1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Vásárlási és Szállítási feltételeink megváltoztak!
Jelenleg szünetelő szolgáltatásaink: GLS csomagpont, Előre utalás!

Túl sok embert érint ma a körömgomba: ideje részletesen beszélni róla!

Elsőre meglepő lehet, de a körömgomba tipikusan az a betegség, ami a modern kornak köszönheti komoly elterjedését.
A műszálas zoknik, és a nagyon rosszul szellőző műanyag cipők ideális (értsd: sötét, meleg, nedves) helyet biztosítanak a különböző gombafajták elszaporodásához.
Az európai felnőtt népesség 3-22%-a találkozik ezekkel a gombákkal, és ha egyszer megtelepednek a körmünkön, akkor nem könnyű megszabadulni tőlük.
Ezért van szükség a megelőzésre – de mielőtt még erre ugranánk, nézzük meg először, hogy mit is értünk körömgomba alatt.

A körömgomba fertőzés, tehát nem múlik el magától
A fentebb kifejtett, életmódunkból adódó okok miatt szinte bárki életében megjelenhet a körömgomba, de mint mindig, természetesen ebben az esetben is vannak bizonyos hajlamosító tényezők.
Ilyen például a cukorbetegségből, vagy bármilyen más betegségből fakadó keringési zavar, rossz véráramlás, de ugyanez visszavezethető akár a túl szoros lábbelikre, a lábfej deformáltságára, vagy a köröm túl gyakori sérülésére (sportolóknál nem ritka).
Alapvetően a fonalas, sarjadzó és penészgombák állnak a körömgomba hátterében: ezek rendszerint a bőr, a köröm felső részein telepednek meg, ahol felületi fertőzést okoznak.
Az egészséges szervezet bizonyos határokig ellen tud állni a fertőzésnek, de ha végül mégis bekövetkezik a baj, megszabadulni tőle nem lesz egyszerű, ráadásul ezután egyéb gombás fertőzéseknek is kiindulópontja lehet.
A kezeletlen gombás fertőzés átterjedhet egyébként a többi körömre is, sőt, akár a köröm elvesztésével is járhat.

Miről lehet felismerni?
A fertőzött köröm színe és fénye megváltozik, elsárgul, elsötétedik, lemezesedik, ha pedig a fertőzés a végét érinti, letöredezik.
Hogyan lehet megkülönböztetni őket a legegyszerűbben?
- Sarjadzó gomba esetén a fertőzés általában a körömágynál indul.
- Fonalas gombánál a köröm felső része sárgul el és vastagodik meg.
- A penészgomba pedig a köröm sötét elszíneződéséhez vezet.
Ha a köröm végén jelenik meg, akkor akár meg is lehet szabadulni a fertőzött résztől azzal, hogy levágjuk, lereszeljük – azonban az esetek nagy többségében nem lehet elkerülni a gyógyszeres kezelést.

Ez el fog tartani egy darabig
A fő problémát az jelenti, hogy ha valakinek gombás a körme, akkor az valószínűleg sok idő, amíg meggyógyul.
Sőt, súlyosabb esetekben akár 1 készítmény nem is elegendő – néha 2-3 kombinációjára is szükség lehet.
A cél az, hogy a fertőzött köröm helyébe már új, egészséges lépjen, ennek érdekében el kell kerülni a fertőzés továbbterjedését.
Enyhébb esetekben akár a vény nélkül kapható ecsetelők, krémek is el tudják érni a kívánt hatást, viszont fontos, hogy a tünetek elmúlta még nem jelenti, hogy abba is hagyhatod a kezelést!
Ha túl korán fejezzük be a beteg köröm ápolását, a fertőzés ismét kiújulhat, és átterjedhet akár a többi körömre is.
A legkomolyabb fertőzés esetén hónapokig is eltarthat a gyógyulás, és akár belsőleg szedendő gyógyszerekkel is ki kell egészíteni a kezelést.

A legfontosabb most is (mint mindig) a megelőzés
Osszuk két részre most a megelőzéssel kapcsolatos feladatokat!
Az első eset, hogy van a családunkban, környezetünkben olyan, aki már küzd a lábgombával: ilyenkor értelemszerűen az a cél, hogy a fertőzés a többiekre ne terjedjen át.
Az általa használt körömvágó eszközöket, törülközőket, ágyneműket, ruhadarabokat, lábbeliket magától értetődő módon más ne használja, és ezeket rendszeresen fertőtlenítsük.
A közösen használ helyiségekben, főként a fürdőszobában legyen rajtunk mindig saját papucs, és annak tisztán tartásáról is gondoskodjunk.
És mindezek nem feltétlenül csak azokra a hetekre, hónapokra vonatkoznak, amíg a kezelés tart: a biztonság érdekében a legszerencsésebb, ha a jövőben is odafigyelünk ezekre.

Ne hagyd, hogy a szeretteid találkozzanak a körömgombával
A prevenció másik lépcsőfoka, hogy már azelőtt elhárítjuk a bajt, hogy az megjelenne az életünkben – és ehhez nincs többre szükség egy kis odafigyelésnél.
Kezdjük a legalapvetőbbel, a rendszeres és alapos tisztálkodással, amibe nem csak a láb megmosása, de gondos szárítása is beletartozik.
A következő szint, hogy azokkal foglalkozunk, amiket hordunk: zoknijaink, harisnyáink lehetőleg jól szellőző, természetes anyagokból készüljenek, mint amilyen a pamut, vagy a gyapjú.
A cipők terén érdemes a szintén szellőző, minőségi bőr lábbeliket választani, és ezeket rendszeresen fertőtleníteni is.
Mindezek mellett pedig figyeljünk oda a környezetünkre is: uszodák, strandok, közös zuhanyzók környezetében mindig saját, műanyag papucsban közlekedjünk, ugyanis ezek azok a területek, ahol a leghamarabb találkozhatunk a mások által hordozott körömgombával.
Ezen kívül pedig igyekezzünk megőrizni körmeink épségét: a túl szoros cipő felszíni sérülést tud okozni, ami már lehetőséget teremt a körömgombának arra, hogy megtelepedjen, de a sportolók is ki vannak téve a körmöt ért kisebb nagyobb sérülések veszélyeinek.
Az ilyen esetekben különös gondot fordítsunk arra, hogy a sérült területeket megfelelően kezeljük.

Az egészséges szervezetet a legnehezebb megtámadni
A megelőzés legjobb módja, ha nem csak az adott területre, hanem az egész szervezetünkre odafigyelünk. 
Amikor a bőrfelszínünkkel, vagy körmünkkel érintkezik a gomba, az egészséges szervezet még fel tudja venni vele szemben a kesztyűt, és megakadályozhatja, hogy megtelepedjen, és osztódni, növekedni kezdjen, a beteg, legyengült azonban már nem.
Ha viszont megtörténik a baj, akkor forduljunk minél előbb szakemberhez, mert nagy valószínűséggel egy igen hosszú folyamatnak nézünk elébe.
Van, akinek csak az ecsetelők is elegek a probléma megoldására, másnak viszont lehet, hogy egy több hónapos gyógyszeres kúra elé kell néznie, hogy a fertőzött helyére növő új köröm már egészséges legyen, és addig se támadja meg a gomba a többi lábujját is.
Figyelj oda egészségedre, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ne tartozz ahhoz a 3-22%-hoz, akit Európában ma érint a körömgomba.

 

Ükös Szabolcs, a Te dietetikusod

Blog

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben

„Hogyan tudnék pihentetőbben aludni? – kérdés, amit Te is felteszel magadnak

Ismerős az érzés, amikor már olyan fáradt vagy, hogy abban a pillanatba el is alszol, ahogy beestél az ágyba?

Bővebben