, a Te szakgyógyszerészed

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben