1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Az eredményes, tartós fogyás titka: a tudatos fogyókúra

A fogyókúra papíron nagyon egyszerű: a kulcs az, hogy a bevitt energia mennyisége alacsonyabb legyen, mint a leadott energiáé. 
Viszont ezt lehet okosan és felelőtlenül is csinálni - most megmutatom, mi a titka az előbbinek!
Fogyókúra tippekkel zsúfolásig van tele az internet, és aggasztóan kevés az olyan, ami nem áll meg az „így szerezz tökéletes nyári alakot 1 hónap alatt”- szintnél.
Tisztázzuk már most, hogy a fogyókúra egy komoly változást jelent a szervezetünk számára, amit ésszel, megfelelő körültekintéssel kell végezni, máskülönben nemhogy eredményeket nem fogunk elérni, de még ártunk is magunknak.

Igaz a legenda? Le lehet fogyni 1 hónap alatt 10 kilót?
A válasz igen – de kérdés, hogy milyen áron, és mekkora eredménnyel.
Az ilyen drasztikus fogkúrák általában arról szólnak, hogy egy rövid időszakon keresztül messze kevesebb energiát juttatunk a szervezetbe, mint amennyit egyébként leadunk.
Mi tudjuk, hogy ez a jobb alakunk érdekében történik, a szervezetünk azonban ezt máshogy látja: az ő szemszögéből nézve egy hirtelen jött komoly energiamegvonásról van szó, aminek két következménye van:
• elsőként nem a zsír-, hanem a fehérjeraktárakat kezdi el felszámolni, mivel ezekből tud a leggyorsabban energiához jutni (a víz mellett);
• a fogyókúra után pedig mindent meg fog tenni, hogy még egyszer ilyen helyzet ne fordulhasson elő, és igyekszik mindent elraktározni, amit csak lehet – magyarul hízni kezdünk.
Valószínűleg hallottál már a jojó effektusról – hát ez pontosan az.
Magyarul tehát ez nem csak egy egészségtelen megoldás, de ráadásul eredménytelen is: nem egy esetben még több kiló is följön az emberre egy ilyen diéta után, mint amennyitől eredetileg meg akart szabadulni.

Itt életmódváltásra van szükség
Minél nagyobb a túlsúly, annál inkább kell beszélnünk az egyszerű diéta helyett a teljes életmódváltásról.
A hosszú távú eredmények érdekében bizony változtatni kell a szokásainkon, mind a táplálkozás, mind a testmozgás szempontjából.
Nem határidőket kell szabni az eredményeknek, hanem már ma meg kell tenni az első lépéseket: kezdjük máris a mozgással!
Nem lehet univerzális, mindenki vonatkozó zsírégető edzéstervet kialakítani: van, akinek már 5 km séta is egy kiváló kezdet a fogyás felé vezető úton, míg másnak 10 km futás is csak épphogy elég.
Emellett figyelni kell a mozgásunkat meghatározó egyéb egészségügyi tényezőkre: ha például valakinek csontritkulása van, vagy porckopástól szenved, annak a futást hanyagolnia kell, de helyette választhatja a biciklizést, vagy az úszást.

Kerüljük az egyoldalú diétákat!
Nagyon fontos: a megfelelő táplálkozás nem azt jelenti, hogy valamit teljesen kiiktatunk az étrendünkből, mert azt tartjuk „bűnösnek” az elhízásunkért (hiába javasolja ezt rengeteg un. divatdiéta).
Ha valaki például csak fehérjét visz be, akkor hiány fog keletkezni a zsírból a szervezetében, amire viszont szüksége lenne az egészséges működéséhez – a fogyás tehát sikeres lehet, csak épp az egészségünk látja kárát.
A megfelelő diéta képlete rendkívül egyszerűen levezethető – már említettem is korábban, de tisztázzuk még egyszer:
• A szervezetben alapvetően fontos az egyensúly – ez igaz az energia bevitelre és energiafelhasználásra is.
• Amennyiben az egyensúly elmozdul valamelyik irányba, akkor indul meg a hízás, vagy a fogyás.
• Értelemszerűen tehát, ha fogyni akarunk, akkor azt kell elérnünk, hogy az energiafelhasználás nagyobb legyen, mint az energia bevitel – értelemszerűen addig, amíg el nem érjük a kívánt szintet.

Nem csak az számít, hogy mit, hanem hogy hogyan eszünk!
Ami a legtöbb embert eltántorítja a fogyókúrától, az az éhségérzet – ha ezt valahogy ki tudjuk iktatni, akkor máris könnyebb a dolgunk.
Ehhez pedig nem kell más, csak egy kis odafigyelés.
Néhány tipp, amit érdemes megfogadni:
• Hagyjunk időt az evésnek! Ha leülünk ebédelni, akkor azt tegyük lassan, és hamar észre fogjuk venni, hogy kevesebb falat is képes teljesen megszüntetni az éhségérzetünket.
• Koncentráljunk az evésre! Manapság már mindenki filmet néz, vagy a mobilját böngészi ebéd/vacsora közben, de sokkal hamarabb fogunk teltségérzetet tapasztalni, ha nem tereljük el a figyelmünket.
• Együnk kisebb tányérból, aminek köszönhetően a kisebb mennyiségű étel is többnek fog tűnni!
• Igyunk egy pohár vizet étkezés előtt, hogy hamarabb telítődjünk el. Fontos, hogy víz legyen, ne pedig valamilyen nagyobb energiatartalmú folyadék.

Lehet számítani a táplálékkiegészítő készítményekre is
Tisztázzuk már az elején: nincs olyan csodaszer, amit ma beveszünk, és holnap lefogyunk.
Minden olyan készítmény, amit nálunk is megtalálsz, elsősorban a fogyókúra kiegészítésére, nem pedig kiváltására szolgál.
Hatásuk eltérő lehet: van, amelyik az éhségérzetet csökkenti, míg mások a zsírt kötik meg a szervezetben, megakadályozva, hogy az felszívódjon.
Kifejezetten hatékony nyomelem fogyás szempontjából a króm, mivel segíteni tudja a vércukorszint stabilizálását.
Az alacsony vércukorszint ugyanis összefügg az éhségérzettel: ilyen esetekben keletkezik bennünk nassolási vágy, de ez akár elmehet egészen falási rohamokig is.
Megfelelő krómbevitel mellett a vércukorszintet egyensúlyban lehet tartani: a probléma csak az, hogy az élelmiszerekben található króm alig 2%-a képes felszívódni a szervezetben, ezért a cél érdekében valahonnan még plusz krómot is kell szereznünk.
A Bio-Króm DIA az egyetlen készítmény amelyből a króm akár 20%-a is tud hasznosulni a szervezetben, ezért mindenképp érdemes ezzel is kiegészíteni a fogyókúránkat.

Fontos: van, amit pótolnunk kell a fogyás során
A fogyás következtében a test értelemszerűen veszít a tömegéből, és ennek során fontos vitaminok, nyomelemek is távoznak a szervezetből.
A zsírban oldódó vitaminok például a zsírraktárakban raktározódnak – ha ezeket elveszítjük, akkor természetesen pótolni kell őket az egészségünk érdekében.
Ahogy korábban már beszéltük, a szervezet elsőként a fehérjéket kezdi el hasznosítani, főleg akkor, ha drasztikus módon köszönt be életünkbe a fogyókúra: ez az izomzat legyengülésével jár együtt, ami viszont feltehetően nincs a céljaink között.
A megoldás, hogy egyrészt lassan, fokozatosan történjen meg az életmódváltás, hogy idővel a zsírraktárak lebontása indulhasson el, másrészt pedig, hogy a megfelelő fehérjebevitellel az izomzat megtartásáért is tegyünk.

A fogyás is a tudatosságon múlik
Soha nincs se túl késő, se túl korán ahhoz, hogy elkezd a fogyókúrádat: mivel nem rövidtávú eredményeket akarsz elérni, ezért teljesen mindegy, hogy nyár közepén, vagy az ősszel vágsz-e bele, és főleg nem kell az újévi fogadalomig várni ezzel.
Ha viszont belekezdesz, akkor csináld tudatosan: készítsd fel a szervezeted a változásra, lépésről-lépésre haladj, és alakíts ki egy olyan életmódot, amit ezután hosszútávon is tudsz követni.
A fentiekből láthatod, hogy minden csak az elszántságodon múlik: ez épp annyira szellemi, mint testi folyamat is.
És ami a legfontosabb: ne áldozd fel az egészséged a fogyás oltárán: figyelj oda, mit és milyen mennyiségben juttatsz a szervezetedbe, és hogy semmiből ne keletkezzen nagy hiány benne!

Ükös Szabolcs, a Te dietetikusod

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben