1993 óta az egészségügyben | Megbízható cég | Akár regisztráció nélküli vásárlás

Hajhullás és hajnövesztés – az okok és a megoldások

 

Hullik a hajad?
Mielőtt még erre válaszolnál, nézzük meg, hogy valóban van-e okod aggódni!
Nagy általánosságban tudni kell, hogy napi 100 hajszál elvesztése még teljesen normális, tehát a fésűdben maradó néhány szál még nem jelent bajt – a probléma ott kezdődik, ha már ennek a mennyiségnek a többszörösét veszíted el, a legfontosabb kérdés pedig az, hogy ezek visszanőnek-e záros határidőn belül?
Ha úgy érzed, hogy folyamatosan csökken a hajszálaid mennyisége, akkor érdemes megvizsgálnod az okait, mert könnyen lehet, hogy a hajhullás csupán a jele egy sokkal kellemetlenebb betegségnek.
Nézzük meg akkor, mi állhat a hajhullás mögött!


Nem mindig a hajnál kezdődik a gond
Kezdjük a legalapvetőbbel, a genetikával: ha a családodban jellemző a kopaszodás, akkor bizony ez Téged is hajlamossá tesz erre, és ez ellen elég nehéz küzdeni.
Ha ezt az okot ki tudjuk zárni, akkor kezdhetünk el gyanakodni valami nagyobb problémára a háttérben, így például a hormonváltozásra.
És ha hormonváltozás, akkor gondoljuk az egyik legnagyobb változásra, ami egy ember testében végigmehet: a terhességre.
Változó, hogy kismamák körében kinél jelentkezik hajhullás a hormonok hatására, és ki az, akinek inkább dúsabb lesz a hajkoronája – ezt nyilván egyéne válogatja.
De ha ezek nem állnak fenn, akkor lehet még a háttérben pajzsmirigy alulműködés, vashiány, vagy bármilyen betegség, ami komolyabban leterheli a szervezetet.

A hajad mutatja, mennyire vagy egészséges

Végeláthatatlan listát tudnánk itt összeállítani arról, hogy mennyi oka lehet a hajhullásnak, és akkor még nem is beszéltünk a haj szerkezetének romlásáról, töredezéséről.
Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy a hajunk állapota egy viszonylag megbízható jele az egészségi állapotunknak.
Például: ha fehérjehiány van benned, akkor az látszódni fog a hajadon, hiszen azt a szervezeted a hajhagymáktól fogja megvonni, hogy fontosabb területeket tudjon vele ellátni.
Emellett akár a testedben jelentkező gyulladások következménye is lehet a hajhullás, és a különböző belső szervi megbetegedésekre is lehet belőle következtetni, egyszóval egyáltalán nem biztos, hogy a fejbőrödön kell elsősorban keresned a probléma forrását.

Változott valami az életedben? Ettől is hullhat a hajad!
A fizikai mellett az érzelmi stressz is kiváltó oka lehet a hajvesztésnek, így komolyabb traumákat és lelki megrázkódtatásokat követően sem lehet meglepődni az ilyen jellegű problémákon.
De az alapvetően pozitívnak hitt változások is károsíthatják a hajat: a hirtelen történő, drasztikus súlycsökkenést mi talán előnyösnek találjuk, de a szervezetünk rendellenesnek érzékeli, ami ismét csak hajhulláshoz vezet.
És persze nem lehet elmenni a különböző általunk szedett gyógyszerek mellékhatásai mellett sem: a kemoterápia jut leginkább eszünkbe ennek kapcsán, de akár a fogamzásgátlóknak, vagy egyéb komoly hormontartalmú szereknek, illetve antidepresszánsoknak is betudható a hajvesztés.

Mit tudsz tenni a hajhullás ellen?

A gyógyszerész dolga, hogy néha csalódást okozzon: a csodaszer, ami egyik napról a másikra képes megállítani és visszafordítani a hajhullást, továbbra sem létezik – ha létezne, akkor már milliárdos lenne az, aki feltalálta.
Ha viszont ismerjük az okokat, akkor már kezelhetjük is őket, és így végül a hajunk egészségéért is tudunk tenni.

Osszuk most 3 kategóriára a feladatainkat:
•    kezeljük és előzzük meg a betegségeket,
•    gondoskodjunk a fontos vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról,
•    és tegyünk meg mindent a hajunk megfelelő ápolásáért.

1. Kezeld és előzd meg a betegségeket!

Megállapítottuk, hogy az esetek nagyon nagy százalékában a hajhullás valamilyen betegségre vezethető vissza.
Mi tehát a teendő?
Nagyon egyszerű: szüntessük meg!
A krónikus vastagbélgyulladástól kezdve a szervezetünket legyengítő vírusos fertőzésekig szinte bármi hatással lehet a hajkoronánkra, úgyhogy mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk, ha azt látjuk, hogy folyamatosan egyre csak fogy a hajszálaink mennyisége.
Ne feledd, hogy nem csak a hajhullás, de a haj töredezettsége a probléma jele lehet, úgyhogy ha ilyet tapasztalsz, akkor is kezdj el gyanakodni.
De ahogy mindig, most is a megelőzés a leghatékonyabb: tegyél meg mindent az egészségedért, és akkor a hajad is egészséges lesz.

2. Gondoskodj a vitaminok pótlásáról!
A vitaminok és ásványi anyagok hiánya az egyik leggyakoribb oka a hajszerkezet romlásának, de szerencsére ez ellen nem nehéz tenni.
Többféle szer is elérhető az A-, B-, C-, E- vitaminok pótlására, és ezek még kiegészíthetőek a hajunk számára szintén fontos kalciummal, rézzel, cikkel és kénnel.
A belsőleg szedhető készítményeken túl ma már elérhetőek a vitaminokban gazdag samponok és egyéb hajápolási termékek is, amik így helyileg tudják beépíteni a hajhagymák számára fontos anyagokat a szervezetünkbe.
Ezen kívül persze a helyes táplálkozást sem szabad figyelmen kívül hagyni a képletből, hiszen talán ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a szervezetünk számára fontos anyagokat magunkhoz tudjuk venni.

3. Tisztálkodás és hajápolás tudatosan

Ha pedig már az előző pontban beszéltünk a samponokról, akkor térjünk rá a hajszálakat, illetve a hajhagymákat közvetlenül érintő megoldásokra.
A túl zsíros fejbőr alatt a hajhagymák befulladhatnak, így ez ellen mindenképp tenni kell, viszont az sem javasolt, hogy folyamatosan egy típusú samponnal mossunk hajat.
A fejbőr ugyanis hosszá tud szokni egy adott szerhez, ami így nem képes hosszú távon is kifejteni a hatását: ezért érdemes váltogatni két sampon között, ami közül az egyik legyen egy gyakrabban használható, általánosabb termék, valamint egy ritkábban igénybe vett, gyógyhatású készítmény.
A hajmosáson túl persze figyeljünk oda arra is, hogy a szépségápolás során milyen hatásoknak tesszük ki a hajunkat: a hajlakkok gyakori használata, a rendszeres hajvasalás, a mesterséges göndörítők, de még a túl forró szárítás is károsíthatja a hajszálakat és hajhagymákat.
És ami talán meglepő lehet: a túl gyakori hajmosás sem feltétlenül fejt ki pozitív hatást: legyen inkább ritkább, de rendszeres, és akkor máris sokkal erősebb, szebb, egészségesebb hajunk lesz.

A hajad egészsége a Te egészséged is
Láthatod, hogy a hajápolás messze többről szól a heti 1-2 hajmosásnál.
Nem csak szépséged miatt kell figyelned a hajkoronádra, hanem mert az állapota tükrözheti a szervezeted egészségi állapotát.
Ha úgy érzed, hiába teszel meg mindent a hajad megfelelő ápolásáért, mégis hullik és töredezik, akkor kezdj el gyanakodni, hogy valamilyen betegség, stressz vagy hormonális változás áll a háttérben és kérd a háziorvosod segítségét.
A legjobb megoldás azonban továbbra is a prevenció: tegyél meg mindent az egészséged érdekében, és a hajhullás sem fog gondot jelenteni Neked!

Blog

Visszeres láb? Így kezelhető!

Sajnos a visszérproblémák egyáltalán nem ritkák a felnőtt lakosság, különösen a nők körében

Bővebben

Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Amikor a szemünk egészsége kerül szóba, akkor általában a legtöbben egyből a látás minőségére asszociálnak.

Bővebben

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?

Az orrunk az egyik legfontosabb testrészünk, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy légzés útján jutunk oxigénhez, ami ugyebár az életben maradáshoz nélkülözhetetlen.

Bővebben